48,003
107
0
Svart arbeid.
817
Haugesund
0
Bare lurer på hvor utbredt det er.
Om man låner hytta til noen, og måker snø av taket mens man er der, uten å oppgi det til skatteetaten, har du sett med deres øyne unndratt skatt.
Om du får hjelp til å male veggen, og spanderer middag på de som hjalper deg, de dagene arbeidet pågår, er også det skattesnyteri. Men definisjonen av "svart arbeid" gjelder kanskje først om du hadde gitt disse personene penger slik at de kunne ha kjøpt middagen selv?
Lurt å sette seg inn i reglene før du poster:
http://www.skatteetaten.no/no/Handboker/Lignings-ABC/Kapitler/B/?mainchapter=162116#x162116
Spørsmålet var seriøst ment fra min side, derfor mener jeg slike innlegg som dette bør frabes.
(Driver eget malerfirma) Svarer selvsagt nei.
Og ser man på antallet polsk og litauisk registrerte biler som står parkert i boligområdene rundt omkring kan man jo bare gjette. Synd at ikke skattemyndighetene har hyppigere kontroller. Burde være lett å finne frem til byggeplassene rundt omkring. Hadde kanskje gjort hverdagen for de seriøse firmaene på privatmarkedet litt bedre.
Jeg ser også svært mange utenlandske biler. men også norske på kveldstid og i helger parkert utenfor svært mange private hjem og jeg nekter å tro at dette er overtidsarbeide i arbeidsgiverens regi.
Men vil det ikke minne om politistat dersom ligningsmyndighetene skal ut på kontroll og kan dukke opp nær sagt overalt og når som helst ?
Spøkelset er der nok i høy grad fortsatt, men jeg tror fokuset på reklamasjoner og garantier har gjort folk mer forsiktige.
no skal de no seiast at dei fleste som har firma bil bruker den på privaten og...jaffal her som eg bur
+1
Nei, jeg benytter meg IKKE av svart arbeidskraft.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Det er IKKE attraktivt å jobbe om kvelden, men de som spør tror det. Man gjør det som en tjeneste. Hvorfor jobbe for et par hundrelapper i timen på kveldstid når arbeidsgiver betaler det samme, og i tillegg mer når det tas ut som overtid. Det finnes unntak, men de er få.
Grekerne stakkars har vært skikkelig uheldige og havnet i økonomiske problemer. ;)
http://www.tv2.no/play/underholdning/tkn/stavros-paa-link-fra-hellas-558583.html
I Italia betaler man "skatt" ellers får man hilse på fiskene...
En verksmester som jeg kjente hadde en stor og velutstyrt garasje hjemme der han mekket litt på egne biler, men til stadighet kom naboene innom for å få gjort noe på bilene sine og så fikk han en hundrelapp eller tre for jobben.
Da han ble lei av dette så gav han beskjed når det ble snakk om betaling at nei ' det kommer regning '.
Så skrev han det på naboenes navn i firmaet der han var ansatt og førte det opp på timelista si som overtid og prisen ble en helt annen og han betalte skatt og til slutt så fikk han fred på fritiden sin.
Jeg trodde også at Italia ikke kunne sammenliknes med Hellas når det gjelder manglende innbetaling. Italia har også langt bedre infrastruktur og offentlige tjenester.
De har rett og slett levd over evne og har hatt en velferds basert på lånte penger (heldigvis ikke fra Norge)
Arrester meg hvis jeg tar feil.....
Galácticos!
Få gjerne Berlusconi hit, han kan bli party, hårtransplantasjon og facelift-minister ;D
Ikke uenig, men dette baserer seg vel på andre ting enn manglende skattebetaling fra den vanlig mann? Det er vertfall det inntrykket jeg har av de Italienerne jeg har snakket med, det er politikernes forvaltning av skattepengene som er problemet.
En av disse jeg aldri fakturerer er en helseorganisasjon som jeg synes gjør en samfunnsmessig god jobb, og jeg vet at de har trang økonomi. Regnes det som svart arbeid? Spiller det i så fall noen rolle om jeg gjør det i arbeidstiden eller etter arbeidstid? (For meg er det umulig å si hva som er arbeidstid, ettersom jeg er disponibel for kunder 24/7/365.) Spiller det noen rolle hva jeg får igjen for å holde kontakten med dem? De to godene som følger med er at de har en sofa hvor jeg kan f.eks. kan legge meg neppå litt etter diverse kundemøter i steden for å sitte stuptrøtt i bilkø på vei hjem, og de har en bakgård hvor det som oftest er en ledig parkeringsplass, slik at jeg slipper å bruke tid på å finne slikt når jeg skal på møter i Oslo sentrum.
Et annet eksempel var et firma som mista 90% av omsetningen på at kundene gikk konk under finanskrisa. Selskapet mitt var deres største leverandør. Ved at jeg lot være å fakturere dem i et år mens de bygget opp selskapet på nytt, slapp de å gå konkurs og folk slapp å miste jobben.
Jeg tror dette regnes som svart arbeid, men vet ikke. Om det regnes som svart, så jobber jeg svart med god samvittighet.
Du overdrev til de grader når du skrev hva som var skattepliktig, så jeg regnet med at du bare vrøvlet.
Men når jeg ser et seriøst innlegg fra deg, så kan jeg svare på det.
Når du ikke fakturerer til de med dårlig økonomi, så skal du inntektsføre og betale mva. av hele beløpet det ville ha kostet dersom du hadde tatt full pris for jobben. Dette er med utgangspunkt i skattelovens hjemmel om at ' gaver er skattepliktig på givers hånd '.
Moral hører ikke hjemme i skatteloven. Det er den nakne, klare tekst som gjelder.
Vi burde sende dem byråkrater som "uhjelp" slik at de får orden. Det må også koste dem å snylte på nord. Vi må sette grekerne i arbeid og få fjernet "subkulturer i Italia". Dessuten må politikere skjønne at å lånefinansiere og spekulere med et lands ressurser kan gå utrolig galt. Det er flere land som får store problemer hvis ting eskalerer. USAs økonomi er forøvrig ikke helt lysende den heller.
+ 1
Nei, den er høyere i Hellas enn i Tyskland. "Alle" tror at grekere pensjonerer seg mye tidligere enn tyskere, men det stemmer altså ikke.
Les f.eks her
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,763618,00.html
Greece, for example, has had no general minimum retirement age. On average, workers there retire at the age of 61.9 according to the Organization of Economic Cooperation and Development (OECD). That's slightly older than the average age of 61.8 in Germany
Tror ikke de gav opp mer til beskatning enn det de kunne trøble seg til på ligningskontoret hvis de hadde det da ?
Vanlige torghandlere i Norge må visst ha med seg kassaapparat for å slå inn hvert salg nå.
http://www.bt.no/na24/article289776.ece
Forøvrig er jo gps i firmabilene et glimrende verktøy for arbeidsgivere som mener at det å overvåke arbeidstakerne er essensielt for produksjonen. Ikke lov (ennå) men allerede godt brukt.
Du tenker på vold og slikt? Det gir jo ikke penger rett i kassa.
Seriøst? Det blir jo som DDR, som noen faktisk fortsatt savner.
Trodde slikt var for å holde kontroll med hvor bilene var.
Jeg betaler skatten med glede, men har lite til overs for urettferdige ordninger som veibommer, eiendomsskatt og overvåking av mannen i gata. Kriminelle kan jo bare ta et kjapt søk på google og deretter løpe rundt de såkalte sperringene.
Da vil jeg spørre: Er det kriminelt å snyte på skatten ?
stemmer dette, blir logget for hver start og stopp.... ser stadigvekk biler som går på tomgang når dem er inne på butikker og handler, hehe... blir ikke registrert da.... (låser bilen med ekstra nøkkel)
Sjekker de firmabilene for privat bruk i veibommene?
Jeg kjører rundt i en "verktøyskasse" som jeg ikke skatter for, og som jeg ikke vil skatte for. Da kjøper jeg heller en annen bil. Jeg har forøvrig tilgang til 2-3 andre biler, så jeg trenger ikke firmabilen til privat bruk. Greia er at jeg kjører ikke til og fra jobb til "vanlig" tid. Så hva hvis man blir stoppet/kontrollert? Bilen står på firmaets navn så hvordan skal de finne ut hvem som har kjørt bilen ut i fra bilder? Kommer de og spaner?
Hadde ikke jobbet for et sted der KGB/CIA/Securitate osv var forbilder.
(Troode generelt at diesel motorer aldri skulle stoppes ;D )
Så jeg spør igjen:
Er det kriminelt å snyte på skatten ?
http://www.na24.no/article3234648.ece
Ja, det kom frem i mediene at de "for første gang" hadde sjekket registrene opp mot hverandre. Firmaet får vel smake kjeppen, og de vet hvem som kjører hvilken bil. I utgangspunktet skal jo en firmabil (som arbeidstaker ikke skatter av) parkeres ved firmaet etter endt dag. Stikkprøver ved skianlegg har jeg ingenting imot, det jeg ikke kan fordra er den stadig økende tendensen til totalovervåkning av Ola Norman.
Nå vet man at polakker faktisk gidder å gjøre et dagsverk - pakkisser ble tatt i å sitte på rævva = drosjenæringen.
Så har vi det fakta at utlendinger som starter bedrift i Norge slipper unna med å betale moms de første årene - Ola Dunk skal derimot betale alt fra første sekund.
Skal du starte bedrift så få med deg en av asylsøkerne som sitter på rævva i bygget kommunen ikke hadde råd til å åpne gamlehjemmet i - men fant / fikk penger til asylmottak - lag en avtale via advokat at asylsøkeren får 10 kroner dagen.. Vips du har en bedrift du slipper moms på.
Tro det eller ei - men sånn er det faktisk
20:03:04 697 days, 00:12:56 hours
Updates installed successfully - reboot now ?
Differansen er 2 saker: (uten anbefaling av noe ::))
Private (inkl. COOP) eller staten.
Forskjellen mellom "kassadame/man: Jeg mangler 1.500,-!!! eller "Skatteinnkreveren: Hummm... skulle det ikke vært innbetalt mere mva./skatt her?"
Jo, her gikk det i surr for meg.
Det er fult mulig å lage systemer i dag der det blir omtrent umulig å drive med snusk, men spørsmålet er om man ønsker noe slikt.
Forskjellen er det første er å stjele. Det andre er bare å hindre staten i å stjele.
Dette er på trappene. Fortalte det til mitt søskenbarn på snart 80 i dag og han ble helt fortvilet, da han ennå ikke har lært seg å bruke kort ::)
Jeg svarer:
Er også på trappene.
Eks er nyhetene om at visa og andre kortselskaper skal selge informasjon om deres sluttbrukere sin bruk av kort til markedsføringsfolk. Det er kanskje på tide at staten tar spranget til og regulerer bits og ikke bare pieces. Eks innføre offentlig onlineid/samfunn og ta over vitale deler av samfunnet der private ikke burde ha tilgang (transaksjoner).
(Hvorfor har vi ikke ett itdepartement når staten bruker milliarder på å kjøpe ittjenester?)
Mener du for å redusere skatteunndragelser ?
I dette tilfellet skal de som "tar" deg dokumentere hvilken bil dette er, så firmaet kan dokumentere hvem som kjørte den og når den ansatte var på jobb. Om man blir tatt for å kjøre privat med firmabil så er det brukeren av firmabilen som får på pukkelen, ikke firmaet. Og om du kjører til uvanlige tider så skal du kunne dokumentere når du var på de forskjellige arbeidsplasser, hvor lenge osv gjennom en kombinasjon av timelister og kjørebok. Så lenge KM-stand i boka stemmer overens med en KM-stand du får opp med å sjekke timelister og regne avstander mellom jobber, så blir du vel ikke tatt fordi du kjører til uvanlige tider.
Hadde fungert 100%
Hadde ikke fungert, vet om flere som har gjort opp med og kjøpe ting, feks flatskjerm, ferier osv.
Jeg tenkte på overvåkning av annet enn skatt. Man kan få vite mye om en person ved å titte på transaksjoner. Det neste blir vel at butikkene må rapportere hva som ble kjøpt. Vi får raskt et 1984 samfunn på denne måten.
Jeg fører ikke kjørebok, og jeg har ikke lyst til å dokumentere hvor jeg har vært når, selv om jeg har fakturert kunder og det er lett å finne ut av hvor jeg har vært. Bilen står hjemme hos meg fordi sjefen ikke vil ha den utenfor kontorbygget om natten og i tilfelle jeg må reise ut på hasteoppdrag.
Slik er det i dag. Man får faktisk fradrag for vedlikehold. Men det gjelder bare dersom boligen regnskapslignes, dvs at man også må beregne et over-/underskudd som man må skatte av i tillegg til gevinst/tap når man selger. Stort sett er det bare utleieboliger som kan regnskapslignes. Jeg tror de fleste setter pris på den ordning det er for boliger man selv bor i fordi man slipper da å føre regnskap over sin bolig og ikke minst man slipper gevinstbeskatning ved salg.
Det har vel vist seg at til mer man kjører i jobb, til mer lønner det seg å bruke privateid bil. Kjøregodtgjørelse etter statens satser er rimelig høy. Unntaket er dersom arbeidet påfører bilen mange skader eller bilen er dyr i drift. F.eks bruker over 2,5 liter/mil.
Hvis du kjører mye privat er det mest lønnsomt å ha fri bil fra arbeidsgiver, og fører den som en skattbar gode.
En bil som eies av firma og som du ikke skatter av som et gode, skal ikke brukes privat. Men dersom du har hjemme-vakt på jobben, må du jo ha med deg vaktbilen hvor enn du drar. Har du da en arbeidskontrakt som sier at du må være tilgjengelig for å dra på jobb, tror jeg myndighetene har vanskelig for å ta deg for å bruke den i nærområdet i vakttiden. Hvis du vil være helt trygg, så skriv ned den private bruken, og skriv som kommentar i selvangivelsen at firmabil er brukt X kilometer i privat ærend under tiden du har hatt hjemme-vakt. Da kan de ikke ta deg for å ha forsøkt å snike deg unna, og hvis de mener dette skal beskattes har du mulighet til å argumentere i mot.
Dette overrasker meg litt. Jeg trodde at andelen av de som leide svart ville vært langt høyere.
Derfor tror jeg at det nok er en del debattanter som leier svart i sin paranoia med redsel for at de skulle kunne spores tilbake via sin IP-adresse har latt være å svare for sikkerhets skyld. Det er tryggest å holde kjeft fullstendig om slikt.
Nå skal jo alle betalinger som overstiger 10.000 kr. gå via bank.
Er det jeg som tenker feil her ?
Mulig det er jeg som lever i en slags boble, men jeg trodde det var ganske uvanlig å bruke svart arbeidskraft - ihvertfall hvis man som kunde er klar over at de man engasjerer jobber svart og helst ønsker det slik.
Hva er forreten svart arbeidskraft? Holder det å invitere en kompis på snekring og øl? Hva om man har en elektrikerkompis som tar på seg å skifte noen punkter for en femhundrelapp? Eller MÅ man opp på "polakk steinlegger 400kvm gårdsplass"?
Å tro at admin leverer ut IP-listen over Ja-stemmer til skattefuten er vel litt vel konspiratorisk? Eller?
Hvis du avtaler med kompisen at han skal få øl hvis han hjelper deg å snekre er det i utgangspunktet bare svart arbeid hvis kompisen ikke oppgir verdien av motytelsen (altså ølet) for sin snekring til ligningsmyndighetene. Det samme med elektrikkerkompisen som får penger i stedenfor øl. Poenget er at når det er avtalt at det skal ytes en vare/tjeneste mot et vederlag så er vederlaget skattepliktig inntekt.
Det er også skatteplikt på verdien av det arbeidet en selv gjør på egen bolig dersom dette ikke karakteriseres som "fritidsarbeid". Så oppgis ikke dette i selvangivelsen så blir det vel da også "svart arbeid".
I praksis antar jeg at myndighetene ikke anser dette som et stort samfunnsproblem på linje med frynsete aktører i byggebransjen, utelivsbransjen osv.
Det overrasker meg ikke at så lite som 50% her inne bruker svart arbeidskraft, andelen av folk med egeninnsats faktor er skyhøy her inne og representerer på ingen måte et gjennomsnitt for befolkningen.
Nja, selv om jeg bruker ymse firma (hvitt) til svært mye er egeninnsatsen også betydelig. Regner med det er ganske vanlig opplegg - i alle fall for de som ikke er på første runde og har en plan om å bli ferdi før like før man skal til å flytte ut...
Det er dessuten ikke lov å betale med alkohol. Her har vi en Kinderegg sak: Skatteundragelse, ulovlig el og betaling med øl. Ikke dårlig!
Om man ikke har lov pga at firma skal stå ansvarlig har lite å si i forhold til skatteplikt for en som driver svart på si. Det samme også om det betales i form av alkohol. Poenget er at den som utfører arbeidet mottar en "fordel vunnet ved arbeid" så lenge det er tale om et type arbeid som ellers er en lovlig inntektsskapende aktivitet. Dvs man blir ikke skattlagt for inntekter fra feks bankran fordi den aktiviteten i seg selv ikke er lovlig.
Dette er ikke akuratt mitt spesialområde, men det står mer om grensedragningen her: http://www.skatteetaten.no/no/Handboker/Lignings-ABC/Kapitler/U/?mainchapter=168835#x168835
Nei, elektrikerarbeid er ikke en lovlig inntektsgivende aktivitet dersom det ikke utføres av et registrert firma med de rette kvalifikasjonene. Det er tross alt derfor loven gir klare retningslinjer om hvem som kan utføre slikt arbeid.
Hvis annenhver bruker på dette forumet bruker svart arbeid en sjelden gang iblant betyr ikke det at halvparten av alt arbeid som blir utført er svart..
Kanskje de bare bruker svart arbeid en av hundre ganger...
Jeg betaler gjerne en kompis for å ordne noe for meg... men i 99 % av tilfellene har en ikke mulighet til det...
Det store spørsmålet er hvor går grensa til folk? Er det greit å betale en kompis/bekjent/slektning/en du treffer på gata/en polakk for å få gjort en liten/middels/stor jobb???
Kanskje dette avklarer noe om hvor grensene går:
http://www.vg.no/dinepenger/artikkel.php?artid=10028804
Det heter ' penger eller pengers verdi ' i skatteloven.
Er ikke i mot skatt, men alt med måte.
Husk å ikke angripe de på ligningskontoret. Gå heller på politikerene som har laget lover og regler.
Aha ! Nå ser jeg at skattetaten har en logo. Har aldri lagt merke til den. Ser at det er en kake som deles meget ulikt og det minste stykket skal vel symbolisere det som går til skatt, eller......?
Feil. det er den biten vi som jobber og sliter sitter igjen med..
Hvor har du dette fra? Eller, hva legger du i "skal"?
Kontater er fremdeles et tvungent betalingsmiddel (jfr. sentralbankloven). Man kan dessverre bli gjort medansvarlig for andres unndragelse av mva og andre avgifter på beløp overskytende 10KNOK (kilde), men stikkordet her er "kan", ikke "skal".
OK. Gir jeg på den, det skal være kan.
Jeg tror du misforstår hvordan ordet "lovlig" er brukt i denne sammenheng. Elektrikkerarbeid i likhet med en rekke andre typer arbeid som krever eller ikke krever en viss kompetanse er lovlig å drive med. Bankran, drap, voldtekter er eksempler på ting som ikke lovlig å drive med. Kompetansekrav for en yrkesgruppe har ingenting med dette å gjøre.
Dersom en ufaglært utfører arbeid som ikke er "lovlig" i forhold til kompetansekrav har rokker ikke det med hvorvidt det er skatteplikt. Dersom en person som ikke har taxiløyve og/eller den nødvendige opplæring som taxisjåfør kjører pirattaxi vil inntekten fra dette være skattepliktig fordi taxivirksomhet ikke er ulovlig å drive med. Dette til tross for at personen ikke gjør det på en lovlig måte.
Ikke angrip politikerne. Gå heller på velgerne som har stemt frem politikerne våre.
Som Monty Python sa: "Society is to blame."
Ser ut so Papandreo og Berlusconi blir arbeidsløse snart. Kanskje de kan rekruteres til å styre landet her.
Moralen må vel da kanskje bli ?
"DON'T STEAL. THE GOVERMENT HATES COMPETITION".