17 363    53    1  

Anbefalling av stort sikringskap

KE
 3 034     Hordaland     0
Må bestemme meg for nytt sikringskap snart, i skapet skal jeg ha måler, sikringer og knx enheter. Må også ha mulighet for utbygging. Jeg skal ikke ha noe tele ol. i skapet. Er det noen modeller som anbefalles, kan gjerne ha fra gulvet og opp.
I skipsindustrien er det vanlig at alle skap har rekkeklemmer mellom skipskablene og de interne kablene i skap, er det noen boligskap som har en slik mulighet kanskje eller er det helt fraværende i en boligløsning?

   #1
 1 594     0
Jeg endte opp med to skap fra Hager, univers om jeg husker riktig. Ett til KNX/styring, og ett til strømdistribusjon. Tenker også som dég, og ha rekkeklemmr i bunn, da dette gjør det letter mht smarthuskobling mm. Tele/data/audio/video kommer i eget 19" rack, er planen.

   #2
 176     Bjørkelangen     0
Vi bruker Garo sitt gulvskap/boligsentral. Tidligere brukte vi to skap og skilte på sikringer og KNX, men dette medfører bare mye kabler og rør mellom skapene, og verdien i å ha dem skilt er liten til ingen er vår erfaring.
Når det gjelder rekkeklemmer så bygger vi opp dette selv med DIN-skinne klemmer etter behov i hvert enkelt skap.

KNX servere har vi begynt å plassere enten i egnet skap med tilstrekkelig lufting, eller åpent på hylle på vegg dersom dette er egnet, da ofte sammen med multimedia utstyr.
Fiber/koax legger vi på svakstrømdelen i gulvskapet.
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #3
 3 034     Hordaland     0
Jeg har eget 19" rack til alt av data og multimedia så det trenger jeg ikke å blande inn i strømskapet, av erfaring blir det endret hyppigere i ett slikt rack så jeg foretrekker å ha det separat.
Skal bruke elektrikker til installering av selve skapet, er elektrikkere generellt informert om muligheten til bruk av rekkeklemmer? Selv synes jeg det er svært praktisk da man får avsluttet feltledningene på en ordentlig måte og at de interne ledningene har den nødvendige lengden.
   #4
 50     0
Jeg tror ikke det Smile Jeg er også vandt til dette med rekkeklemmer i fra jobb, men den elektrikeren som tok installasjonen hos meg var ikke kjent med dette i det hele tatt. Det endte opp med den vanlige kabel-vasa bak i skapet og en ekstremt uoversiktlig og elendig løsning spør du meg. Jeg får se om jeg klarer meg med denne løsningen, men tror at sikringsskapet blir tatt igjen om ikke så altfor lang tid siden jeg er veldig misfornøyd med løsningen.

Jeg har et eget styreskap ved siden av sikringsskapet og der er det rekkeklemmer i bunn og jeg har laget kabelskritt (med krympestrømpe) på samtlige kabler som kommer inn. Når alt er terminert mot rekkeklemmer så er det mye enklere å gå med RK internt i skapet å koble om i ettertid uten at det ser ut som arbeid utført av en slabbedask så jeg angrer ikke på at det ble gjort.
KE
  (trådstarter)
   #5
 3 034     Hordaland     0
Godt å lese at jeg ikke er den eneste som har formeninger om rekkeklemmer i boligskapet. Skal kikke litt på de forskjellige, er vel bare å blinde igjen å ha din skinner til klemmene.
KE
  (trådstarter)
   #6
 3 034     Hordaland     0
Hadde elektrikker her for noen dager siden der vi diskuterte løsninger. Han brukte Scneider og Eaton skap men ville ikke påstå at det ene var bedre enn det andre. Rekkeklemmer mente han var en god ide når boligen skulle ha knx. Selve knx biten tar jeg meg selv av mens elektrikker kobler alt av 220V i skap og ute i elkoboksene.

Hvis noen vil dele deres erfaringer med boligskap setter jeg pris på det, både fordeler og ulemper, hva ville dere gjort annerledes osv.
   #7
 347     0
Vi bruker schneider prisma g når vi bygger gulvskap. Er sjeldent det benyttes rekkeklemmer i bolig men dette er helst pga plassmangel i vanlige vegghengte skap. Når disse benyttes i industri benytter vi oftest rekkeklemmer men da er det som regel ikke en måler som beslaglegger 1/3 av skapet.
i prisma g systemet bygger man opp etter behov og kan ha vertikale og horisontale føringsbøyler. Kjempe greit og oversiktlig men er selvsagt dyrere enn ett standard boligskap og dermed lite benyttet i bolig.
Signatur

KE
  (trådstarter)
   #8
 3 034     Hordaland     0
Kikket litt på det skapet nå men tror ikke det blir aktuellt. Jeg vil ha begrenset med plass i bredden så jeg ser ikke noe poeng med skap som kan bygges ut. Benytter jeg hele bredden og full høyde tror jeg det blir rikelig med plass.
KE
  (trådstarter)
   #9
 3 034     Hordaland     0
Noen som har erfaringer med Stansefabrikken sitt gulvskap?
Hva prisklasse er vi i med dette skapet?
   #10
 132     0
Jeg tenker også på sikt å bytte eksisterende sikringsskap  med et nytt gulvstående et. Dette fordi det i mitt sikringsskap som er av relativt normal størrelse for bolighus sitter 2 målere og 40 sikringer. Det er mildt sagt fullt.

Tanken min er rekkeklemmer i topp, seksjonere skapet for 2 områder på 230V, et for hver måler med tilhørende sikringer. Så en seksjon i bunn for div. lavspent og annet utstyr. Ser for meg litt mer detaljert overvåkning på forbruk på forskjellige kurser på sikt. Er spessielt interesert i forbruk på varmtvannskurs og oppvarmingskurs (Har vannbårenvarme i hele huset på en kurs).

Til dette formålet tenker jeg at et hvilket som helst godkjent elektroskap for industrien kan være greit. Eksempelvis Eldon, EFA, Rittal, etc.

Kanskje noe slikt som dette:
http://www.eldon.com/123094_MCS-nn_NO-Kombinasjonsversjon_enkel_dor.aspx

I størrelse h210, b60, d30/40.