495    12    0  

Basseng i kjelleren: kan det brukes som batteri?

 270     0
Vi har kjøpt oss et hus i Haugesund som vi overtar ila. våren, med basseng i kjelleren (ca. 4x7 meter, og 2 år gammelt). Dette er i dag varmet opp av en luft-til-vann-varmepumpe.

Vi har ganske stor takflate, spesielt mot øst og vest, og jeg har lurt på om det kan være regningssvarende å legge solcellepaneler (eller optimalt sett ny solcelletakstein, da eksisterende er fra 70-tallet).

Basseng i kjelleren: kan det brukes som batteri? - 8D023AA0-B9C2-470D-9CFE-07870B9D8E9D.jpeg - Gullars

I den forbindelse var det noen som sa at jeg burde se på å bruke bassenget som batteri. Er dette en mulighet, og kan noen på pedagogisk vis hjelpe meg å skjønne hva det vil innebære og mulighetene det kan gi?

TSt
   #1
 14,509     0
Forstår ikke hva noen tenker når de snakker om basseng som batteri. Tenker de på termisk varme ? Når en har varmepumpe som går mot vann er det litt vanskeligere å få økonomi i det men ellers er termisk solvarme mye mer effektivt enn solceller. Vakumrør kan gi gratis varme til bassenget.
KE
   #2
 3,673     Hordaland     0
Med basseng er det ikke så viktig når du varmer opp så du kan legge oppvarmingen til tider som er mest gunstig, eller bruke all energien som produseres av solcelle til bassenget istedet for å selge. Du kan altså enkelt spare penger på det å varme opp bassenget.

Om du skulle ha nytte av bassenget til å tappe ut energien til andre deler av huset, for eksempel gulvvarme må du ha minst like høy temperatur i bassenget som du ønsker i sløyfene, helst litt mer. Så da snakker vi fort om temperaturer på over 30 grader i bassenget, minst. Om det er slike temperaturer i bassenget kan det nok til en viss grad brukes som "batteri".

OM det er så mye å spare på dette er nå en annen ting.

Kanskje du heller kunne fanget varmen oppunder taket i rommet hvor bassenget står.
TSt
   #3
 14,509     0
Men en bruker ikke solceller til å varme baseng med. Da er termisk anlegg i allefall 2x mere effektivt.
KE
   #4
 3,673     Hordaland     0
Men en bruker ikke solceller til å varme baseng med. Da er termisk anlegg i allefall 2x mere effektivt.

Det er nå greit nok, men solceller kan jo brukes til annet og, for eksempel for å drive en varmepumpe som varmer bassenget. Da får man plutselig mer effekt tilbake fra solcellene enn for solfangere. Og så kan man dumpe energien i form av å sørge for at varmepumpen sluker nok strøm til å ikke eksportere.
Jeg har ikke tenkt å dra igang en diskusjon mellom de to systemene, jeg bare kommenterte trådstarters innlegg.
  (trådstarter)
   #5
 270     0
Er som dere skjønner ganske grønn på området. Aner ikke hva termisk varme er, og vet heller ikke forskjellen på solceller og solfangere. Fortell meg gjerne, hvis ikke får jeg bruke litt av kvelden til å lese meg opp Smile
   #7
 24,668     Akershus     0
Å btuke et basseng som batteri synes å kreve en varmepumpe som henter varme fra bassenget og opp til passe temperatur til gulvvarme, si fra 5 grader opp til 35 grader. En vil trenge en v/v-varmepumpe. Da kan en kanskje heller bruke investering i solceller eller vakuumrør (solfanger) til i stedet å bore energibrønn?
Signatur

   #8
 3,587     0
Vann lagrer røfft regnet 1 kWt pr kubikkmeter per grad. Hvis bassenget er 2 m dypt, koster det røfft 50 kWt å varme det opp én grad, og du kan i teorien hente ut 50 kWt for hver grad du kjøler det ned.

Hvis bassenget er i betong, flislagt, tåler det vel relativt høy temperatur. Er det folie eller noe i den retningen bør du ikke gå så veldig høyt opp på 30-tallet. For alt jeg vet kan det hende at både fugemasse og flislim også over tid kan reagere på høye temperaturer. Jeg ville nok satt grensen på maks 40°C, om jeg ikke hadde absolutt pålitelige opplysninger om at det tåler mer.

Hvordan skal du hente varmen ut av vannet? Helt passivt, ved å ha det som en "varmepute" midt i huset? Antagelig vil en relativt beskjeden andel av varmen komme stue og andre rom til gode på den måten. Hvis bare lar vannet være en passiv "varmepute" vil det nok, i et innendørs basseng, neppe gå mye under 20°C.Er vannet varmet til 40°C, magasinerer det (ned til 20°C) teoretisk ut 1000 kWt. Er det varmet til 30°C, får du teoretisk ut 500 kWt.

Er vannet varmet til 40°C kunne du pumpe det rundt i vannbåren golvvarme. 40°C er for varmt for parkett; det må shuntes ned til lavere temperatur. Men når du har hentet ut 500 kWt og temperaturen har falt til 30°C blir vannet for kaldt til å varme golvene noe særlig. Og det vil koste deg noen kroner å få gjort installasjonene for å hente ut denne varmen.

Kjøler du vannet aktivt ned, ved å bruke det som kald side for en Vann-Vann-VP, kan du ta vannet ned til 0°C. Men på den annen side: En VV-VP vil ikke ha noen "kald" side over 30°C! Så da har du 1500 kWt fra 30 til 0°C. Men kjøper du en VV-VP varmepumpe kun for å kjøle bassenget ned til frysetemperatur, da gjør du det ikke for å spare penger Smile Det måtte være om du allerede hadde en VV-VP - og da ville du neppe ha så mye behov for å bruke bassenget som batteri.

Uansett om du varmer vannet til 40°C eller kjøler det ned nesten til frysepunktet vil det jo være lite egnet som svømmebasseng. Antagelig vil rommet i sin helhet bli altfor varmt eller altfor kaldt til å brukes som rekreasjons-rom (selv om man ikke svømmer).

Hvordan skal vannet varmes opp? Varmepumpe? Skal det mye over 30°C begynner det å gå ut over COP. Varmen fra varmepumpa kunne alternativt blitt brukt til å varme opp huset direkte, så det måtte være overskudd av varme som du ikke får brukt i huset på annen måte. Det er trolig ikke så mye av det fra november til mars! (Og en VP trenger strøm også til å produsere dette overskuddet.)

Solceller som kilde til oppvarming kan du bare glemme. Det er ikke stort å hente der heller fra november til mars. Er det aldri snø i Haugesund? https://suncurves.com/no/v/17653/ hevder at det er gjennomsnittlig 75% skydekke så å si hele året (men jeg vet ikke hva som ligger i "75% skydekke").

Jeg mistenker sterkt at når et innendørs basseng er varmet med en varmepumpe, da er det ikke så enormt godt isolert. Uansett hvordan du pumper varme ned i det, kan du regne med at en god del av det forsvinner ned i grunnen. Greit nok hvis du har masse overskuddsvarme som du ikke får brukt på noen annen måte, men da må du ikke finne på å bruke elektrisitet direkte. Det er sånn at jeg er litt skeptisk til å bruke elektrisitet gjennom en LV-VP også. Bruk heller vamtvannet til golvvarme, om du ikke allerede har det!

Som andre har nevnt: Termiske solfangere vil være en mye bedre løsning, både for å varme bassenget til ordinær bruk, og om du skal ha det varmet ytterligere opp. De trekker knapt strøm i det hele tatt (kun til sirkulasjonspumpe), og kan gi en del varme selv i overskyet vær. Men vakumrør er ikke gratis i anskaffelse, så om du vurderer det, bør det være som en total oppvarmingsløsning for hele huset, med bassenget som buffer for solvarmen.

Hvis du velger å varme opp bassenget nevneverdig over romtemperatur bør du også være obs på at det vil føre til adskillig høyere luftfuktighet, med mindre du "forsegler" overflaten mot fordamping. Avhengig av materiale i vegger og tak kan det bli nødvendig å instalere et avfuktingsanlegg (som også trekker en del strøm!).

Alt i alt: Skal du bruke bassenget som "varmebatteri" vil det koste betydelige summer for å tilført varme og for å hente ut varme. Kapasiteten er ganske moderat - det holder ikke for mange bråkulde-netter. Trolig vil mye av varmen gå tapt. Så min konklusjon er at du bør legge varmebatteri-planene på hylla, og la bassenget være tilgjengelig for mosjons-svømming i stedet Smile

HSt
   #9
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Har vannet fri overflate har en mye energi i fordampning

Høres ikke ut som noe godt varmemagasin
   #10
 3,587     0
Mange med basseng reduserer både fordamping og varmetap betydelig ved å dekke hele overflaten med noe som ligner på (sterk!) bobleplast, som flyter på vannet og dekker overflaten så å si fullstendig.

Jeg er usikker på om denne typen bobleplast ville tåle oppvarming av vannet til 40°C.