400    10    4  

Utleie - fradrag. Hvor mye?

 7     0
Hei!
Jeg eier per idag halvparten av en tomannsbolig, hvor jeg leier ut ca 40% av min seksjon (Sokkelleilighet i kjelleren, bor selv i 1.etg. Nå skal andre halvparten av tomannsboligen legges ut for salg, som består av 2. etg og loft. Huset består altså av 4 boenheter, hvor jeg per idag eier 2 av de. 
Jeg vurderer å kjøpe andre halvparten av tomannsboligen. Prøver da å regne litt på om det lønner seg, ifht skatt, fradrag osv. 
Som jeg forstår det må jeg altså skatte av 24% av leieinntekten jeg får, siden jeg da vil leie ut mer enn halvparten av boligen (i leieverdi). 

Nå har jeg googla opp og ned i timesvis, jeg finner jo ut HVA jeg får fradrag for (kommunale avgifter, vedlikehold osv), men jeg finner ingen plass HVOR MYE? Når det står at jeg får fradrag for kommunale avgifter, betyr vel ikke det at jeg slipper å betale kommunale avgifter i det hele tatt (utenom for den delen jeg selv bor i?)? Og hvis jeg trenger håndverker for vedlikehold, hvor mye % får jeg avdrag for på jobben?

Tilgi meg hvis dette er et veldig dumt spørsmål, jeg er ny i gamet og prøver å investere smart :P Og håper ikke dette kommer under helt feil forum (i tilfelle - noen råd hvor jeg kan få svar på dette?)
Tuuusen millioner takk for alle innspill!

Hilsen nybegynner Angel

   #1
 5 337     Tromsø     0
Nei, du kan ikke trekke fra hele de kommunale avgiftene, og ikke hele regninga på ny taktekking dersom taket springer lekk, men dersom du leier ut 60% huset målt i leieverdi, trekker du fra 60% av de utgiftene som gjelder hele huset i fellesskap. Og du trekker fra hele beløpet på evt vedlikehold internt i en utleieenhet.

Dette fyller du ut på et vedlegg til selvangivelsen. De fradragsberettigede utgiftene trekkes fra leieinntektene, og reduserer dermed leieinntektsbeløpet du skal skatte av.

NB: Fradragsberettiget vedlikehold er nødvendig vedlikehold, og ikke oppgradering av standarden. Du kan f.eks ikke trylle vekk de skattbare leieinntektene ved  pusse opp et fungerende bad.
Signatur
   #2
 2 432     Hordaland     1
NB: Fradragsberettiget vedlikehold er nødvendig vedlikehold, og ikke oppgradering av standarden. Du kan f.eks ikke trylle vekk de skattbare leieinntektene ved pusse opp et fungerende bad.

Hva som er fradragsberettiget vedlikehold blir vel ikke behovsprøvd opp mot om det er behov for vedlikehold eller ikke?

Slik jeg har forstått det må man føre et regnskap og ta vare på kvitteringer for alle vedlikeholdsutgifter. Kvitteringene og regnskapet må kunne verifiseres ved befaring i utleiearealet. Man kan altså ikke pusse opp et bad i egen bolig, og føre utgiftene på regnskapet for utleieenheten. Det blir så dette regnskapet som danner grunnlag for hva som blir den skattefrie satsen i selvangivelsen.

Det er også en del rare retningslinjer for hva som er fradragsberettiget vedlikehold og ikke. Man kan eksempelvis bygge et gjerde mot naboens eiendom og føre dette opp som fradragsberettiget vedlikehold. Mens dersom man i stedet planter en hekk (i stedet for gjerde) så kan det ikke føres opp som fradragsberettiget utlegg.
Signatur
   #3
 5 337     Tromsø     1
Hva som er fradragsberettiget vedlikehold blir vel ikke behovsprøvd opp mot om det er behov for vedlikehold eller ikke?

Nei, det går på standardheving eller ikke:
"Kostnader til å sette eiendommen i en bedre stand eller til en annen stand enn den tidligere har vært i, såkalt påkostninger, gir ikke fradragsrett"
Om man f.eks. pusser opp et bad som har vinyl på gulv og vegger med skikkelig dyre og flotte fliser og krever fradrag for alt sammen kan man få problemer. Pusser man derimot opp til samme standard som før bør det gå bra, selv om membranen ikke har begynt å lekke ennå, men bare nærmer seg forventet levealder.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 7     0
Okei, så..

Jeg vet det er flere ting med boligen som skulle vært gjort. Blant annet har vi fått påpek fra feieren om at skorsteinen må rehabiliteres. Kledningen på huset flasser av og skulle vært skiftet for lenge siden.

Er dette ting jeg får fradrag for om jeg kjøper hele huset? Går dette under vedlikehold, selv om huset var i denne tilstanden før jeg begynte å leie ut de 3 boenhetene?

(Ja, jeg skjønner prinsippet om at jeg fører 60% av kostnaden i selvangivelsen dersom jeg leier ut 60% av huset Laughing
   #5
 2 381     1
Man kan eksempelvis bygge et gjerde mot naboens eiendom og føre dette opp som fradragsberettiget vedlikehold. Mens dersom man i stedet planter en hekk (i stedet for gjerde) så kan det ikke føres opp som fradragsberettiget utlegg.

Nytt gjerde (som ikke erstatter/er vedlikehold av et gammelt...) er akkurat like lite fradragsberettiget som ny hekk. Reparasjon/utskiftning av hekk bør (skal) være like fradragsberettiget som reparasjon/maling/utskiftning av gjerde.
HSt
   #6
 26 690     Lillestrøm kommune     1
Det er litt komplisert ved at det er standard heving i forhold til kjøpstidspunkt som ikke er fradragsberettiget, dermed er det alltid diskusjon om det som egentlig er vedlikehold ikke blir en standard heving når en kjøper med seg dårlig vedlikehold objekter. Men det utvises litt skjønn så noe periodebasert vedlikehold som retter feil og mangler blir sikkert godtattselv om feilen fulgte objektet ved kjøp.

Jeg skjønte ikke starten på hekk og gjerde problematikken over, den er trolig feil.
TSt
   #7
 7 906     0
Hvis huset er organisert som sameie har du ikke lov å eie mere enn to seksjoner. Dette er I hht lov og kan ikke gis dispensasjon for. Siden du kaller det seksjon så kan dette være viktig.  Det er jo gjort for at en ikke skal få en eier som "dominerer" et sameie når det kommer til beslutninger.
Er det ideelle parter så kan du kjøpe hele.  Men da er egentlig verdien av din del avhengig av standard på den andre.  

  (trådstarter)
   #8
 7     0
Det er et sameie, ja. Består av to seksjoner, men hver seksjon består av 2 boenheter (1 stk leilighet og 1 stk hybel/sokkelleilighet). Derav til sammen 4 boenheter.
TSt
   #9
 7 906     0
Bare for å være sikker at du ikke fikk deg en uventet overraskelse hvis du velger å gå for dette. Huske på at hvis du skal ha fradrag så må du også skate av inntekter. Noe her kunne vel vært ført som skattrfri inntekt (resten av seksjonen du selv bor i) men da kan en ikke få fradrag for den delen.
  (trådstarter)
   #10
 7     0
Jeg har lest at dersom man leier ut størsteparten av en tomannsbolig, blir det skattemessig behandlet som flermannsbolig. Ergo jeg betaler skatt på utleieinntekten, og har krav på fradrag.
Per i dag leier jeg ut en sokkelleilighet skattefritt, fordi jeg selv bor i mer enn 50% av den seksjonen jeg eier.