597    0    0  

Fibaro Dimmer 2 vs Elko 316 GLED

 48     0
Hei!
Har nå kommet dit at jeg muligens må bytte noen Elko Plus 315 GLE dimmere i boligen grunnet overgang til LED. 
Kjøkkenet vårt har 9 Jupiter Gyro 8W + 4 "HTH" spotter, alle dimbare men dimmet dårlig med 315 GLE. Gikk til innkjøp av 316 GLED (1300,-!! puh...) og er selvsagt en mye bedre dimmer. Ble nødt til å legge opp Nøytral leder i tillegg i vår gamle blokkleilighet, men det var en smal sak.

Nå vurderer jeg hva jeg skal gjøre videre. Kjøkkenet er splitter nytt, så greit nok - tåler kostnaden der. Men med 5-7 andre dimmere vi muligens bytter så begynner dette å bli penger...

Det står jo at 315GLE burde fungere med LED, men f.eks. har vi noen som har lysring rundt knappen, og disse bare står og blinker når lyset er av, de fungerer ikke med LED i lampene, kun halogen. Så måtte ta av disse lysringene på dimmerne og gå tilbake til "vanlig" hvitt deksel. Lysringen på 316GLED fungerer selvsagt, da den har begge ledere inn og kretsen går ikke gjennom lampene. 

Dimmingen er også relativt dårlig, går kanskje ned til 60-70% på IKEA LED pærer.

Nå er jo jeg litt nerd, så har sett litt på andre alternativer, f.eks. Fibaro Dimmer 2 som ser ut til å være et godt produkt, også med LED. Denne trenger også begge faser tilkoblet for å fungere godt med LED, uten å måtte bruke bypass-enheten de selger. Et av mine "krav" er at den er lett å bruke, og fungerer utenfor Gateway (f.eks. med tanke på salg av bolig), slik at kjøper selv kan velge om han vil bruke smart-funksjonaliteten, men kan bruke de stand-alone. Selvsagt kan vi bare demontere og koble til vanlig lysbryter også (eller disse gamle 315GLE-dimmerne) men det er lettere å bare la det være.

Fibaro Dimmer 2 til 500,- + lysbryter og impulsfjær til under hundrelappen er jo et mye billigere alternativ enn 316 GLED, og har fordelen av å være "smart". Dermed er jo dette ekstremt fristende, selv om jeg liker å bruke en vanlig dimmerbryter, det er mer intuitivt enn å trykke og holde en impulsbryter mener jeg...

Dette er jo mye smak og behag i mine spørsmål. Jeg tenkte også videre på mulighetene hvis jeg gjorde dette og gikk til innkjøp av f.eks. Athom Homey, kunne jeg f.eks. ha satt opp en dobbelbryter i gangen (hvor jeg kun har én lampekurs) og brukt S2 kun som Z-Wave signal? Så kunne jeg brukt den til å skru av alle lys i huset (som har Fibaro Dimmer bak seg).

Et siste spørsmål; De som har gått denne veien, hvilken vei pleier dere å ha impulsbryteren? Man kan vel koble den veien man vil, slik at den normalt sett er opp i "på" posisjon, og har impuls ned. Skjønner jo at dette ikke spiller særlig stor rolle, men lurer på om det er noen "standarder" på dette? Jeg syns jo lysbryterne ser penere ut når de er "på", og for meg gir det da lite mening å ha impulsfjær på toppen slik at den aldri vil stå i denne posisjonen. 

Innspill?
Siste redigering: 30. oktober 2017 17:58:07 av BobBuilder