210    7    1  

Trenger råd om smart strømstyring.

 615     Øvre Eiker     0
Først det jeg allerede har som kan være relevant:

- Solcelleanlegg på 5,8kWp. GroWatt 6kW inverter.

- DEFA Power billader. Kan settes fra 6 til 20A og til å lade de n timene med lavest strømpris, men antall timer må legges inn manuelt.

Det jeg definitivt skal ha:

- Smart varmtvannsbereder. Den berederen jeg har nå er fra 1994 og bare 116 liter. Det er forsåvidt nok nå som vi bare er to, men jeg ser jo at det vil være en del å spare på å flytte oppvarmingen fra kvelden når strømprisen er dyrest til ettermiddagen når solcellene produserer og strømmen er billig. Prisforskjellen ser ikke ut til å være så stor mellom Høyax og Oso, men er det andre grunner til å velge den ene foran den andre?

- Ny luft til luft varmepumpe. Den gamle bråker for mye, så første pri er lavest mulig støynivå, men det er også kjekt om den kan samarbeide med de andre enhetene for å unngå effekttopper. Den vi har nå er en Panasonic CS-NE12GKE fra 2008 som er grei størrelsesmessig, men altså for høylydt.

Det jeg kanskje skal ha:

- Styring av varmekablene på badet. Jeg har testa å manuelt slå de av på dager med høye pristopper, men det tar ikke mer enn 3-4 timer før gulvet føles kaldt. Derfor tror jeg ikke det er så mye å spare her, så jeg er ikke villig til å betale mye for dette.

- En styringssentral som kan koordinere alt. Vil en Tibber pulse holde her? eller må det noe mer avansert til? Jeg vil ikke ha noe hvor jeg må betale månedsabonnement, for da tror jeg fort vinninga går opp i spinninga. Det er her jeg syns det er vanskelig å få oversikt over hva som går sammen med hva og hva som har passe funksjonalitet til mitt bruk. Jeg har ingen planer om å styre lys, eller ha smarthøytalere. Det er for tiden ganske liten forskjell mellom effekt-trinnene på nettleia her hvor jeg bor, men det kan vel kanskje endre seg med tiden.

- Husbatteri. Fordi jeg også vil ha UPS-funksjon for huset trenger det ikke å kunne betale seg ned 100%, men de jeg har funnet til nå har vært ganske langt over fornuftig prisleie. Kom gjerne med tips om noen vet om batteri til en fornuftig pris.

En ting som bekymrer er dette punktet i Enova sine krav for støtte: "I boliger med solcelleanlegg skal styringssystemet kunne styre strømforbruket til dine energilagringsenheter for høyest mulig egen utnyttelse av produsert elektrisitet." Ingen av de systemene jeg har googlet meg til sier de støtter dette, og om de gjør det, vil de da starte å varme opp vannet med en gang det er overskudd fra solcellene på formiddagen i stedet for å vente til prisen er negativ på ettermiddagen? Et slikt system vil jo ikke kunne gjette hvor mye solcellene produserer senere på dagen, eller hvor mye annet forbruk jeg vil ha senere på dagen.

   #1
 290     0
Du har mange løsninger her, men mye baserer seg på hvor mye du selv kan og vil gjøre.
Jeg har alle funksjonene du nevner i homeassistant, men det krever en del innsikt selv og ønske om å bruke tid på oppsett.
Da kan du også kjøpe en «dum billig bereder og gjøre den smart uten høiax eller oso sitt system.

  (trådstarter)
   #2
 615     Øvre Eiker     0
Home Assistant virker definitivt interessant. Det er spesielt fint at jeg kan bare laste det ned og teste på Linux-PC jeg har, og får lokal kontroll over mine data. Jeg tipper det ikke kvalifiserer til Enova-støtte, men det blir kanskje så mye billigere å sette opp at jeg likevel sparer på det, og jeg liker å ha ting lokalt heller enn å være avhengig av en kommersiell skytjeneste. Jeg ser at Home Assistant støtter Oso, men ikke Høyax, og det passer med klager jeg har sett om at med Høyax er man låst til deres skytjeneste med begrenset mulighet til egen kontroll. Det gjør at jeg heller mot Oso selv om de er litt dyrere.

En Oso charge ser ut til å koste 7000 ekstra i forhold til tilsvarende dum bereder, men med fradrag for Enova-støtte på 4000 står man igjen med 3000 ekstra i mot omtrent 1000 for et rele som kan styres av Home Assistant. Men da får jeg også legionella-program, og temperatur-styring mot bare tidssyring for et rele, så jeg tenker det kan være verdt det.

Jeg tenker foreløpig plan blir å bestille Tibber med pulse, en Oso charge 200l og laste ned Home Assistant for å bli kjent med systemet. Og så blir det vel en utfordring å få inn både rørlegger og elektriker på samme dag for å montere berederen.
   #3
 3,980     Asker     0
Legionella er null stress. Kjør bereder 2 timer hver uke eller hver 14 dag. Da er den godt over 70 grader. Sannsynligvis er du der i vanlig drift også.

En ting er timesprisene, men like viktig er maks last på huset. Det koster deg i steg 100-150kr hver mnd. Tror ikke du bruker det i strøm på høy/lav pris pr mnd. Så dersom du kjører varmtvannstanken en time pr dag, samt sørger for at det ikke er når du typisk lager middag eller lader elbil, er det en mye større besparelse. De tingene tar ikke en «smart bereder med.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 615     Øvre Eiker     0
Nettselskapet her, Elvenett har veldig liten forskjell mellom kapasitets-trinnene, bare ca. 30 kroner for hvert trinn. Det er det uansett meningen at Home Assistant, med hjelp av Tibber pulse skal kunne håndtere. På sommeren er det lett å komme under 5kWt-grensa, fordi strømmen er billigst om ettermiddagen når solcellene fortsatt produserer en del - en typisk uke dekker det ladebehovet om jeg lader bare lørdag og søndag ettermiddag mens strømprisen er rundt null eller negativ og justerer laderen til litt under det solcellene gir. På vinteren er det vanskeligere når ladingen skjer om natten og det er spesielt de timene vvb går på sen kveld etter at vi har dusjet og morgentimene når varmepumpa starter før vi står opp at det er lett å komme over grensa. Ut fra data fra Elhub ser det ut til at vvb nå går bortimot 3 timer hver kveld.
HSt
   #5
 37,577     Lillestrøm kommune     0
Aeotec Heavy Duty

Dette er en av de beste styre enhetene, den har temperatur overvåkning av kontaktene
   #7
 3,593     1
3 timer høres mye ut. Tror min 300l tank går 30-60 min pr døgn!

Effekten på varmeelementet er naturligvis av stor betydning. Jeg vil gjette på at TS sin 116 liters bereder trekker noe mindre strøm enn din 300 liters.

Min 200 liters, fra en gang på 1990-tallet, har et varmetap på 120-125 W. (Jeg ble sjokkert da jeg oppdaget hvor høyt det var, og begynte å sjekke andre beredere - og de ligger i samme område! Det er flere år siden jeg gjorde den sjekken, men det var "i moderne tid", det har neppe skjedd noen revolusjon de siste få årene. De som ligger signifikant lavere er VP-beredere som ikke holder vannet varmere enn 40-45 grader, og da kan den med et volum på X liter bare levere halvdelen så mye dusjvann som en tradisjonell elektrisk bereder på stamme volum.) 125 W * 24 timer = 3 kWt/døgn, eller 90 min med 2 kW effekt (som er det min har). Selv om du skulle ha et kraftigere varmeelement enn mitt, kan du ikke dusje særlig mye hvis elementet bare er aktivt 1/3 - 2/3 av tiden som min tank behøver for varmetapet alene!

Et vanlig dusjhode trekker 12-15 liter/min. (Sparedusjer kan ligge under 10 liter/min.) En 5-minutters dusj, som de fleste vil betegne som kort, bruker 60-75 liter vann, varmet i overkant av 30 grader. Det krever 2-2,5 kWt energi, per dusj. Er dere to som dusjer daglig, koster det 4-5 kWt per døgn. Legger vi på varmetapet, skal du ha et enormt kraftig element for å klare det på 30 minutter!

Naturligvis går det an å korte ned dusjen til under 5 minutter, dusje i halvlunkent vann, dusje to samme, og de aller mest vannsparende dusjhodene bruker ikke mer enn 6-8 liter/min. (Jeg har opplevd noen som nærmest forstøvet vannet; det var som yr, jeg ble våt i huden men det var vanskelig å si hvor det kom fra Smile). Så det går an å spare! Men når tabloid-avisene skal fortelle om sjokkpriser på strøm, tar de gjerne utgangspunkt i 5-8 kWt på en dusj; 2-2,5 kWt er et nøkternt anslag så lenge du ikke aktivt gjør 'sparetiltak'.