82    7    0  

Fjerne vannlås støpejern - teknikk?

 13     0
Hei,

Jeg har et vannlås i støpejern som ikke er i bruk og som sitter i veien. Hvor vanskelig er det å fjerne dette? I toppen sitten en type stopp som virker va nyere og som jeg forhåpentlig kan gjenbruke som stopp.

I en annen tråd kaper man med vinkelsliper, hvilket virker noe omstendig, men det kanskje finnes bedre metoder? Er redd å ødelegge noe som krever utskifting av det vertikale røret
Fjerne vannlås støpejern - teknikk? - 040B8AEE-58E7-494F-B0A0-0CC1E8257919.jpeg - KarlAnka

TSt
   #1
 12 794     0
Ja en burde kunne flytte det som tetter vannlåsen til forgreningen som kommer ut på høyre side av bildet. Men forutsetning er at det lar seg flytte i ettertid. Evt finne liknende løsning. Det er veldig kort fra mufte og til vertikale røret så jeg ville ikke kappet. Skal en gjøre mer må en kanskje inkludere det vertikale røret.
  (trådstarter)
   #2
 13     0
Takk for inspill!

Er disse type rør skjøre? Kan jeg sprekke forgreningen hvis jeg blir voldelig med vannlåset, for eksempel banker med hammer for å få det til å rotere kring sin akse, og på den måten løsne opp i hva det nå er for masse som brukes for å tette skjøten. Eller er disse ting limt sammen og ikke mulig å separere?
   #3
 23 537     Akershus     0
Fra gammelt ble vel disse skjøtene stappet med hamp og deretter forseglet med flytende bly? Etter mange år er de ofte helt løse i skjøten.
I nyere systemer der det nok brukt en fugemasse.
De er neppe limt, men kan ha «grodd sammen" av avsetninger og rust.
De er sprø, men jeg vil tro at de tåler endel vridning og vrikking. Slag og bending ville jeg vært litt forsiktig med.

(Dette er gjetning fra en som aldri har jobbet bed disse)
Signatur
   #4
 1 688     0
Hei,
Bruk drill og bor ut blyet i muffa på grenrøret. Tar litt tid, og du kobber sikkert til å knekke et par bor. Rens deretter muffa, og gjenbruk tersen.
HSt
   #5
 33 646     Lillestrøm kommune     0
Sag av det loddrette røret et stykke over gulvet og sett på en overgang til plast da kan du enten blende av eller redusere tversnitt på rør

Jeg brukte en Sandvik jernsag, bladet er 2-3 høyder høyere enn et baufil blad
   #6
 23 537     Akershus     0
Er det vertikale røret i bruk? Bytte ut mere? Gamle jernrør kan gro igjen grunnet rust. Fordelen med dem er at de demper lyd fra røret bedre enn plast.
Signatur
TSt
   #7
 12 794     0
Hvis en bytter med plast og det er tilgang til noe av røret som evt fortsetter over kan det være lurt å jorde jern delene sammen for sikkerhets skyld.