#21
 3     Oslo     0
Hei

Det er litt vanskelig å forklare enkelt, men jeg skal prøve.

1.: Det er vanskelig å produsere en "universal" dimmer som benytter PWM. PWM kutter strømmen i pulser slik at LEDen i praksis "blinker" veldig raskt og vi oppfatter dette som lavere lysnivå. Forskjellige LED drives ofte på forskjellig spenning/strøm. Vi er vant med pærer med Ohmsk last hvor ohms lov gjelder med tanke på strøm, spenning og effekt. Ved LED er dette uvesentlig, da dioden i seg selv ikke har noen motstand. Det er elektronikken bak, i tillegg til andre faktorer, som bestemmer hvilken strømstyrke som skal til for å få riktig lys i dioden. Det er derfor ofte spesifisert strøm i mA og ikke spenning i Volt på LED lamper.Lampeprodusenter kommer ofte opp med egne løsninger for dette få å forsøke å tilby bedre produkter enn konkurrentene til enhver tid. Det nærmeste man kommer "standard" på LED er strømstyrken 350 eller 700 mA, men alle forholder seg ikke til disse.

2. :LED er fortsatt såpass nytt på markedet at det ikke er standardisert sokkel for enkel utskift. Litt av årsaken er at LED er elektronikk, ikke en pære slik vi ser for oss tradisjonelle lyskilder. Elektronikken bak ryker ofte før LEDen selv, og er veldig ømfintlig for varme, mye av konstruksjonen i en LED lampe består av kjøleribber, produsentene har også her veldig mange forskjellige løsninger med tanke på design i tillegg til at bedre kjøling gir lengre levetid.

Hvis du er opptatt av å benytte LED ville jeg tatt en tur innom noen forskjellige leverandører av belysning og sett selv. En LED lampe som blir installert under produsentens forutsetninger vil holde i hvert fall 35000 timer, sannsynligheten for at du behøver å bytte lyskilder er dermed liten.
Det er mulig det kommer en standard etterhvert, men det ligger ikke i kortene enda, så vidt jeg kan se...

  (trådstarter)
   #22
 3,216     0
Takk for svar:

1. PVM har jo veldig høy frekvens, vil LEDen i det hele tatt rekke å blinke? Og den får jo mindre effekt uansett, skulle tro PVM funngerer uansett, i tillegg fungerer det på andre typer pærer. Det overrasker meg litt at ikke alle dimmere er PVM allerede.

2. Problemet er ikke nødvendigvis levetid, men kvalitet, LED blir raskt bedre på funksjonalitet, fargetempratur, dimmeegenskaper, lysutbytte osv. Å være låst til en kombinert greie er i utgangspunktet ikke noe jeg liker. Og videre, så er det masse fine lamper som man ikke får som LED (på spotter spesifikt er dette problemet mindre dog).
   #23
 3     Oslo     0
1. På en måte er vanlige dimmere en form for PWM. fasesnitt og faseavsnitt (for henholdsvis magnetiske og elektroniske trafoer) kutter sinuskurven for at lyset dimmes. Men her snakker vi om 50Hz vekselstrøm, som er det samme som strømnettet. Glødepærer og halogen har en slags "forsinkelse", den gløder litt etter at strømmen er kuttet. LED gløder ikke, men reagerer momentant, derfor vil 50Hz oppfattes som flimmer ved lavt dimmenivå på LED. Det er ikke mulig å likerette og deretter kjøre PWM ut fra en dimmer for f.eks spotter med magnetisk trafo, da likestrøm ikke kan transformeres opp eller ned på denne måten.

2. Da må du nok vente til erstatningspærene blir gode nok og heller benytte halogen inntil videre.