438    3    2  

Openhab2, z-wave, mysql og det som måtte være nyttig

O_K
 431     1
Starter denne tråden for å samle mine erfaringer med openhab2.  Jeg har planer om å gjøre huset smartere litt etter litt etterhvert som oppussingen pågår. 

Min første erfaring med denne typen teknologi var på kjøkkenet hvor elektrikkerene satte inn xComfort system når jeg oppgraderte.  Systemet fungerte i seg selv bra, men det koster noe vanvittig, og er vanskelig å integrere med andre grensesnitt.  Jeg har derfor kikket litt på alternativer, og siden jeg har brukt nexa sitt system til å kontrollere en del smålamper var det naturlig å kikke på nexa bridge sammen med et par z-wave veggplugger. 

Nexa bridge var en stor skuffelse, mange gode muligheter for nexa sitt system og gode muligheter for tidsstyring / soloppgang etc, men begrenset når det kommer til input fra brytere og andre kilder.  Dessuten krever nexa bridge iOS for å kunne brukes.  Android appen er en katastrofe og gjør ikke så mye annet enn å generere feilmeldinger.  De eneste bryterene som støttes er Nexa sine egene 433Mhz brytere, og de har ikke lang nok rekkevidde til å dekke hele huset mitt.  Signalrepeater fikk jeg aldri til å fungere mellom bryter og bridge, og etter å ha lest dokumentasjonen så står ikke nexa bride på support listen heller.  Jeg kjøpte derfor et par z-wave brytere, men brytere via  z-wave er ikke støttet i nexa bridge enda.

Vel, hva gjør man da, jeg var passelig lei forenklede løsninger og gikk heller rett på openhab2.  Jeg kjører nå openhab med en z-wave-usb-stick til ca 300kr, og det fungerer som en drøm.  For øyeblikket er det bare et test-oppsett med 3 veggplugger og 2 veggbrytere(fjernkontroller).  Dette for å skaffe meg litt erfaring slik at ikke prosjektet blir stoppet av kona som kommer hjem til et mørkt hus hun ikke får lys i.

O_K
  (trådstarter)
   #1
 431     0
Som bryter har jeg brukt en popp 9303 veggbryter som ser "normal" ut og passer i en vanlig elko ramme, jeg har også kjøpt en Sigma systems K8 fjernkontroll til vanlig elko ramme. Denne ligger i openhab2 sin database, men med et litt annet modellnummer. Det er vanlig at samme enhet har forskjellige modellnummer f.eks. hvis frontdesignet er annerledes, selv om elektronikken er lik. Jeg jobber med å sende inn .xml data til han som administrere databasen for å få registrert min versjon av fjernkontrollen og oppdatert databasen.

I alle fall, popp bryteren fungerer utmerket, men føles dårlig i kvalitet. Trykkes den inn oppe responderer den med et solid "klikk" og kjennes bra ut, men trykkes den inn i nedkant så kjennes det bare ut som "pudding". Signal blir uansett sendt raskt og teknisk fungerer alt perfekt. Den er satt opp til å sende kommando direkte til enheten den kontrollerer (direct association) , og i tillegg kommunisere tilbake til openhab som da vet hva som foregår, og holder full styr på hva som er slått på og av. Dette betyr at selv om datamaskinen med openhab skulle gå ned så vil det være mulig å bruke bryteren som en "simpel" lysbryter, men da bare som av / på / dim. Dette er meget nyttig siden jeg i perioder kan være 1-2 uker på reise, og da er det greit at ting i alle fall fungerer i basis-modus. Mer avanserte funksjoner er selvfølgelig avhengig av at PC er oppe og kan styre og koordinere informasjon.

Både den ene dimmeren og fjernkontroll står utenfor rekkevidde til kontrolleren, men videresendig via en av de andre dimmerene gjør at all info kommer "realtime" til openhab også, akkurat slik det skal gjøre.

Planer fremover er å få z-wave dimmere fastmontert i et par rom som nå er under oppgradering, samt å sette veggplugger til å styre en del utstyr som forsterker (NAD C320) etc. Etter det regner jeg med at jeg har nok av erfaringer til at resten av utrullingen blir mer "rutine". Når jeg har fått lysstyring i en litt større del av huset så blir det vel mer naturlig å se på automatisering av lys / dimming etc. Lite vits i å automatisk justere lyset bare i 2 rom.

I tillegg skal jeg prøve å få openhab til å snakke med nexa sine 433 enheter, koordinere data fra mysql serveren min og mye annet. Jeg har allerede en stor database med temperaturdata logget via arduino / one wire bus som overvåker alle kretesene i varmesystemet, og har lyst til å bruke data derfra til å styre noe z-wave releer på innganger på varmepumpen, samt å kunne hente ut info fra varmepumpen for å styre hastighet på viftekonvektorer (ingen vits å kjøre viften på fullt når varmepumpe lager varmt forbruksvann). Regner derfor meg at huset blir "smart" på varme en god del før det blir smarthus på lysfronten.
   #2
 3     0
Hei,

Har nettopp begynt å forske på smarthus, og bestemt å gå for et åpen system, og holde meg til z-wave enheter (og ikke xcomfort).

Jeg vurderer vera plus som controller. Så at noen nevnte at Fibaro Home Center 2 var veldig treg.

Men så ser jeg at dere nevner Z-wave USB stick. Betyr det at jeg kan bruke en linux server jeg har kjørende (og som stort sett kjeder seg) til å kontrollere Z-wave? Og hva finnes isåfall av software og app (for iPhone/iPad) for å styre/programmere?

mvh
John Erik
O_K
  (trådstarter)
   #3
 431     1
Hei!

Det stemmer, du kan fint kontrollere alt med en "dum" USB pinne og kjøre et program på serveren. Jeg valgte openhab2 fordi det er veldig fleksibelt, men det er også noe av ulempen. Openhab2 støtter det aller meste, og zwave er på den måten bare en liten del av helheten. Det gjøre at det er litt å skyte spurv med kanon å bruke det bare for zwave, men de fleste som har en linux-server eller to stående er vel glade i å skyte med kanon uansett. Alt i openhab2 kjøres som "plugins" selve openhab2 er mer eller mindre bare et rammeverk for plugins, og har ingen funksjonalitet i utgangspunktet, bortsett fra et brukergrensesnitt. Z-wave plugin til openhab er godt utviklet og støtter det aller meste, andre plugins har jeg ikke studert så nøye enda, men skal i alle fall bruke mysql plugin ganske snart. Det finnes også plugins for alt fra varmepumper til smart-TV'er slik at alt kan snakke sammen.

Installasjonen av openhab2 var veldig lett, så lenge du har en brukbart oppdatert versjon av java er det bare å laste ned og kjøre, så går det med litt fikling om du vil kjøre det som en service (noe du sikkert vil), ellers stopper det hver gang brukeren logger ut. Det tar litt tid å lære seg hvordan modulene samhandler, men en halv dag med klikking og litt googling så har jeg forstått nok til at z-wave enhetene snakker bra sammen.

Det finnes også andre freeware z-wave programmer, både for linux og windows, men jeg har ikke testet de. Intrykket mitt er at openhab2 er det mest utviklede, men kanskje også det mest komplekse av programmene.