914    16    2  

Reversere smarthus-løsning fra 2000-tallet?

 17     0
I sommer flyttet vi inn i en stor enebolig på 250 kvm hvor tidligere eier av boligen på 2000-tallet installerte et voldsomt smarthus-system som visstnok på den tiden var svært kostbart. Problemet er at jeg nå sitter her i 2023 og syntes det er mer tungvint og upraktisk enn sømløst og praktisk.
 
Halve sikringsskapet vårt er dekket av EIB-komponenter fra ABB og noen smart-dimmere fra ABB og Hager. Alle varmekabler i huset og hver eneste lysbryter i boligen er koblet til dette smarthus-systemet. Har både tradisjonelle lysbrytere, men også smarthus-brytere fra ABB. Disse ABB-bryterne er i lik fasong, men med forskjellige funksjoner avhengig av antall brytere og varmestyring. Har også en 6-tommers betjeningsskjerm (dog kvalitet anno 2005) på kjøkkenet for betjening av alle lys og varmekabler i boligen. Legger ved noen bilder av komponentene.
 
Opplever blant annet følgende:
-       Varmekablene husker ikke lagret innstilling for ønsket temperatur. Må stadig vekk opp på kjøkken og endre innstillingene derfra, da det lokalt på bryter kun kan endres +/- 4 grader.
-       en av dimmerne bruker opptil 1 min fra styrke 0-100.
-       Må ofte trykke flere ganger på lysbrytere før den slår seg på (pga fjær i bryter og sentralstyrt)
-       Mange av stikkontaktene rundt om i huset er koblet opp mot EIB-systemet og når jeg velger «slå av alle lys» så kobles selvsagt størsteparten av stikkontaktene seg også av, inkludert stikk til internett, TV osv.
-       Umulig å få endret på noe selv uten kunnskap om EIB/KNX og uten å ha konfigurasjonsfilen.
 
Jeg er i 20-årene og er over gjennomsnittet interessert i alt som handler om dingser, apper og smarthus. Har blant annet smartlading på elbil via Tibber Pulse, Oss-brikke osv. Kunne fint tenkt meg et system som jeg i større grad kan styre via app, hvertfall relatert til varmestyring. Er dog lite motivert for å sette meg inn i et programmerings-program fra 2000-tallet for konfigurering av hver minste komponent slik som det er nå. Elektriker som har konfigurasjonsfilen er heller ikke å oppdrive.
 
Jeg sitter derfor her og funderer over estimert kostnad for å reverse hele «shiten». Altså erstatte alt av brytere og termostater og røske ut alle EIB-komponentene fra sikringsskapet. For min del hadde det vært tilstrekkelig med helt vanlige lysbrytere med f.eks lyssensor. På den måten vet jeg at lys går på når det er behov. I tillegg til termostat for varmekabler x flere med app-styring. Ser for meg at det går rundt én arbeidsdag for å trekke ut alle disse små kablene som nå er trukket rundt om i alle rom + montere nye termostater og brytere.
 
Alternativt er det å få koblet på en ekstra modul i sikringsskapet som gjør det enklere å styre alt fra app, hvis det finnes?
 
Forstår at jeg nok er på tynn is når jeg publiserer dette i Smarthus-hjørnet av forumet. Men ønsker likevel innspill på hvilke muligheter jeg har, og eventuelt estimert kostnad for det ene eller andre alternativet.

Reversere smarthus-løsning fra 2000-tallet? - 0AB54E8F-D37B-4E9B-990D-A26AF8815B33_1_105_c.jpeg - Doff
Reversere smarthus-løsning fra 2000-tallet? - ABB7F7F3-14C9-4938-BF30-C522B0671F96_1_105_c.jpeg - DoffReversere smarthus-løsning fra 2000-tallet? - 184DD853-8B4A-48F0-83EE-1D8DFCAB1E93_1_105_c.jpeg - Doff

   #1
 25,065     Akershus     0
Forstår godt din frustrasjon. Har vært borti et hus hvor hele smarhussystemet var selvbygd. Umulig å endre med mindre en er elekroingeniør, som konstruktøren var.

En god leveregel er å holde det enkelt. Enkelt slik at kona kan fortsette å bo der om du skulle falle fra. Et hus som kan selges til ikke-nerder.
Signatur
   #2
 5,729     0
Ein kamarat av meg fekk feil på sjølve styreenheten etter 15 år, utgått naturligvis.
Her var alt standard brytere (Elko impuls), så me var i stand til å koble alle brytere direkte forbi i/o på smarthussystemet og rett på driverene på utgangene. Hadde selvfølgelig null logikk igjen, men alle lys fungerer; 4,5 kW med dimbare downlights. Varmesystemet v/v vp. med romteromstater i alle rom var utenom.
   #3
 5,795     OSLO     0
du har flere problemer her;

1) Jung og div andre merker du har i systemet er utgått, får ikke tak i deler til dette gamle systemet osv

2) de aller fleste dimme-modulene dine er beregnet for gamle glødelamper etc, ikke ny motens led-pærer osv, dimmer dårlig/blinker osv.


det vil jo selvfølgelig koste en del og bytte ut dette med noe nytt, som du dessverre på sikt nok må gjøre....

du har et kablet system i dag, usikker hvordan kabel de brukte da, kanskje en bus kabel som kan gjenbrukes til et nytt knx eller lignende anlegg, som sannsynligvis er det beste, siden du har alt av varmekabler, lys etc i sikringsskapet i dag


er ganske mye jobb , nesten umulig, og "reversere" dette til et vanlig anlegg med vanlige 230v termostater og dimmer i hvert rom, siden alt er i sikringsskapet. blir mye kabling og omtrekk osv.
   #4
 151     0
Dette er en sånn jobb jeg ville fått minst tre elektrikere til å komme med forslag og pris på.

Det er veldig avhengig av hvordan systemet er bygget opp. Hvis det ligger noe KNX-aktig der ift. kabling, er det mer overkommelig, men jeg tror ikke du kommer deg "ut" av smarthus når det først er bygget sånn.

Finn minst en elektriker som kan KNX til å komme med tilbud, og så to andre.
   #5
 15     0
Helsike, det kan virke som forrige eier var en automasjonsingeniør med for mye penger og tid til overs.. Du får ikke kontakt med personen og hørt om han har noen råd, dokumentasjon eller i hele tatt noen papirer på anlegget? Selv om du tenker å skrote hele sulamitten, så kan det nok alikevel være greit for elektrikere som skal gi tilbud å ha fullstendig oversikt over hvordan ting er koblet.
  (trådstarter)
   #6
 17     0
Takk for alle innspill!

Ser også for meg at jeg sender en mail til 5-6 elektrikerfirmaer, inkl. noen med peiling på KNX.
Tipper jeg nå eller på sikt belager meg på å få reversert hele opplegget så lenge det er praktisk mulig og ikke tar mer enn 2-3 arbeidsdager å få til.

Mitt inntrykk er at det er trukket hvit lederkabel til omtrent alle stikkontakter for å muliggjøre styring via EIB. Vet ikke om ledningene er trukket helt fra sikringsskap eller kun fra nærmeste smarthus-modul? I de fleste stikkkontakter er den sorte lederen blindet i en vrihylse. I tillegg er det ved EIB-lysbryterne stort sett trukket sort/rød 12/24V-ledning som vel er trekt helt ned til sikringsskap?

I noen papirer fant jeg en plantegning hvor det er tegnet inn hvor strømkabler er trukket til stikk og lysbrytere. Vil tro det ble gjort i forbindelse med EIB-installasjon. Det gjør det iallfall enklere for elektriker å få oversikt over hvor rørene går rundt om i huset. Ifølge papirene har jeg også fire "piller" plassert rundt om i huset bak brytere som tilsynelatende er koblet til de lysbryterne som ikke er ABB/smarthus, men som kun er tradisjonelle brytere. Har også funnet en fin oversikt over hvilke komponenter i huset som er koblet til hvilken modul i sikringsskapet.

Såvidt jeg kan se og telle er det cirka 26 komponenter inkl stikk, lysbrytere og varmekabler som er koblet til modulene i sikringsskapet. Antar at alle disse da har kabler som er trekt helt opp til stikk/bryter, og at disse i tur og orden da må trekkes ut igjen. Opplever at de fleste tilkoblingspunktene rundt om i huset også har PN-kabler i koblingsboks, i tillegg til disse tynne 12/24V-kablene som brukes som bryterkabel ved smartbryterne. Det vil vel gjøre det enklere å få tilbake i tradisjonell stand etter reversering?

Jeg er ganske grønn på hvordan alt dette er koblet sammen, men min forståelse er at alle komponentene i smarthussystemet har kabler trukket ned til sikringsskap evt til nærmeste "pille", og der videre koblet til modulene i sikringsskap avhengig av om det er lys som skal dimmes eller stikkontakter/lysbrytere/varmekabler som skal slås av/på eller reguleres. Hørtes det fornuftig ut eller er jeg helt på bærtur?
   #7
 5,795     OSLO     0
du får neppe reversert dette til et normalt anlegg. du må fortsatt ha et form form for smart hus/opplegg. all styring ser ut til og være i sikringsskapet, varme lys etc. og tar nok mer enn 2-3 dager om det er mye knot og spesial opplegg. spørs helt hvilke løsninger firmaene du får på befaring presenterer. dette kan fort koste mye og få 100 % opp til dagens standard og ønsket bruker vennlighet. problemet er link mellom bryter boks og feks taklampe, den har du neppe i dag. taklampen går nok til skapet til en dimme-modul, også er det sydd en bus kabel fra bryter til bryter i hele huset.

TSt
   #8
 14,979     0
En kan skjøte kabler i sikringskap. Av og til leverer de derdige koblet skap der alle ledere kobles inn på ferdige klemmer. Så tror en ikke trenger å trekke om 230V kablene. Men styring må enten stå i skapet eller lokalt i boksen der de ender. Så å få dette tilbake til et bare vanlig kabel basert er jo helt umulig. Da trekkes jo minst en faseleder via bryter og det er jo ikke gjort her.
T1
   #9
 782     0
For styring av lys ville jeg vurdert å gå over til feks Philips Hue eller tilsvarende.
   #10
 2     1
Ville beholdt anlegget, KNX/EIB kan fint styres av andre systemer som f.eks Homey, Home assistant, eller Logic machine. En må da ha et ip grensesnitt koblet til KNX anlegget. Denne må programmeres inn med ETS, men er da avhengig av å ha programfilen til anlegget. Hvis du ikke har denne, er det mulig å bruke en utvidelse til ETS programmet for å rekonstruere programfilen. Eventuelt kan eksisterende styrepanel byttes til nytt mer moderne KNX touch panel.
Hvis du får tak i elektriker som kan KNX så bør ikke dette være noe problem.