4,601    3    1  

Søknadsrutiner for renseanlegg og avløp

 10     sørlandet     1
Vi bor i Lillesand Kommune, i et lite hus med boligplikt, men som er blitt brukt som hytte de siste 40 år. Derfor har vi per idag utedo og inget vaskerom, dusj osv. Etter mye leting rundt omkring har vi kommet frem til at vi vil ha JETS dosystem med gråvannstank som skal rense det grå vann til omtrendt 0% utslipp. Urinen slippes ut i grøft. Det sorte lagres og komposteres og går ut i hagen når det er ferdig.

Kommunen virker veldig skeptisk og har krevd å få en infiltrasjonstest. Og da har det allerede blitt gjort en jordprøve (som var innenfor lovlige verdier for rensegrøft) på tomten. Jordprøven er gjort av selstendig firma men personen jobber også på kommunen som konsult i spørsmål om vannutslipp og grøfting(!)

JETS-mannen hevder at jordprøve og infiltrasjonstest er samme sak(!) - Stemmer dette?

Vi har nå byttet rørlegger siden de førrige ikke informerte oss om noe som helst, vi visste ikke i det hele tatt hvor vi var i prosessen og hva som måtte til. Jordprøven ble tatt av dem, uten at vi visste om at de gjorde/skulle gjøre dette. (Må vi da betale dem for dette? Vi har fått regning på 6000 ca)

Nå ser det ut som om jordprøven ikke er nødvendig. Hvorfor vet ingen rørlegger dette? Hvorfor visste ikke konsulenten (han som utførte jordprøven) på kommunen dette?

Også rørlegger vi har byttet til, får vi lite informasjon av, men mer enn han forrige. Det virker ikke som om de skjønner noe av denne prossessen heller. Hvordan kan det komme seg at ikke rørleggere kjenner til disse søknadsprossesser?

Etter hva jeg kan skjønne skal vi ta en infiltrasjonstest bare fordi kommunen har bestemmt seg for det. Renseanlegget er presentert som noe av det på markedet som slipper ut aller minst. Renseprosent er 99,9%

Nå har vi fått kontakt med en geolog som skal gjøre infiltrasjonstest for ca 10 til 15 tusenkr. Han kommer idag og stikker et rør ned i jorden for å se hvor fort vannet renner vekk og skriver også søknad til kommunen og jeg har inntrykk av at dette er en slags "symbolsk" del av byggeprossessen for å gjøre kommunen fornøyd.

Snakket med en annen mann som utfører slike infiltrasjonstester og han mente en i-test ville koste fra 40 til 80 tusen...

Vi sitter og ser på at renoveringsbudsjettet vårt forsvinner uten at noe på eiendomen blir forbedret. Vi får se om vi i slutten av dette har råd med selve doen og dusjen..

Iallefall føler vi oss prisgitt hva noen som kaller seg for "eksperter" mener at vi må gjøre. Og de er ikke en gang enige.

Innlegg ønskes!!!!

   #1
 6     Karmøy     0
Hei,

Jordprøve og infiltasjonstest er ikke det samme.

En jordprøve tas med kjerneuttaker (om man skal få mest mulig korrekt resultat) og våtsiktes med en spesiell ristemaskin. De største kornstørrelsene blir liggende øverst og de mindre ristes og faller nedover via rister med mindre åpning nedover i systemet for å få vekt og %vis fordeling av de forskjellige kornstørrelsene. Man veier så innholdet i hver rest og legger inn verdiene i et kornfordelingsdiagram. Prøven analyseres og man finner ut hvilket "Felt" man havner i. Vi deler inn i 4 Felt fra felt 1 til felt 4. Feltene sier noe om hvor stor synkehastighet man har i jordprofilen på det aktuelle stedet. Med riktig utstyr tar en kjernetest veldig kort tid - tipper totalt 1 dag inkludert risting.

Felt 1 - dårlig gjennom trengning - synkestest må tas med infiltrometer (egen prosedyre - tar ca 4 timer)
Felt 2 - 10 m² pr PE - eller 50 kvm til et vanlig bolighus
Felt 3 - 5 m² pr. PE - eller 25 kvm til et vanlig bolighus
Felt 4 - for stor gjennomtrengelig het - masser må tilføres for å oppnå lavere synk.

Det er et krav om å utføre jordprøve for å dokumentere at man IKKE kan bruke et konvensjonellt infiltrajsonsanlegg med Slamavskiller-pumpekum- infiltrasjonsgrøft. Den kostnaden må nok huseier ta Sad
Men syntes prisene var veldig høye.
Dersom jordprøven i seg selv er bra nok, så er det jo ikke noe poeng i å ta synketest....det blir jo smør på flesk. I tillegg er det kun dersom prøven havner i Felt 1 at synketest kan tas og gi korrekt resultat. Sånn som du har formulert spørsmålet ser det ut for meg som om jordprøven allerede har vist et bra nok resultat...hmmm

En god løsning vil være en NATURbasert renseanlegg - disse har høyest initialkostnad av anleggene på marketedet - omlag 100.000 pluss mva ferdig nedgravd, men i underkant av 1000 kr. pr. år i driftsutgifter og tømming hvert. 2 år. og en av få løsninger som har garantert stabile renseresultater og er det som er nærmest i være tilknyttet kommunal ledning. Differansen i pris kontra et annet renseanlegg vil spares inn i en 6-8 års periode bare pga lavere driftsutgifter. Når anlegget forventes å holde i veldig mange flere år enn dette blir jo regnestykket enkelt.

Mvh
Johanjr
92426633
  (trådstarter)
   #2
 10     sørlandet     0
Ja nå har de vært her så jeg begynner å skjønne litt... men vet ikke akkurat hvilket felt vi havnet i. Vi var ihvertfall innenfor aksepterte verdier så mye vet jeg. Nå har altså også infiltrasjonstest blitt gjort men det kostet ikke så mye som jeg ble fortalt på forhånd, uten jeg tror totalt det kommer på 10.000 kr. Alt ser bra ut nå så vi skal søke om å installere et biologisk renseanlegg, fra JETS. Det renser bare gråvannet. Du vet sikkert hva det er, men jeg kan ikke så mye om dette, man bytter ihvertfall filter og rent vann renner ut i grøft. Det sorte skal gå i egen tank og komposteres. Jeg sympatiserer med dette pluss at toalettet bruker MYE mindre vann, hvilket er godt i dette område der det tenderer til å gå tomt på sommeren. Hvis du har kommentar til en slik løsning hadde det vært interessant å høre ulike sider av saken.

MVH
Nina