362    1    2  

Grønn på smarthus Hvor mye

 26     0
Hei,

Vi holder på å bygge hus, og etter møter med elektro så har vi havnet innpå smarthus diskusjon. Jeg kan ikke så mye om det, har lest litt smått rundt her og der. Kan styre lys, dører og alt mulig gjennom telefon osv. 

Jeg er jo glad i alt som er litt hightec og moderne, men jeg stiller meg spørsmålet på hvor nødvendig er det. Er det verdt pengene?
Jeg har jo klart å skru på lyset meg bryteren på veggen, låse døra med nøkkelen osv i 27 år.

Vi fikk tilbud på 42 000,- ish inkl. moms for følgende. 

Future Home Smarthub
Fibaro dimmestyring i alle rom, antall 12stk
5 stk Z Wave termostat
2 stk røykvarsler Z Wave mod
Elektronisk boliglås Z Wave

Er det virkelkg verdt 40k for å slippe å trykke på lysbryteren på veggen, slippe å løse døra med nøkkelen? Hva mer kan gjøres i ettertid her, og er det også høye kostnader?

Er det virkeig verdt så mye cash, eller er det bare kult å ha det?

Setter pris på gode og informative svar da vi som sagt er litt grønn på hele smarthus opplegget og verdien i det.

   #1
 2,435     Hordaland     2
Jeg mener de fleste som tenker "smarthus" tenker feil, og du er litt inne på det samme når du sier "jeg har jo klart å skru på lyset med bryteren på veggen i 27 år".

Én ting er derimot helt klart:
Har du en stor bolig med større stue og kjøkken, hvor man har mange belysningsgrupper og effektbelysning, så kan det helt klart være praktisk i hverdagen å automatisere noe av dette.

Jeg mener også det er greit å automatisere lys i gangarealer, toaletter/bad, og utelys. Rett og slett områder der man ikke er så flink til å slå av og på lyset etter seg hele tiden. Med et smarthussystem behøver man ikke nødvendigvis å slå av lyset i alle disse områdene når det ikke er folk der, men smarthussystemet kan dimme lyset ned til en lav grunnbelysning, og så dimmes lyset opp når det er folk der. På toalett og bad kan lyset slås helt av, hvor man i tillegg har en enkel bryter som tvinger lyset til å være påslått i for eksempel 30 - 60 minutter når man vil ta en dusj og den slags. Et smarthussystem kan også programmeres til å ta hensyn til slikt ut i fra tider på døgnet, for eksempel at lyset på badet slås på når du går inn om morgenen og at lyset deretter er påslått i eksempelvis 1 time eller til du slår det av.

I alle andre rom mener jeg lysstyring absolutt ikke er argumentet for hvorfor man skal investere i et smarthusanlegg. Det vil på mange måter gi en viss nytte å ha lysstyring i alle rom, som for eksempel å slå av alle lys på et sentralt sted når man forlater boligen, men jeg syntes ikke dette er godt nok argument for at man skal bruke flere titalls tusen kroner på et slikt system.

Argumenter for hvorfor jeg mener et smarthussystem bør installeres, og hvilke punkter du bør få med i systemet:
- Branndeteksjon i hele boligen. Her er det fort gjort å gå i en felle, da det er svært få systemer som oppfyller kravene i NEK399 og TEK10/17. Branndeteksjonen bør gi varsling til mobil med stedslokasjon for utløst detektor.
- Varsling dersom boligen er uten strøm, og når strømmen kommer tilbake. Igjen; her er det veldig varierende fra system til system hva som er enkelt gjennomførbart, og hva som blir mer kostbart. Når strømmen går, må du fortsatt ha en løsning som gjør at du kan varsles. Det finnes flere måter å løse dette på, både internt og eksternt.
- Varmestyring i hele boligen. Dette er vel sannsynligvis ett av de viktigste argumentene for hvorfor man bør ha et smarthussystem. Du vil gjerne overvåke temperaturer i hele boligen, ha muligheten til å justere temperaturer, og slå varmesoner av og på. Dette er punktet som trolig gjør at du på sikt vil kunne spare en del kroner og ører med å ha et slikt system installert. Det er også viktig at man velger et system som kan kobles sammen med de nye AMS-målerne, slik at systemet kan benyttes som maksimalvokter, og koble ut varmesoner når du har stort effektuttak. F.eks når du lager middag i 16-tiden og strømprisene ligger høyt oppe, kan du koble ut varmekabler i hele stue og kjøkkkenområdet. Med en gang du er ferdig å lage middag, kobles varmen inn igjen. Slike korte utkoblinger vil vanligvis ikke merkes i praksis, men du vil merke det godt på strømregningen når effekttariffene innføres.
- M-bus tilkobling for AMS måler bør du vurdere. Her kan du da virkelig få utnyttelse av den nye måleren du har fått montert, hvor du kan lese av hvor mye strøm du bruker til en hver tid, forbrukshistorikk, du kan lese av volt, ampere, kilowatt og mye mer.
- Styring av utelys er en stor fordel i et slikt system. Du vil gjerne gruppere utebelysningen, slik at du har en sone ved inngangsparti, og en sone for terrasser/hage. Eventuelt kan det grupperes i flere soner for hage, oppkjørsel, vanndam osv. I systemet kan det bygges opp automatikk som gjør at du alltid har lys ved inngangspartiet når du kommer hjem fra ferie, uten at hele eiendommen din er flombelyst. Man kan også inkludere tidsstyringer, hvor store deler av utendørsbelysningen slås av og dimmes ned på natten, eksempelvis mellom kl 01 - 06.
- Smarthussystemet bør også støtte kamerafunksjoner. Dette blir et stadig mer aktuelt tema. Når du har fått montert opp kamera for oppkjørselen til huset ditt, eventuelt også et oversiktskamera for eiendommen, vil du sannsynligvis sjekke kameraet omtrent hver dag du er bortreist fra huset ditt. Det blir ekstra interessant å følge med når du er på juleferie, og lurer på hvor mye snø som har lagt seg i oppkjørselen din før du setter kursen hjemover igjen. I noen tilfeller kan det være greit å vite at du gjerne bør dra hjem fra hytten et par timer tidligere enn planlagt for å måke oppkjørselen i tunet.
- Utendørs temperaturføler er også en ekstra finéss som er interessant å følge med på når du er bortreist fra huset. Kan og brukes til å vise utendørstemperatur på en veggmontert iPad, eller håndholdt nettbrett i boligen. En del smarthussystemer kan og kobles opp mot værtjenester, hvor du kan få full oversikt over værmeldinger og faktiske forhold med utendørssensorer. De fleste smarthussystemer kan bygges opp med komplett værstasjon, som du får tilgang til både lokalt og eksternt når du er bortreist.
- Har du stor hage eller en kone som er veldig glad i blomster og planter, kan du bygge opp ditt eget vanningssystem i smarthussystemet. Er du litt Petter-smart og handyman kan du enkelt plukke ut magnetventiler fra gamle vaskemaskiner, og koble de opp i systemet. På den måten kan du lage til en rekke vannings-soner som du kan kontrollere fra mobilen eller et nettbrett, både lokalt i huset og når du er bortreist på ferie. Legger du ned svetteslanger i blomsterbed og rundt prydbusker og trær, kan du åpne vannet til disse på en enkel måte. Man kan jo for all del også bygge et komplett og avansert vanningsanlegg med rør og ventiler som er ment for formålet, med sprederdyser og lignende.
- Ellers er det en fordel å velge et system som har mulighet for tilkobling av ulike innganger og utganger. Man kan da ta i mot signaler fra andre systemer, alarmanlegg, vannlekkasjesystem, og lignende.

Mye å tenke på!

Min favoritt for smarthussystemer er for tiden Loxone. Her har du muligheter for å bygge ut med både kablede og trådløse enheter som du måtte føle for. Eneste ulempen jeg har å si om Loxone er at de ikke har noen termostater som kan justeres lokalt i rommet, man må justere varmen fra en mobil eller nettbrett. I bunn og grunn er ikke dette noen problem dersom du monterer opp et veggmontert nettbrett i boligen. Fordelen er jo igjen at ingen småunger eller uønskede kan justere varmen i rommene.
Signatur