767    4    0  

Skjeggkre på loftet

kre
 3     0
Hei! For en stund tilbake kjøpe jeg en brukt sofa på finn.no. På grunn av oppussing satte jeg den på loftet til det var ferdig i stuen. 
Her kommer problemet: 
Jeg tok umiddelbart av trekket på sofaen da jeg fikk den og oppdaget et skjeggkre, i selve stoffet på sofaen og de var flere, men små. Da jeg oppdaget de visste jeg lite om de, men visste hva det var.  I ettertid har jeg oppdaget noen kjempesmå kre på loftet og da gikk der for alvor opp for meg hvor raskt de sprer seg. 

Jeg hadde en kommode og et nattbord stående oppe på loftet også. Disse støvsugde jeg nøye, men likevel har de klart å komme seg med på lasset ned i leiligheten min. De er som sagt kjempesmå og  kanskje ikke mer enn 1-2 mm. Jeg er ganske sikker på at det er kre. Nå har jeg satt ut limfeller der jeg har observert de. Jeg tror ikke de er så mange siden der er sjelden jeg ser de, og når jeg gjør det så er der fordi jeg leter etter de. Jeg har heller ikke funnet noen i fellene heller. Dette har i tillegg gått opp i hodet på meg, og det går utover nattessøven. Veldig frustrerende 

Hvor lang tid tar det før disse nymfene kan begynne å legge nye egg? Og hva burde jeg gjøre for å bli helt kvitt de før de vokser opp? 

Håper på litt hjelp og tips fra dere Smile

   #1
 1 411     Hordaland     0
Hei
Jeg skjønner det slik at loftet ligger i samme bygg som leiligheten din. Det er da nærliggende å tro at skjeggkreene ikke nødvendigvis har fulgt med møblene ned derfra, men at de finnes i hele bygningen.

Et skjeggkre bruker 18 måneder til 3 år (avhengig av temperatur og luftfuktighet) på å bli voksen og reproduserende.

Er det et bofelleskap du bor i?

Har du et detaljert og godt bilde av insektene du finner?
Signatur
kre
  (trådstarter)
   #2
 3     0

Ja det er et hus med 4 enheter.

De dyrene jeg finner er skikkelig små ca. 1mm og vanskelig å få et bilde av, men jeg tok et bilde av den jeg fant da jeg tok av trekket på sofaen. Jeg legger det ved.

På loftet kan det bli veldig varmt, og veldig kaldt, så kanskje de ikke trives så godt der?

Nå har jeg kastet ut det meste av møblene jeg hadde oppe der, men likevel er det ting jeg ikke kan kaste ut.

Jeg har i tillegg satt opp feller (dobbeltsidig teip) i alle rom, og satt opp noen feller for skjeggkre og sølvkre som jeg kjøpte på Clas Ohlson på loftet. har enda ikke funnet noen i fellene

Vil det være effektivt å spraye hjørnet på loftet med gift?

Skjeggkre på loftet - Skjermbilde 2019-08-07 kl. 14.10.43.png - kreJ


Skjeggkre på loftet - IMG_2198.jpg - kre
   #3
 1 411     Hordaland     0
Ja dette kan se ut som et skjeggkre som akkurat har passert nymfestadiet
Skjeggkre på loftet - EED76FDD-FCA9-402F-819B-5C3BD92A593E.jpeg - kre
Bilde lånt fra:
https://www.fhi.no/nettpub/skadedyrveilederen/smadyr-andre/skjeggkre/
Din er nok hakket eldre enn denne.

Jeg vil ikke anbefale deg å behandle uhemmet med gift før du har kartlagt situasjonen. Dette gjøres best med limfeller/limrull i hele boligen. Ved bruk av giftspray risikerer du å spre problemet da skjeggkre skyr lukten av Permetrin.

Du kan begynne med forgiftet åte sammen med limfeller/limrull og andre forebyggende tiltak. Men forgiftet åte er ikke mulig for vanlige forbrukere å skaffe på lovlig vis. Så da må du eventuelt hyre inn godkjent skadedyrbekjemper.
Signatur
   #4
 5 111     Sørnorge     0
Jeg har fått to kre-overraskelser i år:
Mai: Løftet opp en pall som lå i en busk ved en brygge. Den har antagelig ligget der minst et år. Den har nok kommet drivende ved springflo. Etter hva jeg vet er det to år siden det var høyt nok vann til at den kan ha kommet. Da jeg løftet på denne strømmet det ut med voksne skjeggkre som tydelig bodde i sprekker i pallen.

I går: Løftet på ubehandlet trevirke som har ligget på låven (bygg med gjennomtrekk i alle retninger) og mellom disse materialene dukket det opp ca 8 skjeggkre. De forsvant da ned i sprekker i gulvet. Hvor de ble av etter dette er ukjent. Antagelig har de funnet andre sprekker å gjemme seg i. Materialene ble kjøpt i november og har ligget stablet i påvente av tid til å bli brukt.

Jeg har ikke sett noen kre i huset. Låven har heller ingen tekstiler de kan ha tilhold eller mat fra.

Konklusjonen er i alle fall at skjeggkre har ikke noe problem med å overleve sørlandskystens vintertemperaturer.