1,649    15    1  

Frese snø - strategier

 286     Trondheim     0
I forbindelse med snøfall i store deler av Norge disse dager så lurer jeg på hvilke brøytestrategier folk har når snøfreser blir brukt. Inn til huset mitt så har jeg en bakke som sikkert er 25 grader og går i en sving opp til huset. Jeg antar at brøyteareal er ca 150-200m2. Underlaget er løs grus som er alt for stor og som skaper problemer når jeg skal opp med henger på sommeren. (Egentlig så er det nesten et problem å komme opp bakken om sommeren med fronten først både med og uten henger pga. denne løse grusen.)

Ulike strategier:

  • Er strategien å kjøre fresen ved første mulighet når det har kommet snø. Altså unngå å kjøre på den?

  • Alltid kjøre frese helt ned til underlaget. Det gjør ikke noe om grus og annet blir kastet over til naboen fordi det er moro å frese

  • Er strategien å kjøre ned snøen litt med bil slik at det opparbeider seg en slags såle for å så kjøre fresen på toppen

  • Andre?




   #1
 3,277     I huset mitt     0
Har asfalt/stein i gården, så forsøker å holde denne fri for såle. Det betyr å frese ofte og ikke kjøre for mye på snøen før fresing.
Med grus så er det nok enklest med en liten såle ja.
   #2
 5,432     Akershus     0
Det første som slår meg er at du har feil masse som toppdekke i veien. Har grusvei selv og den er fast og fin. Subbus, som enkelte kaller det, husker ikke gradering, men tror det går fra ca 0-16. Fast og fint veidekke etter litt bruk. Alternativet er knust asfalt som riktig lagt og med komprimering raskt etter utlegging gir en fin, temmelig fast overflate. På sikt nærmest som vanlig asfalt, men ikke fullt så jevn. Støver lite i forhold til grus/subbus, men det er vel ikke stort problem i en innkjøring.

Tilbake til spørsmålet. Jeg måker manuelt til det danner seg en fast overflate, uten stein. Hondaen har svake brytepinner, så orker ikke utsette den for unødig steinfresing, ikke er det bra for utkastertuten heller, den skal helst være så glatt som mulig.
TSt
   #3
 14,504     0
Noen størrelser med singel er harde mot brytepinner mens litt mindre går igjennom men sliter på lakk i tut etc. Nabo som har brytepinne døder singelen prøver å kjøre ned det første gang det kommer noe før det har lagt seg for mye snø før han får besøk av fresen min. I år har han måttet gjøre det to ganger siden alt smeltet en gang. Hos meg selv måker jeg enten manuelt første gangen eller så forsøker jeg å unngå å ta helt ned. Regn kan grave i subus og overflaten ble aldri "ren" når vi brukte det i Trondheim når jeg bodde der men når nabo hadde flyttet og alle kjørte litt penere så gikk vi over til singel. Mye rensligere men vanskeligere med fres. Nabo er ikke så begeistret for singel på plenen så dit bør du unngå det.
  (trådstarter)
   #4
 286     Trondheim     0
Ja, helt klart feil størrelse på singelen hos oss. Vi overtok huset (Trondheim) slik og tenker med tiden å gjøre noe med det. Må finne en måte p kvitte meg med all den singelen som ligger der nå også. Har vurdert subbus, men er redd det blir mye søl på høst når det regner og er vått og to småunger skal ut og inn?

Ellers takker jeg for innspill. Blir å dra ut å kjøpe en brukt ariens i nær fremtid. Snør jo så mye om dagen!
   #5
 372     Hedmark      0
Har 0-8, banka med 90 kg hoppetusse.
Kan anbefale det - ligger godt, selv i bratt helling.
  (trådstarter)
   #6
 286     Trondheim     0
Hvordan ligger det i regnvær? Blir det mye søl som man drar med seg med skoene?
   #7
 5,432     Akershus     0
Det blir ikke noe søl av subbus, det fester seg til et fast dekke etterhvert. Samme med knust asfalt, men det er vel færre tilbydere av slikt, og det bør helst legges ut og komprimeres ganske raskt etter knusing for et fullgodt resultat.

Det er sikkert litt avhengig av hvordan grusen som ligger under er og hvor tykt dette laget er. Kan hende det oppfører seg litt som klinkekuler og kan være vanskelig å binde?

TSt
   #8
 14,504     0
Det avhenger av vær og kanskje fraksjonen på subus du har fått. Hadde subus i mange år før vi gikk over til singel på felles vei med to flermannsboliger i Trondheim og der ble det tilnærmet helt rent inne i forhold når vi gikk over til singel. Vann som renner kan iallfell grave i subus, vannhastigheten blir satt ned av singel. Hadde også subus utenfor et spesielt type bygg hvor det er mye trafikk i perioder og inne forsvant alt bøsset som var med inn vår det ble singel. Her kunne det være noen hundre besøkende på en dag.
   #9
 5,432     Akershus     0
Ja, ved feil profil på veien, dvs hvis mye vann får lov å renne uhindret, vil det kunne danne seg renner i subbusen. Har man grei profil og gode grøfter blir problemet mindre. Dette skjer i mindre grad der det er knust asfalt, den både ligger bedre og drenerer bedre.
  (trådstarter)
   #10
 286     Trondheim     1
Men er det noe særlig å ha knust advart liggende i oppkjørselen mtp kjemikaliene som finnes i asvalt? Vi har blåbærbusker tett inntil. Får se litt på "doseringen" til våren. Blir nok subbus. Koster ikke all verden heller ser jeg.