5 750    16    6  

Sølvkre på bad - borettslag fra 2007

 7     0
Heisann!
Har bodd i denne leiligheten i litt over 2 år. Leilighet i 5. etasje.
Er cirka 1 år siden jeg oppdaget sølvkre for første gang.
Er et bad på ca 4-5 m2, flisbelagt.

Meste jeg har sett samtidig er 3-4 stk. Som regel er det bare en og annen innimellom.

Har vært vekkreist nå i 4 dager, i den perioden satte jeg varmekablene ganske høyt på, samt ventilasjon (Flexit S3R) på maks.

I kveld når vi skulle stelle oss (samme dag som vi kom hjem), oppdaget vi 4 stk sølvkre i ulike størrelser (relativt samlet), det er jo et dårlig tegn.

Trodde det skulle hjelpe med varmekabler og ingen fukt for å prøve å "svi" de fekk, har jeg tatt feil da?

Forslag til løsning? Bør jeg kjøp avfukter, evt. få noen fra skadedyr til å komme å se på det? 

Synes det er rart dersom det skal ha oppstått fuktskade i leiligheten. Bør jeg gi beskjed i borettslaget? Har ikke hørt noe om at det er et sentralt problem.

  (trådstarter)
   #2
 7     1
Takk for tips. Bør jeg kaste støvsugerposen hver gang? Lav eller høy varme på badet? Jobber i Nordsjøen , reiser ut i 2 uker neste uke. Så lurte på om jeg kanskje bør sette en avfukter i rommet i den perioden.
   #3
 118     0
En nabo ble anbefalt trinol "mot insekter" spray mot sølvkre. Sprayet under lister og i sprekker. Tok knekken på. Har selv kun brukt den mot vepsebol, meget effektivt til det også.
Sølvkre på bad - borettslag fra 2007 - insektpermetrin.png - stian-89
   #4
 254     1
Personlig ville jeg mistenke at det er en fuktskade til en eller annen grad. Vi har sølvkre på vaskerommet, men det er fra 1978, så der ville jeg nesten blitt overrasket om det ikke var noen fuktskader. (Nå er det dusjkabinett, men det har det ikke alltid vært.) Min løsning inntil jeg får pusset opp vaskerommet er å la det stå på en LED-lampe 24/7. De liker ikke lys, og det koster bare ca 60 kr/år. Og så dreper jeg ikke edderkoppene.

Det er ikke sikkert det er noen problematiske fuktskader, men når leiligheten bare er 9 år gammel så kan det jo utvikle seg i mange år før det er aktuelt å pusse det opp igjen. Jeg tenker jeg ville tatt kontakt med borettslaget.
   #5
 5 111     Sørnorge     2
Sølvkre er indikatordyr, ikke skadedyr. Har du sølvkre, har du en kilde til fukt et sted. Å fjerne dyrene med gift eller fysisk fjerner ikke fukten. Du bør være glad for at de varsler deg om at du har et fuktproblem før problemet blir dyrt å fikse. De trenger varmt og fuktig for å formere seg, men ikke for å leve. De lever i 2-3 år. Fjerner du fukten vil de slutte å formere seg og evt etterhvert gå for å finne et annet sted de kan formere seg. Avfukter i luften fjerner ikke fukten fra der de er.

Jeg hadde sølvkre på badet i flere år. Prøvde alle triks og ingenting hjalp. Jeg var hjemme 2-3 dager med 2-3 ukers mellomrom. De to dusjene jeg tok de dagene jeg var hjemme var nok til å holde liv i kolonien. Det viste seg etterhvert at det var en liten lekkasje fra sluket i badekaret som gjorde at det ble litt fuktig under badekaret. Den måtte bli så stor at vannet rant frem på gulvet før jeg tok hintet. Med den tettet forsvant sølvkre av seg selv i løpet av et par måneder.

Så; Drit i dyrene, finn lekkasjen din!
  (trådstarter)
   #6
 7     0
Takk for tips! Smile
Finner selv ikke noe ytre tegn til fuktskader. Hvem kan jeg kontakte for å få sjekket opp i dette, hvilken yrkesgruppe?

Ved støvsuging, bør jeg kaste posen etter hver gang for å unngå at de formerer seg i støvsugerposen?

Når jeg reise offshore til uken, bør jeg sette varmekablene på høy guffe for å prøve å "tørke" opp litt, eller kan varmen virke mot seg selv (klekke flere egg, etc?).
   #7
 5 111     Sørnorge     0
Jeg prøvde både varme og kulde (satt temp ned til 3 grader mens det var -10 eller kaldere ute) i flere uker uten at det endret noe på sølvkrebestanden. (Kuldeeksperimentet medførte at termostaten i kjøleskapet fant ut at det ikke var noen grunn til å kjøre kompressor, dermed sluttet frysedelen å fryse, isen i toppen av frysedelen falt ned og lagde hull i posene med frosne kirsebær som tinte og bærsafta rant ut av posene, blandet seg med den tinte isen, rant ut av fryseren og ned på gulvet. Der tørket det. Det så ut som det hadde vært massemord på kjøkkenet da jeg kom hjem og jeg forventet nesten å finne noen lik i fryseren.)

Som sagt, de trenger ikke fukt for å leve - kun for å formere seg. Det eneste du oppnår er kanskje å utsette formeringen til neste gang du tar en dusj eller vasker klær. Med mindre du bor i en veldig fuktig kjeller, har du og/eller naboene dine en lekkasje et sted. Dyrene vil vise deg omtrentlig hvor om du følger med på hvor de går. En lekkasje er ikke alltid lett å se. Det er selvsagt også en mulighet at de holder til i et rør som brukes akkurat så mye at de får tilførsel av fukt uten å bli skyldt bort.  (trådstarter)
   #8
 7     1
Takk for tips!
Har tatt en grundig nedvask av leilighet nå, samt fjernet møbler og lignende på bad for å komme til.

Fant en sølvkre på vaskerommet (tipper den har fulgt med et håndkle).

Fant også 4 sølvkre på gjesterommet som er langt fra badet (ekkelt). Her var det 3 stk under sengen som gjømte seg under noen kasser, samt at det faktisk var 1 stk som var under overmadrassen. Hvordan de har kommet seg hit vet jeg ikke. Kanskje etter at jeg har lagt ferdig vaskede håndklær og sengetøy på sengen.

På badet finner jeg et par små hull i fugene som de kanskje kan komme opp gjennom. Finner ingen lekkasjer ellers. Har funnet noen små spor av sort muggsopp på fugene i dusjen (dusjer rett på fliser).

Prøver å reingjøre godt her, samt spraye med litt gift, og prøve å følge de som måtte komme igjen for å se hvor de kommer fra.

Hvilken type fagarbeider kan jeg leie inn for å se på dette med tanke på å muligens bytte ut fugene med sopp, samt sjekke med fuktindikator og sjekke at Flexit S3R gir godt nok avsug på badet?

Takk for all hjelp!
   #9
 5 111     Sørnorge     1
Som du har observert kan de gå et stykke unna klekkingingsplassen. Jeg tipper det er slik de finner nye fuktige steder å formere seg på. Du har ikke en nabo som dyrker hasj og følgelig har høy fuktighet i leiligheten?

Å prøve å bekjempe dyrene har ingenting for seg. Du må finne og fjerne fuktigheten hvorenn den måtte være.
  (trådstarter)
   #10
 7     0
Lukter faktisk litt hasj i oppgangen vår fra tid til annen, men om det dyrkes er jo vanskelig å svare på..

Har vasket ned badet mitt og tatt bort alt av møbler og ting som står på gulvet.
Fant kanskje totalt litt under 10 stk på badet nå som gjømte seg på mørke steder.
Samt at det var 2 stk i skapet hvor det ligger rene håndkleer under vasken.

- Er disse dyrene god å klatre? Slik de har kommet seg inn i skapet?
- Overlever de vask på 95 grader C og tørketrommel, og kan ha fulgt med håndklærne slik?

Evt. er det jo at de kommer fra avløp/tilløp til vask, men så godt jeg klarer å se/lukte er det ingen lekkasje her.

Fant et lite hull i en fuge, ser ut som en bitteliten bit som har falt ut. Kan være her de evt. kommer inn på gulvet. Vanskelig å si.