36,210    44    6  

Krav til fall mot sluk

 538     Øst-Finnmark     1
I føle teknisk forskrift  skal følgende være oppfylt:

a) Våtrom skal ha sluk og gulv med tilstrekkelig fall mot sluk for de deler av gulvet som må antas å bli utsatt for vann i brukssituasjonen. Rom med sluk skal være utformet slik at eventuelt lekkasjevann ledes til sluk.

Betyr dette at man kan sløyfe fall dersom det benyttes dusjkabinett? Gulvet vil jo således ikke bli utsatt for vann i brukssituasjonen.

hro
   #1
 1,574     Trondheim     0
I prinsippet er et dusjkabinett et lukket våtrom i våtrommet. I Borgating Lagmansrett er det i domsavsigelse LB-2010-107787 visstnok ikke forskriftstridig ved bruk av dusjkabinett ved feil fall på gulv.

Det er til tross for dette krav om membran i tilfelle oversvømmelse/funksjonssvikt. For at våtrommet ellers skal være godkjent, må det være fysisk barriere for ev oversvømmelse mot andre tilstøtende rom (Dørterskel).
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 538     Øst-Finnmark     0
Da tolker jeg det slik at det ikke er krav om fall ved bruk av dusjkabinett, men at dørterskel må være høyere enn sluket slik at en eventuell lekkasje renner i sluket.
hro
   #3
 1,574     Trondheim     0
Det er i alle fall slik Protector velger å se virkeligheten.

Om det er fagmessig godt utført og innenfor bransjenorm, er en annen diskusjon.
Signatur
   #4
 49     hordaland     1
Vi bygde hus med livsløpstandard altså helt uten terskler i noen rom. Så vidt eg husker var kravet fall på våtromsgulv 1 cm pr. meter og 1 cm for de siste 50 cm før sluk.
Vi valgte beklageligvis store 30x30 cm fliser til gulv så med to sluker på badet gjorde det at flisene måtte deles for å oppnå økning på fall før sluk.
mra
   #5
 23     Østfold     1
Jeg har ikke noe fall på badet mitt. Har dusjkabinett og dørterskel på 4 cm i motsatt ende av rommet. Har ikke vært noe problem de gangene sluket har flommet over (grunnet slapphet ang tømming av hår mm.). Litt vått i en omkrets på 50 cm, men tørker fort opp.
   #6
 1,749     Norge     0
Hei.
Hva med lekkasjevann? Mener du at det ikke kan begynne å lekke mellom vegg og dusjkabinett? Dassen kan gå tett samtidig som dassen "renner". Men  kanskje du skulle ringe forsikringsselskapet å høre med dem. Det er vel det som teller når uhellet er ute.  :-\ Bad er dyrt! Smile
   #7
 22,342     Akershus     0
Man tar ikke hensyn til lekkasjevann. Hva hvis du mister en bøtte vann på stuegulvet? Membran sluk og fall der? Neppe.

   #8
 1,749     Norge     0

Man tar ikke hensyn til lekkasjevann. Hva hvis du mister en bøtte vann på stuegulvet? Membran sluk og fall der? Neppe.

Les tråden før du svarer! Klippet ut fra trådstarter:Rom med sluk skal være utformet slik at eventuelt lekkasjevann ledes til sluk. Og dette er TEK 10.
Og hva er poenget med sluk hvis du ikke trenger det? Altså bør vel vann på ett våtrom renne mot sluket.
   #9
 22,342     Akershus     0
Beklager, trodde vi var kommet litt bort fra første innlegg.

Vann bør renne mot sluket, du har helt rett i det, men det er tydligvis en hemlighet.
   #10
 967     Stavangerområdet     1
Relevant spørsmål fra TS. Jeg tolker TEK10 slik at man ikke alltid må ha fall mot sluk på bad.

TEK10 krever "at det ikke oppstår skade på konstruksjoner og materialer på grunn av vannsøl, lekkasjevann og kondens.". Den sier også "Våtrom skal ha sluk og gulv med tilstrekkelig fall mot sluk for de deler av gulvet som må antas å bli utsatt for vann i brukssituasjonen.". Er det slik at man må anta at hele gulvet skal bli svømmebassengvått? Dersom en brukssituasjon begrenser vannet til et dusjkabinett så blir badet ellers normalt ikke vått.

Det står også "Rom med sluk skal være utformet slik at eventuelt lekkasjevann ledes til sluk." Jeg tolker lekkasjevann som vann som kan komme fra installasjoner og ikke av personbruk. Så lenge søl og lekkasjer fra toalett og vask har tilstrekkelig fall, er det ok med resten av gulvet. Gulvvarmen vil tørke evt. fukt på gulvet og dermed forhindre at det ikke oppstår skade.

Veledning for TEK10 nevner fall på 1:50 og 1:100 til denne paragrafen og kaller det en "preaksepert ytelse". Med en slik ordlyd vil jeg anta at det er mulig å velge alternative løsninger der hvor det er behov.

Finnes det uttalelser fra DiBK på dette? Fordi jeg ser til stadighet bad med flate gulv (utenom dusjsone) av mange velkjente og velrenomerte håndtverkere.