7 063    5    13  

FutureHome SmartHub vs Fibaro Homecenter vs Andre

 4     0
Hei, nybegynner her.
Skal sette igang enkel varmestyring av panelovner og varmekabler og evt litt lysautomatisering, med mulighet for utvidelse senere med dørlås, alarm, osv. Det viktigste foreløpig er kontroll på strømforbruket.

Ser ut som Z-wave er tingen, og jeg vil ha enkelt brukergrensesnitt.
FutureHome SmartHub ser lovende ut (med min begrensede kunnskap), men kan noen hjelpe meg med hva som er evt minus ved FutureHome vs f.eks Fibaro HomeCenter og andre alternativ?

Har funnet lite diskusjon om selve app'ene på forumet, er det noe å vurdere når en velger hub?
Kan en hvilken som helst Z-wave-komponent integreres i et hvilket som helst z-wave nettverk?
Hvis det f.eks. kommer et kjøleskap som registrerer matvarene det inneholder og kommuniserer via z-wave, vil jeg kunne integrere det i FutureHome-appen selv, eller må jeg vente på at de tilpasser appen til slik bruk?

Noen erfaring med IFTTT på forskjellige systemer?


   #2
 5 494     9
Hei,

Stort tema, kan forsøke å svare på en del av det... Først og fremst:

Ser ut som Z-wave er tingen, og jeg vil ha enkelt brukergrensesnitt.

Ja, og nei, og her blander du sammen et par ting (som vi alle gjør i denne verdenen). Z-wave er en protokoll som enheter bruker for å snakke sammen. Det finnes flere protokoller. Z-wave er én, i tillegg er det ganske mange duppeditter som snakker på 433 MHz. Fordelene med z-wave er at det er toveis (du kan sende signaler til enhetene, og enhetene kan sende signaler tilbake), og at enheter kan videresende (enhetene dine setter opp et mesh-nettverk, slik at du ikke trenger direkte dekning mellom kontroller og enhet).

Så ja, z-wave er tingen, for noen ting. For andre ting kan det være overkill. Det er kjekt med z-wave for for eksempel lysbrytere. Systemet kan slå av lyset, men også vite om lyset er på. Men for enheter som ikke trenger to-veis kommunikasjon, er ikke z-wave tingen. Da er for eksempel 433 MHz bra. For eksempel for temperaturmålere, og andre sensorer, som du bare skal motta noe fra. Z-wave er typisk mye dyrere enn 433 MHz, og utvalget er betydelig større på 433 MHz (Clas Ohlson selger massevis). I tillegg er det mye som kun er tilgjengelig på denne protokollen, som for eksempel rullegardiner og solskjerming fra Somfy, som ett eksempel.

Jeg bruker HomeSeer, fordi den støtter mange protokoller. Så bruker jeg z-wave der z-wave er bra, og 433MHz der det er bra.

Når det gjelder brukergrensesnitt, er det et annet spørsmål, og egentlig litt uavhengig av protokoll. Da er vi egentlig inne på neste spørsmål:

FutureHome SmartHub ser lovende ut (med min begrensede kunnskap), men kan noen hjelpe meg med hva som er evt minus ved FutureHome vs f.eks Fibaro HomeCenter og andre alternativ?

FutureHome er absolutt et bra alternativ, basert på det jeg hører av andres erfaringer. Men det åpenbare minuset med FH er det samme som det åpenbare minuset med Fibaro - det har bra brukergrensesnitt. Det er positivt i seg selv, men i denne verden henger det alltid sammen med fleksibilitet. I HomeSeer har du skyhøy fleksibilitet, men du må lage ditt eget brukergrensesnitt. Og det blir aldri så bra som i FH. Så her må du nesten bare vurdere hva som er riktig for deg. Mange starter med f.eks Fibaro, og går videre til for eksempel HS etter en stund. Man når taket ganske kjapt, og det er utrolig kjipt å bli begrenset av kontrolleren når man har kommet litt i gang. Men, når man starter, er det utrolig kjekt å kunne være oppe og gå innen kort tid. FH og Fibaro er mer eller mindre plug-and-play.

I den andre enden finnes systemer som HomeSeer, som jeg personlig bruker. Her har man høy fleksibilitet, og det er åpent for plug-ins fra tredjeparter. Det betyr at det finnes plug-ins for alle mulige ting, og man kan også lage sine egne dersom man har kompetansen til det. I tillegg er det åpent for egne script. Kombinasjonen gjør at fleksibiliteten er endeløs, men terskelen er høyere og brukergrensesnittene er dårligere (med mindre man er veldig, veldig god på design, og gjør noen triks).

En annen fordel med FH og Fibaro er, som du også er inne på, at de bruker z-wave (FH bruker vel også Enocean). Det betyr at du kan gjenbruke enhetene dine dersom du i fremtiden skulle ville oppgradere til f.eks HomeSeer. Det er ikke like enkelt dersom man velger Telstick eller tilsvarende.

Har funnet lite diskusjon om selve app'ene på forumet, er det noe å vurdere når en velger hub?
Kan en hvilken som helst Z-wave-komponent integreres i et hvilket som helst z-wave nettverk?
Hvis det f.eks. kommer et kjøleskap som registrerer matvarene det inneholder og kommuniserer via z-wave, vil jeg kunne integrere det i FutureHome-appen selv, eller må jeg vente på at de tilpasser appen til slik bruk?

Ja, tilgjengelig funksjonalitet må du absolutt vurdere. Og ja, i teorien kan hvilken som helst z-wave komponent inkluderes, men det betyr ikke at alle kontrollere støtter alle enheter. Jeg tror Fibaro kun støtter sine egne enheter. FH er jeg usikker på, men jeg mener at de også støtter utvalgte enheter. Men de velger stadig ut flere. Dette er prisen du betaler for brukerstøtte, design, driftsikkerhet, osv.

Når det gjelder kjøleskap (som eksempel), så kan jeg nesten garantere at de ikke vil snakke z-wave. Slike ting har en veldig lei tendens til å lage sine egne, lukkede, systemer, gjerne wi-fi basert. For HomeSeer kan man da være heldig å få tak i plug-ins som "noen" har laget. Et eksempel er alarm fra Verisure - som er et lukket system, uten en skikkelig API. Men en smarting har laget en plug-in for HomeSeer. Et annet eksempel er Philips Hue. Slike ting kan man stort sett glemme for "ferdigløsninger" som FH og Fibaro.

Når det gjelder IFTTT, fungerer det greit nok, men det har vært problemer med forsinkelser. Hørte om en som brukte IFTTT mellom dørklokken og kontroller. Ikke så gøy når signalet var 5-10 minutter forsinket. Jeg bruker IFTTT for å koble sammen HomeSeer med en del enheter som ikke har HS-støtte.

Så oppsummeringen: Det finnes ikke noen gode svar her, fordi det er så individuelt. Liker du å fikle litt, lage dine egne løsninger, og forventer høy fleksibilitet: HomeSeer. Vil du ha en ferdigløsning, som ser bra ut og virker fra dag 1: FutureHome.

Det du er på jakt etter, i Smarthus-verden, er automatisering. Mange henger seg opp i dette med fjernstyring, men fjernstyring er bare inngangsporten til automatisering. Det er automatisering som er målet. Jeg kan styre alle lysene i huset mitt fra mobilen, men jeg gjør jo aldri det. For det første er det uendelig mye enklere å bruke lysbryteren, og for det andre vil jeg at systemet skal vite når lysene skal være på og ikke. Samme med varme, rullegardiner, dørlåser osv. Så det virkelig interessante aspektet her kommer når man kan begynne å programmere ting til å gå sømløst. Dit vil man nok aldri komme med Fibaro. FutureHome tror jeg har mer fokus i den retning, men de vil aldri kunne tilby løsninger som er helt perfekt for akkurat deg - det blir noen kompromisser. Med HomeSeer blir det ikke fullt så mange kompromisser, men, som sagt, det er en pris, og det er brukervennlighet.

En annen ting du kan ta med i betraktningen er at Enova gir støtte for varmestyring i 3 soner eller mer. Så dersom du kan automatisere varmen din, kan du få penger tilbake.

Se også hjemmeautomasjon.no og Facebookgruppen Hjemmautomasjon og IoT Norge.
   #3
 8 026     Bærum     1
Så oppsummeringen: Det finnes ikke noen gode svar her, fordi det er så individuelt. Liker du å fikle litt, lage dine egne løsninger, og forventer høy fleksibilitet: HomeSeer.

Eller noen av de andre alternativene jeg nevnte. Viktig også å skille på de produktene som kommer som ferdige gateway'er, og de produktene som kun er software og trenger kjøremiljø/hw man må stille med selv.
   #4
 10     Tyrifjorden     2
Mye enig med forrige lange innlegg her, men ikke helt enig i vurderingen av Fibaro Home Center. Du når ikke taket fort, det er nesten ingen begrensninger på hva du kan gjøre og integrere med Fibaro. HomeSeer er også bra og fleksibelt, men ikke mer enn Fibaro...
   #5
 5 494     0
Fibaro kan vel bare bruke Fibaro-produkter? Og ingen mulighet for å bruke 433 MHz-båndet? Og ingen mulighet for tredjepartsplug-in? Store begrensninger, men ikke showstoppere for alle, selvsagt (men for noen vil det være det).

Poenget er at vi er alle forskjellige, og de flestes behov og ønsker utvikles også over tid.