1 788    11    3  

Sølvkre, lufting og inspeksjonsluke/hull i vegg?

 35     1
De to siste årene har vi gjort mye med kjelleren:

- Drenering
- Senket utvendig bakkenivå (dekker ca 30-40% av veggen mot 70% tidligere)
- Grunnmurspapp
- 5 cm utvendig isolering med isopor + murposs og 5 cm innvending isolering 
- Nye innvendige vegger
- Nytt gulv på gjesterom
- Takrenne som tar overvann/regnvann fra veranda

Dette har gjort at vi ikke lengre har munkelus/skrukketroll (så og si). Men her om dagen så jeg plutselig et sølvkre/sølvfiks på gjesterommet. Et par uker etter så jeg ett i gardinet (!). Nå drømmer jeg om sølvkre, tenker på sølvkre og irriterer meg over sølvkre. 

I nevnte gjesterom var det tidligere et fuktproblem i den ene ytterveggen. Dette må jo (?) ha blitt løst i forbindelse med "nye" vegger. Jeg har satt inn avfukter som melder at det er 30% luftfuktighet i rommet. Det er varmekabler på, men ikke spesielt høyt. Noe støv og rask på gulvet, men ikke mye. 

Vurderer å ta et hullbor og borre hull i veggen for å se om jeg kan finne ut noe, god ide? Dårlig ide? 
Målt fuktighet i vegg, ikke noe store utslag. 

Innspill??

   #1
 1 411     Hordaland     1
Hvis det klatret på gardinen din er det ikke sølvkre, men skjeggkre - velkommen i klubben. Dette er et lite krek som VIRKELIG sprer seg om dagen.. Man tror at de fleste husstander vil ha dette i hus iløpet av få år.

Google det så ser du.. Sad
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 35     0
Hmm. Det kan det jo ha vært. Har sett slike på kjøkkenet, men etter en grundig vask og alle melprodukter i plastposer så trodde jeg det var "long-gone". Sølvkre kan kanskje ikke klatre?
   #3
 1 411     Hordaland     0
Skjeggkre spiser ikke menneskemat, men papir.. Hvis du tror du har skjeggkre ville jeg sjekket om du har dekning i forsikringen din for dette. Er rimelig omstendig å få fjernet disse jævlene. Er i full gang med det her hjemme og heldigvis dekket av norsk hussoppforsikring.

Men helt rett; skjeggkre klatrer, det gjør ikke sølvkre.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 35     0
Har hatt en ny runde på kjøkken og soverom. Fant ut av at det var skjeggkre på soverom, så der er det nå 10 grader. Kjøkken fant jeg en rakker også, dette tror jeg var sølvkre. Har Gjensidige og toppforsikring, tror det skal dekkes der.
   #5
 12     0
Har dere klart å bli kvitt Skjeggkrene? Har akkurat funnet ut at vi har huset fylt av skjeggkre. Klaret ikke å sove om nettene pga. De ekle krypene. Plz noen som har klart å utrydde de? Og hva slags metoder brukte dere?
  (trådstarter)
   #6
 35     1
Hei. Jeg undersøkte litt hva som var dekket av Gjensidige. Fikk et ullent svar og henvisning til et annet firma. Mista litt motet, pluss at jeg ikke orket styret med masse folk inn og rensing av hele etasjen. Gikk heller systematisk gjennom det som kunne være matkilder, altså kjøkken som er i etasjen over, og var nøye med vasken i nevnte rom. Alt av matkilder ble så satt i tette plastcontainere eller ziplockposer.

Gikk også nylig til anskaffelse av en Xiaomi robotstøvsuger som går hver dag på kjøkken og stue og som dermed tar bort smuler mm.

Har ikke sett skjeggkre på en god stund nå. Det hender at vi ser sølvkre på badet men ikke noe mer enn "vanlig".


   #7
 12     0
Har du brukt andre metoder eller bare støvsuger for å bli kvitt skjeggkrene? Har vært i kontakt med FHI og Pelias. Det ble anbefalt bruk av Limfeller og giftig åte.

  (trådstarter)
   #8
 35     0
Bare vask og støvsuger med pose i fryseren. Men sjekk finn.no før du kjøper limfeller. Der får du de til en brøkdel av hva mange andre tar.
   #9
 12     0
Takk for tips. Støvsuger 2 ganger daglig og legger støvsuger posen i en pose og legger den uten for boligen.
  (trådstarter)
   #10
 35     0

Etter flere måneder med limfeller, nitidig undersøkelse av alt som kan krype og gå av små krek som dukker opp så landet jeg på at det IKKE er snakk om skjeggkre (takk og lov).

I kjøkkenet var det larver fra fleskeklanner som ble funnet i tilknytning til melposer. Disse har da sikkert blitt feid under kjøkkenbenk hvor det pdd. ikke er fotlist. I etasjen under har jeg ved to anledninger funnet fullvoksne fleskeklanner, så det gir mening.

I førte etasje hvor jeg trodde jeg fant skjeggkre så har det stått ute limfeller uten at det har dukket opp noe. Det har vært tilfelle av et par sølvkre i yttergang og bad, men ikke andre steder. I andre etasje har vi hatt et par tilfeller av sølvkre, disse har blitt tatt av limfeller. Men etter en måned med feller og kun tre sølvkre antar jeg at disse har blitt med opp fra underetasjen i noe som tilhører ungen (leker, klær eller lignende) fra badet.

Vi bor i tomannsbolig og har snakket med nabo, de har hatt noen få sølvkre i underetasje men ingen skjeggkre. Så jeg tror det tilfellet hvor jeg fant ett kre i gardinet må har vært et utypisk tilfelle av sølvkre eller et enkelttilfelle av skjeggkre.

Uansett, ville bare understreke at det å kjøpe feller fra Finn.no eller limstrips/fluepapir fra annet sted en de "vanlige" skadedyrfirmaene er sinnsykt mye billigere. God jakt.