2 597    5    0  

Bolig med utleiedel, 1 familieleilighet og 2 hybler

 26     0
Hei! Vi planlegger å bygge bolig i Bergen, og vil prøve å maksimere utleiepotensialet, uten å trigge skatteplikt. Så langt har jeg funnet ut at man i prinsippet kan leie ut så mange hybeler man vil uten at det er noe problem, så lenge arealkravene er tilfredsstillt, og ellers krav til at hybelen(e) ikke er selvstendig (må ha felles inngang, kjøkken eller bad).

Vår plan er å lage en underetasje med en selvstendig familieleilighet på ca. halve grunnflaten, og to hybler i den andre halvparten. Hyblene får felles inngang, og deler kjøkken og bad.

Hovedboligen bygger vi i to etasjer over familileilighet og hybler.

Totalt blir arealet på disse utleieenhetene under 50% av boarealet.

Vil dette gå bra skattemessig?

   #1
 10 486     Akershus     0
Det er vel % utleieverdi det går på, ikke arealet?
Signatur
   #2
 2 018     Strømmen     0
Leste meg litt opp, på reguleringsbestemmelser i Bergen,
og generelt er det en hovedleilighet og en bileilighet med
max 60 m2 som tillates... dette tror jeg er bestemmelser
som gjelder i hele Norge nå,, men det er tråder her inne
som ikke er helt enig...
Signatur
   #3
 162     0
Hos oss er det under en bestemt kvm som gjelder ca 70 kvm. Hvis ikke er boligen å regne for å være en tomannsbolig og da kan du kun leie ut under 50% av boligen for å ikke være skattepliktig. Tror det er omtrent det samme over hele landet når det gjelder de kravene (hvis det ikke er lokale forhold som reduserer størrelsen på hybelen(e)) I tillegg kommer krav til biloppstillingsplass. Da er det vel minimum to per leilighet (er ihvertfall i vår kommune). Vi kan ha tomannsbolig med bileilighet som elby nevner.
   #4
 3 412     Akershus     0
Spørsmålet fra TS gikk på skatteplikt. Det er en litt annen problemstilling enn hva reguleringsplaner tillater i ulike deler av landet. Skatteregler for utleie er de samme over hele landet.

Hovedregelen angående skatt på utleie er at man kan leie ut inntil 50 % av utleieverdien av egen bolig skattefritt. TS nevner at arealet det er snakk om er under 50 % av boarealet og at arealet er i en underetasje; da vil det utleide arealet være under 50 % av utleieverdien av boligen.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 26     0
Takk for innspill! Smile

Som KarstenBeate påpeker, så vil både utleieverdi og areal ende opp under 50%.
Problemet som jeg er mest bekymret for er om jeg risikerer å havne i en annen boligklasse (3-mannsbolig?) der de gunstige skattereglene ikke gjelder, men siden hybeldelen ikke har egen inngang regner jeg med at dette går greit.