1,982
24
6
"Dykk" eller ikke "dykk" i septiktanken?
93
0
Dette er et forsøk på en prinsippskisse av hvordan leveranser fra toalettene har vært håndtert siden jeg flyttet inn her, og trolig siden huset var nytt på 70-tallet.
I litt over en uke nå har det fungert etter dette prinsippet:
Forskjellen er at "dykket" (som er uttrykket en rørlegger brukte for å beskrive denne rørstumpen) nå er borte fra inngående løp.
Spørsmålet mitt er:
Kan jeg sove godt om natta og tenke at siden det har fungert fint i over ei uke så vil det fortsette å fungere?
eller
Bør jeg tenke at: Det er bare griseflaks at det fungerer nå, noe kommer til å gå forferdelig galt hvis ikke jeg får på plass igjen det dykket umiddelbart!! ?
Historien bak:
Her en dag oppdaget jeg at det kom vann - med noe fast føde - opp gjennom toalettet i kjelleren. Heldigvis ble det oppdaget tidlig, så det var overkommelig å gjøre reint der nede.
Skjønte jo fort at her må det være en propp lengre ned i rørsystemet slik at det som spyles ned i toalettet oppe i hovedetasjen finner sin letteste vei opp gjennom kjellertoalettet.
Begynte med å (for første gang i mitt liv) lette av lokket på septiktanken. Da ser jeg at dette dykk-røret ligger vridd 90 grader (det som skal peke ned pekte til siden. Jeg riglet litt på det og merket at det var løst. Da kom alt vannet som stod i "kø" i rørene mellom kjellertoalettet og septiktanken rennende.
Det som tydeligvis har skjedd er at dette røret har sklidd ut av muffa si og lagt seg halvveis foran åpningen slik at der har det dannet seg en propp.
Flott! tenkte jeg, da er det bare å sette på plass igjen røret og alt skal være gullende godt.
Men neida. Det var rett og slett ikke mulig å skyve røret inn i muffa, for muffa hadde blitt OVAL. Og den muffa er støpt fast i veggen på tanken (som er laget av betong), så jeg får den ikke løs.
I teorien tenker jeg det skulle være mulig å få sugd tom tanken, klatre nedi og meisle vekk betong rundt muffa og så skifte den og støpe rundt med ny betong. Men jeg har skjelden blitt presentert for en utfordring som jeg har mindre lyst til å ta.
Så jeg har meldt det inn som en skade til husforsikringen, som sendte en takstmann og en rørlegger. Prøvde å få utav rørleggeren om jeg faktisk trengte dette dykket og hvis ja, hvordan kan dette repareres. Dette var jo også litt for å finne ut om jeg kunne få det reparert for under 9000kr, som er egenandelen på forsikringen (i såfall betaler jeg selvfølgelig reparasjon fra egen lomme).
Men han var veldig profesjonell og gav meg svært lite konkrete svar. Han uttalte "avløpet ditt fungerer", men på mitt spørsmål "kommer det til å fortsette å fungere?", var han ikke så påståelig, han svarte noe i retning av "det BØR repareres" (men han sa ikke MÅ.)
Jeg venter på endelig konklusjon fra forsikringsselskapet, men så begynner jeg å tenke ..... 9000kr i egenandel... det er jo penger det også i disse tider, hvis jeg kan overbevise meg selv om at dette fungerer og kommer til å fortsette å gjøre det, så er det mye annet jeg heller vil bruke pengene på...
Jeg har forhørt meg med kommunen om de har planer for å fase ut septiktanker i mitt område, og det har de foreløbig ikke.
Vann på innløpet vil enten synke eller flyte okke som. En dykker vil kanskje redusere plaskingen litt.
Ville uansett sett dette an.
Stussen opp er for å lufte rørene. Normalt skal vannstanden ikke nå så høyt. Pass på at slik septiktank må tømmes jevnlig. Er sted vi leide i kommunal tjenestebolig, hadde ikke kommunen kontroll og vi fikk 10 cm vanndybde i vaskekjelleren en fredagskveld. Steg ytterligere gjennom helga ;(
PS. En kan redusere mengden faststoff i septiken ved å rigge en bøtte og samle alt toalettpir og sende dette i søpla. Gjort i årevis på hytta grunnet biodo som ikke likerr resirkulert papir. Blir en vane, null stress og lukter nær ingenting.
Er dykker bare nevnt på utløpsiden.
så det bør nok gå greit, helt til kommunen kommer. og krever at driten må byttes pga alder
Septiktank var gjennomkoblet men jeg hadde indikasjon på at tett rør var rett utenfor på oversiden
Det viste seg å være delvis knust rør og motfall inn i tanken fsnt det når jeg gravde meg ned på utsiden
TS kan jo ha fått en propp til å komme ut når dykkrøret falt av men er det motfall så kan det jo gå tett igjen slik som mitt tilfelle
Den gangen vi gjennomkoblet tanken var 1.gang på 20 år den var tømt. Selv med dykkrør inn og ut gjorde stort fall ned i tanken at innhold ble rørt rundt og sendt videre ut
Det har de sagt at de ikke har konkrete planer om foreløpig. Først må det bygges et renseanlegg før det skal være mulig.
Så jeg heller nok mest mot å la det være som det er og sove godt.
I.o.m. at dette er meldt inn til forsikringsselskapet.
Hvis jeg velger å ikke gjøre noe med det...
Og så går det noen år og det skjer noe annet med kloakkrør/septik...
Risikerer jeg at forsikringsselskapet bruker mot meg at jeg ikke gjorde noe nå, og sier "hadde du fått på plass igjen det røret den gangen i 2023, så hadde ikke dette skjedd". (selv om det ikke nødvendigvis er helt tilfelle) "du får ingen erstatning". ?
Har jeg gitt dem et ekstra våpen for å spare seg for utbetaling til meg i fremtiden ved å ikke reparere "skaden" denne gangen?
du kommer uansett til å få pålegg om utskifting av anlegget om ikke lenge (nye nasjonale regler om at tanker over 30 år skal skiftes).
men, SKAL det være dykker på utløpet av bolig /inntaket på septikktanken?
ser for meg at dette kun skaper hindring og en enkel måte å få forstoppelse på. du vil jo ha driten og vannet UT i tanken, ikke fasthengende i en trang dykker
TRANG er den ikke, den har samme dimensjon som resten av rørsystemet, men den har en 90° albu som helt klart er det stedet på hele rørsystemet med størst potensiale for at forstoppelser kan oppstå - så du har et godt poeng der.