1 101    10    1  

Skjeggkre i naturen?

 5 111     Sørnorge     0
I år har jeg har funnet ETT skjeggkre inne, og MANGE ute.
Ute har jeg sett noen i et materiallager under uthuset. De sitter på materialene når de trekkes ut. Det er tørt, skygge og gjennomtrekk der.
Jeg har også sett noen inne i uthuset. Der er det sykler og ved.
Siste sted jeg har oppdaget dem er på grusen under tilhengeren. Den står 15m fra nærmeste bygning (uthuset). Tilhengeren er ikke brukt til annet enn å hente ved i skogen siden i fjor høst.

I våres løftet jeg på en pall som lå på en privat brygge, langt fra hus. Den har antagelig kommet drivende i sjøen og overvintret på brygga. Da jeg løftet på den krydde det av skjeggkre som løp i panikk.

Hvordan har det seg at det dukker opp så mange utendørs? Er ikke skjeggkre noe som bare trives innendørs?

  (trådstarter)
   #2
 5 111     Sørnorge     0
Ja. Det snodige er stedene jeg har observert disse. Pallen på brygga har uten tvil overvintret på stedet, ettersom det ikke har vært springflo på våren. Denne brygga ligger 30m fra sommerhytte som ikke er oppvarmet, og tidspunktet jeg så dette (i mai) var eneste hyttebesøk siden sommeren før, helgen før jeg var der. Nærmeste oppvarmede bygg er 500m unna i luftlinje. Jeg begynner jo å lure på om kreene har klart å tilpasse seg slik at de overlever vinteren. Kanskje de legger egg som overlever vinteren utendørs og klekkes på våren?
   #3
 21 686     Akershus     0
Sikkert at det er kre og ikke noe annet?
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 5 111     Sørnorge     0
Det hadde jo vært fint om jeg tok feil. Legger ved bilde av pallen jeg snudde på brygga. Rakk dessverre bare ta ett bilde som traff dyr. De sto jo ikke stille.

Skjeggkre i naturen? - 20190526_152835.jpg - petterg
jlr
   #5
 115     Oslo     0
Jeg så også slike nede i fjæresteinene i sommer. De gjemte seg under rullesteinene..
  (trådstarter)
   #7
 5 111     Sørnorge     0
Det var ikke store forskjellen på skjeggkre og hoppebørstehaler. Av de bildene jeg har funnet på hoppebørstehaler synes jeg de dyrene jeg har sett ligner mer på skjeggkre. Men jeg leser også at hoppebørstehaler er en familie av over 50 arter, så kan være at jeg ikke har funnet bilde av rett familiemedlem.

Beskrivelsen av at hoppebørstehaler lever nær kysten kan taler for at det er disse. Men jeg har ikke sett de hoppe. De løper derimot veldig fort både over og under planker.

   #8
 1 411     Hordaland     0
Hei Petter
Nei dette er ikke skjeggkre. Skjeggkre lever ikke ute (finnes noen få tilfeller hvor de er observert på fasader ol.)

Hvis du studerer haletrådene på de du har tatt bilde av, så har de en slak vinkel bakover. Skjeggkre har mer eller mindre 90 grader rett ut. Videre så er fasongen på dine mer "pæreformet" enn et skjeggkre Smile

Hoppebørstehale er en "søstergruppe" til skjeggkre:
https://artsdatabanken.no/Pages/135810
Signatur
jlr
   #9
 115     Oslo     0
Jeg så en slik en ute i uteboden. Den hoppet til siden (spratt 10cm) når jeg prøvde å ta på den. Betyr det at det ikke er et skjeggkre, men heller en hoppebørstehale?