9,395    9    2  

Lufting kloakk.

 120     0
Hei

Har hus fra 1973 (ca), moelven.
Her er luftinga dratt men 110 mm rør rett opp.
Kan dette neddimensjoneres? Og hva er det minste som må være der?

Signatur

HSt
   #1
 37,751     Lillestrøm kommune     1
Det anbefales samme dimensjon som rørene dvs slik du har.  Så kan en sikkert diskutere hva du kan gå ned til hvis en ikke følger anbefalningen. Jeg ville tro at du bør gå opp igjen til 110 på takhatt o.l. da vel dette er dimensjonen som passer her.
   #2
 25,138     Akershus     0
Kan vanskelig tenke meg at det er noe problem å gå ned til f.eks. 75mm. Her går det bare luft når det farer en vannpropp nedover i avløpet.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 120     0
Takker for svar. Da får vi se hva det ender med.

Lurer rett og slett fordi jeg gjerne skulle hatt plass til et rør til ved siden av, for vanlig luft.
Signatur
   #5
 1,519     Akershus     1
I følge rørhåndboka skal det være minst 75 og ikke mindre enn den dimensjon som er på avløpet ellers. Jeg byttet ut 75 og la opp til 110. Det var gått ned på dimensjon for å gjemme den i vegg. Jeg la opp til ventilasjonsrør og hadde fin plass til 110 så da ble det det.
   #6
 785     Vestfold     0
Sintef byggforsk:
Lufterør skal dimensjoneres slik at trykksvingningene i avløpsrørene ikke overstiger ± 400 Pa. Dette vil normalt være oppfylt hvis følgende betingelser er til stede:
– I enhver bygning skal avløpsinstallasjonen ha minst ett lufterør ført over tak.
– Minste tillatte utvendige diameter på ett lufterør er
75 mm for en samlet normalvannmengde på inntil 5 l/s. Rørdiameteren skal imidlertid ikke være mindre enn det største sideavløpsrøret til et sanitærutstyr tilkoblet det ventilerte avløpsrøret. Dersom sideavløpsrøret er koblet til et klosett, blir utvendig diameter på lufterøret minst 90 mm.
For å redusere antall takgjennomføringer kan man danne et felles lufterør fra flere hovedavløpsrør. For felles ventilering av inntil tre stående hovedavløpsrør må man bruke minst 90 mm lufterør, dersom ingen av hovedavløpsrørene har større dimensjon. For felles ventilering av flere enn tre stående hovedavløpsrør må man bruke minst 110 mm lufterør.
– Dersom et uventilert, liggende sideavløpsrør er lengre enn 10 m, må det benyttes et sekundærlufterør. Forbindelsen mellom sideavløpsrør og sekundærlufterør skal ligge minst 0,3 m høyere enn det utstyret som har avløp til siderøret, se fig. 7.
Lufterøret skal føres over tak og minst 2 m til siden for eller 0,5 m over vindu eller friskluftinntak for boligventilasjon. Dersom lufterøret er ført gjennom kalde loft og over tak, bør røret være minst 110 mm.

Tror neppe det fører til noen problemer med å bruke 75 mm, men hvis går opp/igjennom kaldloft ville jeg isolert røret godt og gått opp til 110 mm fra kaldloft og opp for å redusere risiko for at kondens fryser innvendig i røret og blokkerer det. (noen opplever surkling i sluk og vond lukt på vinteren...)
   #7
 25,138     Akershus     0
Har ca 1,5 m gjennom kaldloft. Det har ikke vært problem her, men dette er sikkert individuelt. Her er det muligens slik topografi at det er en svak utlufting og dermed kontinuerlig tilførsel av varme.

Et annet problem har vært takhatten, en "fotball" levert av Zanda. (I etterhånd har de "aldri" levert noe slikt.) problemet er at enkelte år danner det seg en isvoll nedenfor som demmer opp for kondensvann som deretter sniker seg inn.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 120     0
Takker for utfyllende svar.

Kan se ut som om det blir som det er, har funnet noen adre rør som er trukket da huset ble bygd, men som ikke er tatt i bruk.
Måle meg ut og se hvor jeg finner dem i kjelleren.

Takker igjen,  Wink
Signatur
   #9
 21     0
hva var reglene om uventilert rør igjen ? finner det ikke i rørleggerhåndboken ...vet at 10 m er det lengste uventilert siderør kan være. men var det ikke regel om at uventilert rør også ikke kunne være høyere enn 6 meter ? etter det må man ha vannlås?