9 823    3    2  

Snøfreder : Brytepinner

 1 266     Aust-Agder     0


Toro har brytepinner. Det sitter 2 brytepinner i innmaterskovlen. Samme sted som mange andre har brytepinner. Du anbefaler Ariens. Den har brytepinnene på samme sted som Toro: En i hver ende av innmaterskovlen.Siden jeg ikke har fått fresen min enda, så spør jeg dumt: Hva er egentlig brytepinner? Noen som har noen bilder?
Signatur

Tom
   #1
 1 545     Sørlandet     1
Brytepinner, også kalt brytebolter er bolter som skal knekke når innmatervalsen treffer noe stort og hardt.

Noen produseneer har en brytepinne i tilknytning til selve girhuset (klumpen foran 4-tallet på tegningen), andre har en brytepinne på hver av de to innmatervalsene på akselen.

Drivakselen er den stanga på bildet som kommer ut på hver side av giret. Den er opplagret i hver ende og går rundt og rundt.

Navet i innmatervalsen (nr. 2 og nr. 40 på bildet) er et rør. Røret er tredd utenpå drivakselen (stengene som går ut av girhuset) og låses med en gjennomgående bolt. Dette kalles en brytebolt eller brytepinne og ryker tvers av hvis freseren prøver å spise noe stort og hardt som f.eks en stor stein.

Bildet under er fra min Toro Freser. Brytepinnen er den som har nummeret 1.
Midt på drivakselen ser du et hull. Innmatervalsen tres på drivakselstanga og snurres til du kan tre brytepinnen tvers gjennom valse og drivaksel og feste den med mutteren på den andre siden.

Noen brytebolter/pinner er tynne, noen tykkere. Hvor tykk avhenger av hvor solid giret og innmatervalsen er bygget. Solide greier har solide brytepinner. Pinnene/boltene er laget av mykt stål eller messing. Noen har utsparinger for å svekke bolten, andre ikke. Mine bolter er 8mm. Setter man i en herdet bolt i stedet, f.eks en M8 8.8 sekskantbolt som passer rett i hullet, ryker alt annet enn bolten neste gang man kræsjer med en stein eller noe annet stort og hardt. Så her er originaldel et absolutt must.
Snøfreder : Brytepinner - innmater.jpg - Tom
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 1 266     Aust-Agder     1

Fantastisk bra forklaring! Takk!
Signatur
   #3
 2 174     Oslo     0

På min "fantastiske snøfreser" er det totalt 4 brytepinner.

En på hver av de to "innmaterskruene" , dvs. nr 1 på tegningen og tilsvarende på høyre side.

+ to brytepinner tilsvarende nr 39 på tegningen.

Sistnevnte 2 brytepinner gikk forrige helg. Da fikk jeg en stor stein inn i utkasterpropellen.
Hele propellen ble slått skakk (måtte demontere hele driiiiten og banke den rett) og brytepinnen knakk (heldigvis).