448    6    1  

Hvorfor anses det som verre å ha skjeggkre enn sølvkre, egentlig?

 96     0
Ja, skjeggkreene kan være større, og muligens de klatrer mer, men både sølvkre og skjeggkre kan forekomme "overalt" i boligen, begge trenger fult for å fullføre livssyklusen sin, og begge kan klatre oppover vegger, m.m. Jeg skjønner ikke...

   #1
 23 079     Akershus     0
Jeg har i årevis kverket 2-3 insekter per år på et bad. Jeg tolker dem som sølvkre. Mao, de er så få at det ikke oppfattes som noe problem. Skjeggkre synes å opptre i vesentlig større antall og over hele boligen.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 96     1
Jeg har observert sølvkre hos meg i så og si alle rom. Meget sjeldent på soverom da... Vi snakker kanskje to stk på tre år, på hvert av rommene. Men at de kan forekomme også der, er det jo ingen tvil om. Så det er kanskje bare det at skjeggkreene er mer synlige og mer aktive? Noen sier jo at sølvkre ikke kan klatre, men det er jo bare tull...

Det bekjempes også med samme midler - er det bare et medieskapt hysteri at det skilles sånn mellom dem?
   #3
 748     Oslo     0
Det er stor forskjell på hvor fort de formerer seg. Skjeggkre legger mye mer egg, lever lengre og trenger ikke fukt for å overleve. Veksten kan derfor bli eksponentiell. Ettersom skjeggkre hovedsaklig er et "psykisk" problem vil dermed antallet/synligheten gjøre at de oppfattes som verre enn sølvkre.

Sølvkre kan oppholde seg i andre rom hvor det finnes fukt som kjøkken og kjeller, og sikkert av og til vandre over til tilstøtende rom, men ettersom de trenger fukt er de oftest å finne på badet. Knerter selv en 2-3 sølvkre i måneden på badet i en bygårdsleilighet men har aldri opplevd at de kryper på vegger eller sprer seg til andre rom. Det allikevel ikke umulig at det kan skje.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 96     0
Takk for betrygging - selv har vi aldri sett de på badet, artig nok... men ja, kanskje de er mindre fremtredende disse sølvkreene - og klatrer i mindre grad (selv om de kan klatre). Snakker jeg med Skadedyrbutikken får jeg svaret "ja, de kan dessverre befinne seg i sengen din" og så får jeg tips om seks ulike produkter... Ikke mye til hjelp for en som stresser seg "i hjel". Vi har de nok mest på kjøkkenet, men de beveger seg omkring i strukturen i huset og kan egentlig dukke opp "hvor som helst".
   #5
 748     Oslo     0
men de beveger seg omkring i strukturen i huset og kan egentlig dukke opp "hvor som helst".

Hmm, høres litt rart ut. Selv om sølvkre kan klatre er det veldig sjeldent at de gjør det. Har de klatret "overalt" i alle tre årene dere har hatt dem, eller har det startet nylig?

Hvis man er er startfasen av et skjeggkreutbrudd kan det være vanskelig å se forskjell siden de kan se ganske lik ut tidlig i utviklingsstadiet.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 96     0
Nei, altså - jeg har aldri sett de på en vegg hos meg, når jeg sier de forekommer overalt, så mener jeg overalt i leiligheten. Jeg har kun fanget eller funnet døde kre et par ganger over bakkenivå, og det var på kjøkkenet. Et fanget jeg i øverste kjøkkenskap og pga plasseringen følte jeg meg sikker på at det var et skjeggkre, men heller ikke det var det, ifølge FHI. Jeg føler meg ganske sikker på at det bare dreier seg om sølvkre her hos meg. Jeg studerer alle individ ganske nøye og har hatt en haug av dem inne på analyse både hos FHI og Nokas Skadedyrkontroll, m.m.

Det er litt mønster i hvor de fanges, men ikke så altfor mye. Jeg bor i en gammel blokk i mur med lektede innervegger. Sier seg selv at mye kan bo innimellom der...