98    6    0  

Rehabilitering hovedsluk for badekar og dusj. Avstand til vegg anboring og dimensjon

 4     0
Hei dere
Har en problemstilling som jeg lurer på hvordan jeg best løser. Dette er et rehabiliteringsprosjekt, så noen ting kan ikke endres. Har planlagt et dusjhjørne (uten dusjkabinett).  I tillegg ønsker vi et badekar med oppstikk ca 1,8 meter unna hovedsluk da andre løsninger er vrient å få til.Badekaret
Siden et lavtbyggende sluk ikke tar unna tilstrekkelig vann har vi tenkt å lede vann direkte til hovedsluk via 40 mm oppstikk. Dette lar seg gjøre med det fallet vi trenger.  Utfordringen
Bjelkelaget tvinger oss til å plassere hovedslukets(dusj) kant kun 18 cm fra vegg.  Dette er for nærme slik jeg har forstått?  Leser at det minst bør være min. 20 cm fra vegg, og aller helst 30 cm.  Løsninger?

1. Funker det med slukets kant kun 18 cm fra vegg?

2. Har funnet et veggsluk som har innløp/anboring. Ulempen er at innløpet kun er 32 mm.  Vil det fungere å lede vann direkte fra badekaret med 40 mm. avløpsrør via en kort 32 mm forminskning til dette sluket?  https://www.billigvvs.no/unidrain-1433-utloepshus-oe75-mm-vannrett-msideinnloep-vannlaas-innbygningshoeyde-147-mm-1053727?gclid=Cj0KCQiA0fr_BRDaARIsAABw4EsQsc-xbAszF-aoUuGumZb2cekIVVbHIfhcsLFg7WJLG59f7s562GMaAiYlEALw_wcB


3. Andre løsninger?Legger ved bilde med de to alternativene:
Rehabilitering hovedsluk for badekar og dusj. Avstand til vegg anboring og dimensjon - 20210113_193406.jpg - Kjatrikk
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 4     0
Ingen som kan hjelpe meg? Våtromsnormen blir satt litt på prøve ved gamle hus skjønner jeg....
Signatur
   #2
 48     0
Hei!

Nå er dette ingen fasit fra meg, men har nylig opparbeidet et bad med nogenlunde samme oppbygging, eget sluk til badekar og rennesluk mot vegg.

Hvorfor kan du ikke trekke rennesluket litt ut til anbefalt avstand? Kubbing imellom bjelkelaget vil kunne gjøre dette.

Jeg mener at for et badekar så må man opp i mm. 40mm og en reduksjon til 32mm er å be om problemer.
Løsning hos meg ble 75mm k sluk i hovedstamme og rennesluk uten anboring også i hovedstamme.
Se bilde som kanskje viser litt bedre

Rehabilitering hovedsluk for badekar og dusj. Avstand til vegg anboring og dimensjon - Screenshot_20210114-140910_Gallery.jpg - Kjatrikk
Rehabilitering hovedsluk for badekar og dusj. Avstand til vegg anboring og dimensjon - Screenshot_20210114-141327_Gallery.jpg - Kjatrikk
  (trådstarter)
   #3
 4     0
Takk for et meget bra svar!!

Du har gjort mye av det jeg har tenkt, men jeg har vel en utfordring ved at bjelkelaget kun er på 6" altså 15 cm samt ca 5 cm plass under bjelkelag der hovedløp går videre ned. Det er ikke mye igjen til fall da, og siden dette er i 2. etasje.

Ser at du etterhvert kommer godt under bjelkelaget med avløpsrørene, og da får du et fint fall.
Gammelt bjelkelag er typ 14*14, og disse er forsterket med en 6" på hver side som er limt og skrudd. (På hver side av hver bjelke). Hovedløpet ut og ned ligger noe under bjelkelaget i sidevegg. (bilde)

Jeg har kanskje mulighet til å fore opp bjelkelaget med eksempelvis 1-2 tomme, for å få mer plass til fall. Sliter da med å bore 75 mm hull gjennom et bjelkelag som er 20-25 cm tykt og får da heller ikke plass til hullbor mellom bjelkene.

Legger ed nytt bilde, så ser du at bjelkene i huset ligner mer tømmerstokker.... Wink

(har flyttet det ene sluket jeg har til der badekarets sluk evt kan stå)

Rehabilitering hovedsluk for badekar og dusj. Avstand til vegg anboring og dimensjon - 20210114_152545.jpg - Kjatrikk
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 4     0
Hva slags sluk har du forresten ved badekaret.

Har du dette sluket ved badekaret?

https://megaflis.no/joti-k-sluk-o75-mm-m-sideutlop-i-pp.html?gclid=Cj0KCQiA9P__BRC0ARIsAEZ6irhFjfFQEQLHtDnHDiPIGOcjWsm05hvxU4ir4STmio2SWvAcjXRsfO8aAgxuEALw_wcB


(Bygger 11 cm). Skal da ha tilstrekkelig fall, men det var det med å komme gjennom et så massivt bjelkelag. Bjelkelaget burde vel også strengt talt vært 8" dersom jeg skal bore 75mm hull gjennom det?

/Kjartan
Signatur
   #5
 48     0
Ja, det stemmer, er tilsvarende sluk som du har linket til som er til badekaret.

Ser problemet ditt ift bjelkelaget. Det burde nok ha større dimmensjon om det er innafor med hull på 75mm.
Poenget mitt var egentlig at 40mm med reduksjon til 32mm annboret i et annet sluk nok kan bli litt smalt. Tenk deg å tømme badekaret samtidig som det dusjes.

Om 40mm er eneste alternativ hadde jeg nok hvertfall vurdert å ha 2 separate sluk som er tilknyttet stammen for å minske belastningen.

Rørleggerne her brukte typ slike bor, ikke hullsag, det freset rett igjennom som smør!
https://www.makita.no/product/d-30047.html
   #6
 1 420     0
Hei,
Avstand til vegg er det membranen som bestemmer. Noen membraner trenger mer avstand enn andre. 40mm til 32mm er ikke noe problem. En 32mm tar fint unna ditt behov. Det gjør også et sluk også, selv om du dusjer samtidig. Dette forutsetter selvfølgelig at hele røranlegget er utført i henhold til gjeldene forskrifter.
Våtromsnormen som du nevner, har du allerede brutt. Du er vel ikke sertifisert, er du det ?