2,732    21    0  

EIB system

 13     0
Jeg bygde nytt hus i 2007 og den gang slo jeg på storetrumma og valgte et GIRA (KNX) eib system til å styre lysene i huset.

Ble satt opp i sikringsskapet med dimmere til alle spotter og styring. Det går 230v ut til hver spot. Alle rom har brytere som kan programmeres.

Utfordringen er når små endringer skal gjøres, da må elektriker tilkalles. I sin tid hadde jeg et software, men det var både på tysk, lite brukervennlig og lisens belagt. Kronglete greier Grin

Tanken er nå, kan jeg hive ut hele EIB sentralen og koble det jeg har opp mot noe nyere home Center styring? 

PS! Jeg liker å knute litt, men bør være morderne og brukervennlig. 

KE
   #1
 3,673     Hordaland     0
Heisan, du må ikke finne på å kaste ut EIB systemet ditt. Se på underforumet "Smarthus" her på forumet så vil du finne ut at EIB fortsatt er det foretruktne systemet for smarthus, særlig hvis du bygger nytt som du gjorde.
Vær oppmerksom på at navnet EIB ikke brukes lengre, det er KNX som blir brukt.

Jeg ville fått tak i en ETS software, gjerne versjon 4 eller 5 og startet der. Det er litt tungt å forstå programmet helt i starten men etterhvert sm du blir kjent med programeringen er det ikke så gale. Du vil snart finne ut at KNX er svært fleksibelt og kan oppgraderes eller utvides enkelt, for eksempel om man vil integrere garasje eller lignende. KNX har ikke en sentral, i KNX verden er alle enhetene en uavhengig enhet som kommuniseres med andre enheter helt uavhengig av en sentral. Det som mange derimot gjør er å kjøpe en server som kan utføre smart handlinger basert på tid, logikk og kanskje tilby visualisering på en skjerm. Tenkt deg godt om før du kasserer KNX! Moderator bør flytte tråden til smarthus forumet. (Admin: "done"))
   #2
 2,435     Hordaland     0
Mye har skjedd i EIB/KNX verden de siste 10 årene. I og med at EIB anlegget er fra 2007, kan det inneholde en del komponenter som ikke støttes videre. Det finnes en del EIB anlegg som ikke programmeres via ETS. Gira har for så vidt vært flink til å følge ETS modellen, og jeg vil tro anlegget til TS er konfigurert via ETS. Dersom anlegget er konfigurert via ETS, så ville jeg fulgt KE sin anbefaling om å fortsette å bruke anlegget videre. Er anlegget konfigurert via andre løsninger, så kan man like gjerne kaste ut alt og starte på bunn igjen.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 13     0
Hadde ikke tenkt til å kaste ut alt, men kun sentralen om det var mulig. Håpet at det jeg har av brytere og dimmere kunne brukes videre.

Har søkt mye etter software, men vanskelig å finne. Har fått pris på kjøp av software fra Gira, men det kostet mange tusen.
  (trådstarter)
   #7
 13     0
Hadde vært interessant å satt opp en server.
Om noen av dere har link til hvordan dette gjøres så kan jeg lese meg litt mer opp på det.

Er jeg uansett avhengig av dyr KNX software med lisens?

   #8
 2,435     Hordaland     0
Utstyret du har støttes fullt ut av ETS, og jeg vil tro anlegget er programmert med ETS programvare.

I et EIB/KNX anlegg har man i utgangspunktet ingen "sentral". Programmeringen ligger i hver enkelt komponent. Ulempen her er også at man kan ikke "hente ut" programmeringen fra et eksisterende anlegg. Det beste du kan gjøre er å ta kontakt med personen eller firmaet som har installert anlegget, og spør om du kan få tilsendt konfigurasjonsfilen og opplysninger om hvilken programvare det er programmert med.

Komponent nr 18 i sikringsskapet ditt er et Interface/Gateway som gjør at du kan koble KNX-linjen til datamaskinen ved hjelp av en USB kabel. For å kunne programmere anlegget må du ha en ETS programvare med lisens, samt konfigurasjonsfilene. Jeg vil tro du har over 20 KNX komponenter i anlegget ditt, noe som gjør at du behøver en ETS Professional lisens for å konfigurere anlegget selv. Slik lisens koster rundt kr. 10.000,- til kr. 15.000,-.

For å gjøre endringene enklere for fremtiden, samt å få anlegget tilgjengelig på datamaskin og mobiltelefon/nettbrett (app) enklere, kan man installere en KNX server i anlegget. Det finnes en rekke slike servere, hvor de ligger på snitt pris rundt kr. 10.000,- til kr. 15.000,-. KNX serveren tar delvis kontroll over anlegget, og vil fungere som en liten "sentral". I bunn og grunn er KNX serveren kun en gateway som gir deg enklere tilgang til KNX-linjen. KNX serverne har gode grafiske grensensitt, og kan tilpasses slik at det passer din installasjon og ditt hus.

Eksempel på KNX servere:
- Loxone miniserver
- Embedded Systems Logic Machine eller Re:actor
- Schneider Electric homeLYnk
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 13     0
Ok, takker for utfyllende svar.

Er vel noe i den gata jeg har fått servert fra diverse elektrikere. Filen tror jeg at jeg har liggende på serveren på jobben, det er jo bra. Men er kostbare greier.

Var derfor jeg håpet at det fantes en løsning der jeg kunne bruke noe av det jeg har opp mot nytenkende løsninger. Ofte med open sorce og freeware. Det lages jo mye spennende av husstyring om dagen.

Tror du det går å bruke mot noe enklere eller mer åpent? Må være noen flere som har sett seg lei på lukkede dyre løsninger Wink
KE
   #10
 3,673     Hordaland     0
Hvis du er datakyndig utover office-pakken. Har vert borti programering før så er det beste du kan gjøre å skaffe deg ETS og sette deg inn i programering, eller parameterisering som det heter i knx verden. Hver enhet har en adresse, som oftest 3 siffer. I tillegg finnes det gruppeadresser som ikke er noe fysisk enhet men en adresse som brukes for å kommunisere med andre. Får å ta ett veldig enkelt eksempel:
La oss si at du har to brytere på hver sin side av en trapp, bryterene har adresse 1.1.1 og 1.1.2, i skapet står en aktuator med binærutganger, denne har adresse 1.1.3. Man setter så opp en gruppeadresse, la oss si 2/2/1 som alle lytter til. Så kobler man trappelyset til binærutgang 1. Man må så programere de 3 deltakerene opp mot gruppeadressen. Aktuatoren lytter til adressen for å utføre slukket eller tenning av lyset mens bryterene sender beskjed til gruppeadressen om lyset skal slås på eller av. Siden bryterene også lytter til gruppeadressen kan man også få bryteren til å endre tilstand av trappelyset avhengig av om det er på eller av. Derfor er det viktig at bryteren også lytter.
Dette var ett helt enkelt eksempel på hvordan knx enheter snakker sammen, hvis du henger med så langt bør du sette deg inn i ETS softwaren, det er igrunn ikke noe annet software som erstatter ETS, du kan gjerne ha helt separate enheter som kan uføre ting og tang men ETS kommer du ikke utenom om du skal programere selv. Hvis du er redd for å tulle med huset ditt nå i starten kan du handle inn noen brukte knx komponenter og prøve med de først, du trenger kun en aktuator og 1-2 brytere så kan du eksprimentere litt, ETS fås i en gratisversjon som støtter noen få enheter, perfekt til slike prosjekter. Når du har puslet litt med dette kan du ta stilling til om KNX programering er noe for deg. Vi trenger flere med KNX på smarthusforumet her så det er bare å fyre løs med spørsmål underveis.

Hvis du ønsker deg en gratis server-løsning kan du kikke på OpenRemote, den kan blandt annet visualisere og binde sammen for eksempel multimedia. Men jeg ville uansett konsentrert meg om ETS nå i starten for det må du kunne uansett. Vær oppmerksom på at det er få elektrikkere som kan KNX, mange har bare hørt om det eller sett det en gang, stol ikke på folk som ikke har programert KNX selv.

Register deg på knx.org for å laste ned gratisversjon av ETS. Behold orginalfilen din før du gjør endringer slik at du kan reversere til opprinnelig oppsett.