TSt
   #21
 14,509     0
Det er først ved evt effekt tariffer at dette begynner å bli mere interessant.

   #22
 5,432     Akershus     0
«Bare på komfyrsektoren er det nå en effektsluker av rang, nemlig induksjonstoppen.

Nja, den kan teoretisk trekke 7 kW. Den gamle komfyren her med støpjernsplater kunne trekke 5-6kW. Ikke såå stor forskjell. Svært manke kjører induksjonstoppen på den gamle 20A komfyrkursen.

Du har jo ofte en boost fynksjon som fyrer opp ganske kraftig. I tillegg har mange platetoppen på komfyrkursen og separat stekeovn på egen kurs, så det spørs nok helt hvordan man løser dette. Det er vel lite sannsynlig at man i moderne hjem kjører både ovn og topp på en 20 A kurs, da får man lite nytte av induksjonstoppens fordeler.
   #23
 24,668     Akershus     1
Nå er vel ikke boost noe annet enn at en kan dra igang en kokesone litt ekstra på bekostning av andre soner? Totaleffekten på ca 7-7,5 kW er konstant. Med 20A har du ca 230*20*1,3=6kW tilgjengelig. Over kortere tid, som typisk induksjonstopper, så har du trolig en god del mer.
Har dog ikke btukt induksjon selv.
Signatur
   #24
 3,587     0
Følg med på https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/NO/Hourly/?view=chart for å se hvor mye faktisk strømprisene varierer.

I Trøndelag: Mellom kl. 11:00 i går og 21:00 i dag varierer spot-prisen mellom 50 og 53 øre. Fram til i morgen klokka 21:00 får vi har vi et jamnt fall ned mot 42 øre. På lørdag var laveste pris 47 øre, høyeste 57 øre.

Jeg har sparedusj, og på morgenkvisten står jeg ikke noen halvtime under fossende vann; jeg bruker maksimalt 35 liter vann vamet 30 grader - altså maksimalt én kilowatt til oppvarming av dusjvann. Jeg kunne spart tre øre sist døgn på å varme dusjvann på det billigste. Lørdag kunne jeg spart 6-7 øre. Det tar ganske mange døgn å spare inn kostnadene til en ny bereder!

Rett nok har prisen de siste par dager vært svært flat. Prisen natt til fredag var i flere timer 31 øre, men oppe på 46 øre allerede 06:00, rett oppunder 50 øre fra da til nesten midnatt. Prisforskjellen er sjelden over 10-15 øre, unntaksvis 20 øre. Legg merke til at selv betydelige dolper i prisen nattestid starter noen netter 23:00, andre netter 02:00. Noen morgener har krapp prisstigning allerede 04:00, andre morgener 07:00. Setter du bilen til lading fra midnatt, suger den kanskje masse strøm mens det enda er 'dagspriser', reduksjonen har ikke kommet enda. Kjører du berederen på fullt fra 05:00 har kanskje dagsprisene kommet allerede. For å treffe lavpris riktig, du innhente prisen for neste døgn hver eneste dag (etter klokka 12:00) fra NordPool. En 'smart' bereder som ikke gjør det, er ikke mye smart. Du må treffe svært godt for å ha spart inn kostnaden til ny bereder på denne måten før berederen er utslitt.

Står du en halvtime under 'rainfall'-dusjen, og/eller har en flokk tenåringer i huset, slik at tanken tømmes fullstendig hver eneste morgen: Å varme 200 liter 75 grader krever 15 kWt uansett tid på døgnet. Hvis det i det hele tatt er lavpris på natta, er gjerne skikkelig lav-nivå bare i 3-5 timer. Et 2000 watt element bruker sju og en halv time å varme en tank fra null; du ta en del av det i 'høypris-perioden'.

Merk:
Alle prisene er uten moms.
Legg merke til at den 'store' grafen ikke går fra null - forandringene ser dramatiske ut, men kurven viser bare den del av verdiområde variasjonene ligger i. (Den 'lille' oversikts-grafen nedenfor gir langt bedre inntrykk av hvor stabil eller variabel prisen er over en periode.)
En misvsende side ved grafen: Hvis prisen går fra 40 øre klokka 06:00 til 50 øre klokka 07:00, er det plottet som en skarpt stigende kurve mellom klokka 6 og 7. I realiteten prisen 40 øre helt fram til 06:59:59.999. Det er naturligvis tilsvarede for fallende priser: Går prisen ned fra 55 øre ved midnatt til 35 øre klokka 01:00, stuper ikke prisen gjennom den timen, slik det ser ut på grafen; den holder seg på 55 øre fram til 00:59:59.999. Grafen burde vært et søylediagram, én søyle pr. time, ikke en kurve!

Ang. effektprising:

(Først: Husk på at effektprising gjelder nettleie. Det har ingenting å gjøre med valg av kraftleverandør, priser som varierer med fyllingsgrad i magasinene, linjer for import/eksport av elkraft til utlandet, etc.!)

Uansett hva NVE sier i mediautspill og festtaler: De ønsker ikke effektprising! De ønsker at nettleia så nær som mulig gjenspeiler deres egen kostnadsfordeling - dvs. de ønsker egentlig 90-95% som forbruks-uavhengig fastledd, med bare de siste få prosentene av regningen avhengig av om du bruker 2 kWt eller 200 kWt i døgnet. De vil ikke reelt gi deg noe insentiv for å jamne ut forbruket - de vil ha like stort bidrag fra deg om du tapper 2 som 200 kWt/døgn. Kablene må være der likevel! Prat om effektprising og demping av toppene er 'bløff': De vil ha deg til å jamne ut forbruket fordi du tror at det gir deg lavere nettleie, selv om det i praksis har så å si null betydning for hva det koster deg.

Det ble forsøkt noen tariffer som var reelt, 'ekte' effekt-tariffer, bl.a. i Fredrikstad. Det ga så intense publikums-protester at det måtte endres. Et markert eksempel var en 'fattiggutt' fra Holmenkollåsen med hytte på Tjøme (som seg hør og bør i hans sosiale lag), med svært lav nettleie på hytta på årsbasis. Han var der ei høst-helg for å stenge hytta for vinteren, og gjorde et gigantisk media-stunt rundt nettleia den helga - han hadde kjørt på med massevis av høyeffekt forbruk den helga. Ramaskriket fra 'folk flest' var så høyt at tariffene måtte endres til dramatisk høyere fastavgift, hver eneste måned i året, men vesentlig lavere effektavhengig ledd, så det billigere å guffe på med masse høyeffekt-forbruk en sjelden gang. Års-kostnaden i hytte-nettleie for fattiggutten fra Holmenkollåsen gikk betydelig opp, men helga til høst-opprydding ble billigere. Folket jublet: Vi klarte å slåss imot effekttariffene! (.... og da gjør det ikke noe om totalregningen for hele året blir høyere!)

Så vidt jeg har forstått situasjonen i dag: NVE ønsket ideelt sett én og samme tariff for hele landet, og foreslo fire ulike alternativer (hvorav bare én hadde et nevneverdig element av effekttariff). Alle fire ble nedsablet. Så nå krever de at skal innføres tariffer der gjennomsnittskunden betaler minst halvdelen av strømregningen som fastledd. (De tør ikke kreve 90%, det er for radikalt - men de ville ikke ha noe imot det!) Så får nettselskapet fordele de resteredende inntil 50% slik de ønsker, på energiledd og effektledd.

Resultatet er av småforbrukerne, som er økonomiske med strømmen og har et lavt totalforbruk fordi de har investert i varmepumpe, god isolasjon etc. får nettleie-regning nesten like høy som storforbrukerne (siden fastleddet utgjør minst halvdelen, samme beløp for dem begge). Merk at det også gjelder hytte-eiere på Tjøme. Realiteten er at med NVE-kravene behøver du ikke bekymre deg særlig mye for effekttopper i det hele tatt; det får minimal virkning på nettleia di. Du betaler samme fastledd uansett hva du bruker, samme energiledd uansett hvor jamt eller 'toppete' det er.

Kanskje du sparer et par prosent på nettleia om du jamner maksimalt ut. Neppe nok til å finansiere investeringer for å oppnå det. Sett at du i dag har nettleie på 60 øre/kWt. NVE krever at minst halvdelen skal være fastavgift, i snitt 30 øre/kWt ved et normalt husholdingsforbruk. Så betaler du 25 øre/kWt i energiledd, uavhengig av tidspunkt, og 0 til 10 øre (i snitt: 5 øre) /kWt i effektledd avhengig av når du bruker den. Du skal flytte svært mange kWt fra høy-pris til lav-pris for å finansiere noen investering! Mange 1-kWt-morgendusjer!

Et annet viktig poeng med effektprising, om/hvordan den kommer: Det betyr så å si ingenting å slå av andre forbrukere noen få minutter mens du bruker høyeffekt-koketoppen. Effektleddet er ikke - og kan ikke være, med dagens teknologi - være bestemt av effektspisser som varer i noen få minutter. Effektleddet er bestemt av samlet energiforbruk i løpet av en klokketime. Trekker induksjonstoppen eller gjennomstrømmings-varmeren din tretti kilowatt i fire minutter, eller VV-berederen 2000 W hele klokketimen: I effektpris-regnskapet teller begge med 2 kWt den timen. Kjører du dem samtidig, viser time-regnskapet et forbruk på 4 kWt. Slår du av berederen de fire minuttene du kjører koketoppen er effektforbruket 2 kWt + 2 kWt * 56/60 = 3,87 kWt. Jada, litt mindre enn 4 kWt, men ingen forskjell som vil ruinere husholdning-budsjettet.

Så har jeg min evige kjepphest:

Med mindre du er gigant-forbruker hos vannverket, koster trolig vannet til morgendusjen din mer enn oppvarmingen av det. Har du en varmepumpe til å varme vannet, koster gjerne vannet tre-fire ganger så mye som oppvarmingen. Svært mange har et langt høyere fastledd på vann og avløp enn de er klar over. De aller fleste kommuner gir innbyggerne så godt som null insentinv til å spare på vannet. (Og har du ikke vannmåler, har du absolutt null økoniomisk insentiv!)
   #25
 5,432     Akershus     0
I Øst og vest har vi i dag priser som er 3 ganger prisen i Trøndelag. Bare variasjonen mellom høy og lav tilsvarer deres pris pr. kwh. Fra kl 5.00 om morgenen, 108 øre til kl 9.00, 159 øre. Regnestykket blir noe annerledes når man sparer noen kroner pr dag med å ha timer på oppvaskmaskin, vaskemaskin, varme, m.m.

Hvor lønnsomt det er vites ikke. Kanskje forskjellene bare øker utover?

   #26
 3,587     0
Det er akkurat nå. Og i stor grad tar disse "sjokkmeldingene" utgangspunkt i maksimal toppris én enkelt time.

Sant nok: Også gjennonmsnittspris over døgnet har de siste par ukene vært høyere på Østlandet enn i strøk lengre nord. Så da føler vi lengre nord like mye 'omsorg' for de høyere prisene sørpå som folk på Østlandet føler for oss i Trøndelzg når strømprisene her er vesentlig høyere enn i Oslo-gryta.

Uamsett er prinsippet det samme: Kikk på NordPool og se hvordan prisene endrer seg. Selv om prisnivaået var høyere sist natt, og forrige natt, var det svært lite 'nattesenking'. Prosentvis sett: ikke særlig mye å spare på å skifte forbruket til natta.

Jeg er litt usikker på hvilken dag du sieder til med 50% prisstighning fra 05:00 til 09:00. Slikt kan nok ha skjedd, men om det gjelder én enkelt dag har det ingen voldsom effekt på strømregningen din.

Kanskje det burde etableres en tjeneste her på bb som hvert døgn hentet inn spot-prisene fra NordPool, og multipliserte sammen med ditt faktiske time-for-time-forbruk siste døgn fra din kraft-leverandør, helst som ga deg mulighet for hypotetiske 'Jammen hvis jeg hadde flyttet lading av bilen til klokka 02:00, hvor mye ville det kostet da?`

Jeg gjetter på at det ville føre til at mange ble skuffet over hvor lite det er å spare.

   #27
 42     0
Det er akkurat nå. Og i stor grad tar disse "sjokkmeldingene" utgangspunkt i maksimal toppris én enkelt time.

Sant nok: Også gjennonmsnittspris over døgnet har de siste par ukene vært høyere på Østlandet enn i strøk lengre nord. Så da føler vi lengre nord like mye 'omsorg' for de høyere prisene sørpå som folk på Østlandet føler for oss i Trøndelzg når strømprisene her er vesentlig høyere enn i Oslo-gryta.

Uamsett er prinsippet det samme: Kikk på NordPool og se hvordan prisene endrer seg. Selv om prisnivaået var høyere sist natt, og forrige natt, var det svært lite 'nattesenking'. Prosentvis sett: ikke særlig mye å spare på å skifte forbruket til natta.

Jeg er litt usikker på hvilken dag du sieder til med 50% prisstighning fra 05:00 til 09:00. Slikt kan nok ha skjedd, men om det gjelder én enkelt dag har det ingen voldsom effekt på strømregningen din.


Prisene forrige vinter hadde noen veldig store forskjeller mellom natt og morgen/formiddag. Samtidig hoppet prisen høyt på ettermiddagen før kveld.

Jeg har et par skjermer hengende på veggen i huset der jeg ser strømpris, forbruk og kroner brukt fram til nå hver dag. Unødvendig f.eks å sette på tørk, vask eller ta seg en lang dusj akkurat de timene i døgnet prisen er verst.

   #28
 5,432     Akershus     0
Jeg er litt usikker på hvilken dag du sieder til med 50% prisstighning fra 05:00 til 09:00. Slikt kan nok ha skjedd, men om det gjelder én enkelt dag har det ingen voldsom effekt på strømregningen din.

Mine priseksemler var fra i går, 6/9.

Om litt får vi enda en utelandskabel, nei får var feil ordbruk, vi gir faktisk, for det er vi som skal betale den. Da kommer muligens prisforskjellene til bli enda større. Muligens....
   #29
 3,587     0
Oslo-prisene i går 6.sept er jo et godt eksempel på at det ikke er lett å si noe kategorisk om natt- og dag-priser: Klokka 11 på formiddagen var prisene praktisk talt nede på "natte-nivå" igjen, og holdt seg der til 14-15-tida. Men så steg prisen markert (om ikke riktig så høyt som fra 07-10) og holdt seg der til klokka 20. Med andre ord: En dårlig dag for å illustrere at 'Strømmen er billig om natta og dyr på dagen'!

Du kunne gått tilbake til i forgårs, 5.sept: Etter at Oslo-prisen hadde ligget flatt fra 02 til 10 falt den ytterligere til et bunn-nivå for dagen fra klokka 12, og var ikke oppe på 'natte-nivå' før klokka 15. På lørdag 4.sept var prisen fra 12 til 16 under natte-prisen. Fredag 3.sept var det bare i to nattetimer, fra 3 til 5, lavere pris enn de fire timene fra 12 til 16. Torsdag 2.sept var prisen fra 12 til 17 ca. 5% høyere enn mellom midnatt og 05. Mens derimot på mandag 30.aug var en av døgnets to pristopper klokka 12! (Men timen fra 20 til 21 var enda dyrere.)

Moralen er: Skal du utnytte varierende kraftpriser effektivt er du nødt til å lese spotprisene fra NordPool og tilpasse forbruket ditt etter det. Å stole på at 'Prisen er lavest nattestid' holder slett ikke bestandig stikk!

Siden det her hav vært nevnt både effekttariffer (variasjoner i nettleia) og utenlandskabler og variasjoner i kraftprisen): Sørg for å holde disse to fra hverandre. De forholder seg til hverandre som bompenger og bensinpris. Og legg merke til at hvis vi får virkelig effektprising på nettleia, samtidig som du legger opp til å samle det aller meste av strømforbruket ditt - bil-lading, VV-bereder, vaskemaskin, oppvarming av badegolv og kanskje andre golv med VBV i betong, ... - da kan summen av effektene bli så høy at effekt-pålaget på nettleia spiser opp en vesentlig andel av besparelsene ved å samle alt stor-forbruket innenfor to-tre korte nattetimer når kraften er billig.
   #30
 42     0
Oslo-prisene i går 6.sept er jo et godt eksempel på at det ikke er lett å si noe kategorisk om natt- og dag-priser: Klokka 11 på formiddagen var prisene praktisk talt nede på "natte-nivå" igjen, og holdt seg der til 14-15-tida. Men så steg prisen markert (om ikke riktig så høyt som fra 07-10) og holdt seg der til klokka 20. Med andre ord: En dårlig dag for å illustrere at 'Strømmen er billig om natta og dyr på dagen'!

Du kunne gått tilbake til i forgårs, 5.sept: Etter at Oslo-prisen hadde ligget flatt fra 02 til 10 falt den ytterligere til et bunn-nivå for dagen fra klokka 12, og var ikke oppe på 'natte-nivå' før klokka 15. På lørdag 4.sept var prisen fra 12 til 16 under natte-prisen. Fredag 3.sept var det bare i to nattetimer, fra 3 til 5, lavere pris enn de fire timene fra 12 til 16. Torsdag 2.sept var prisen fra 12 til 17 ca. 5% høyere enn mellom midnatt og 05. Mens derimot på mandag 30.aug var en av døgnets to pristopper klokka 12! (Men timen fra 20 til 21 var enda dyrere.)

Moralen er: Skal du utnytte varierende kraftpriser effektivt er du nødt til å lese spotprisene fra NordPool og tilpasse forbruket ditt etter det. Å stole på at 'Prisen er lavest nattestid' holder slett ikke bestandig stikk!

Siden det her hav vært nevnt både effekttariffer (variasjoner i nettleia) og utenlandskabler og variasjoner i kraftprisen): Sørg for å holde disse to fra hverandre. De forholder seg til hverandre som bompenger og bensinpris. Og legg merke til at hvis vi får virkelig effektprising på nettleia, samtidig som du legger opp til å samle det aller meste av strømforbruket ditt - bil-lading, VV-bereder, vaskemaskin, oppvarming av badegolv og kanskje andre golv med VBV i betong, ... - da kan summen av effektene bli så høy at effekt-pålaget på nettleia spiser opp en vesentlig andel av besparelsene ved å samle alt stor-forbruket innenfor to-tre korte nattetimer når kraften er billig.


Det er normalt at prisen er jevnt lav når det er helg. Og det er det selvfølgelig gode grunner til. Ser man nå og utover vinteren når kraftbehovet blir langt større utover blir nok strømmen jevnt billigere på natt. Standard trend er at toppen nås imellom 07-09 på morgen og en topp klokken 17 på ettermiddagen. Foran og etter der har man ofte en bratt kurve og ligger jevnt flatt imellom der.

Med et Smarthus integrert med tibber får man lett oversikt hva strømmen koster akkurat nå, og kan styre eller advare hvis strømmen er dyr. Hvis kjerringa tar seg en dusj eller setter på vaskemaskinen her i huset når strømmen er dyr kommer det en stemme over Sonos-høyttalere og sier ifra. Laughing