5,574    16    1  

Det forsvunnende varmt vannet..

 60     Stavagner     1
Hmm, nå kommer vinteren, systemet er komplett installert og det virker ikke så Solvarmt her borte lengre..

Solfanger og varmepumpe (5,7KW) klarer ikke å holde mer enn 42-44C i tanken (Dalarne tank (700l)) slik at det begynner å bli en del klager fra Kjøkkensjefen om lunkent vann i kjøkkenvasken..

Er blitt fortalt at dette systemet skal kunne levere mer enn 50C, men ikke fått noe klart svar hvordan..

Før vi monterte vp så brukte vi varmekolbe til å tilføre ekstra varme. Da brukte vi MYE strøm, men klarte å holde god temp (ca 55C). Nå er vp innstallert, og da må jo poenget at vi skal redusere bruk av El. kolbe (og aller helst klare oss uten)...

Innstallasjonen ble gjort av leverandør: Tilførsel fra vp er plassert midt i tank og retur på topp. Min begrensede kunnskap om varmeteknikk og termodynamikk gjør at jeg stusser litt over denne installasjonen..

Vil en ikke tappe det varme vannet ut av tanken, og faktisk kjøle det ned, når en har returen så høyt i tanken, og dermed hindre en effektiv oppvarmingen av tanken? -Jeg ville plassert dette lavere i tanken, men jeg er ikke noen ekspert så jeg bare stusser litt over dette...

Vurderer "varmeboosting"/vannvarmer under kjøkkenbenken.. (Clage vannvarmere, eemax eller liknende)
Signatur

   #1
 5,725     0
Når ikkje solfangarane gir varme, vil ikkje vatnet i tanken blir varmare enn det varmepumpa kan gi viss el. patrona er utkobla.
Korleis styrer du temp. på varmepumpa?

Normalt legg ein varmtvatnet (lilla) fra varmepumpa høgast og retur (blå) til varmepumpe eit stykke nede på tanken, sjå figur.
  (trådstarter)
   #2
 60     Stavagner     0
Hei,

Ja det er forsåvidt et godt poeng. Smile Men uannsett, slik det er nå klarer ikke pumpa å levere 50C..
Temperatur styres vha en boks/styreenhet m display osv..

-Forøvrig er tanken koblet eksakt som den figuren du limte inn viser.. -men som sagt, jeg skjønner ikke hvordan det kan være riktig. Vil en ikke bare tappe varmt vann og kjøle det ned for å så varme det opp igjen vha vp?
Signatur
   #3
 5,725     0
Klarer ikkje pumpa høgare, eller det den innstillt på 43ºC grader?
Kva pumpe har du?

Litt av problemet er som du viser her, kobler el. kolben inn for å heve temp. for forbruk til 50ºC, går dette utover varmepumpa.
I ditt tilfelle ville eg hatt varmt vatn fra vp. inn under elkolben, da ha el. kolben kun varma vatn fra 43ºC->50ºC for forbruk, mens vp. sørga for alt opp til 43ºC og all gulvvarme.
Eller du kan skru opp vp. til å levera 50ºC, men dette reduserer COP og aukar slitasje på pumpa.

Har diskutert dette litt med Bettum, og eg trur nok han er enig med meg, for mitt (framtidige) anlegg vil eg enten ha el. koble høgare opp eller separat vvb. i serie  slik at ikkje el. kolbe (som er siste prioritet) koblar inn før det vert nødvendig.

Edit: Noko a.la. dette.
  (trådstarter)
   #4
 60     Stavagner     0
Jeg har Energy Save 5.7KW, som Bettum leverer..

Har vp innstilt på 50C.. -Det er som du sier, sannsynligvis, så som så med COP..

Som du sier, kobler el. kolben inn for å heve temp. for forbruk til 50ºC, går dette utover varmepumpa. Og i den settingen, så tenker jeg at vp egentlig ikke har noen funksjon. Trist, når det er akkurat nå på høsten jeg trenger den...  -Venter på tilbakemelding fra Bettum om akkurat dette. (Har ikke fått noen tilbakemelding fra han på en uke nå.. )





Signatur
   #5
 1,015     Revetal     0
Vi har, som Discoverer, etterhvert erfart med både egne, og andre varmepumper som kobles til tankene at anbefalte koblingsskjema på langt nær fungerer slik det etter prinsippet burde.

Hovedårsaken viser seg å være altfor stor flow (20-30 liter/min) som parallelt gir for mye omrøring i tank, og samtidig gjør temperaturforskjellene mellom tur/retur fra VP svært liten. 5,7kW og 20 liter/min blir ikke mer enn 4 grader så da blir det nærmest umulig å få bygget opp høye nok temperaturer. I tillegg står VP og jobber intenst på maks frekvens kontinuerlig for å prøve å nå innstilt temperatur. Dette er heller ikke særlig COP-vennlig

Dette har vi jobbet intenst med å finne en best mulig løsning på, og i de siste VP-installasjonene vi har utført har dette fungert over all forventning.

Tilkoblingen av VP til Dalatanken blir utført tilnærmet slik den siste skissen fra Oblygre viser; retur fra shunt/varmeanlegg kobles både mot VP og returstuss i tanken, mens vi kobler turen fra VP inn på turstuss som midtillingen til shuntventilen henter varme fra.

Dermed vil mye av returvannet fra gulvvarmen gå rett til VP, og tilbake fra VP går også mye direkte ut i gulvene igjen. Overskuddet blir dermed kjørt inn under el-kolben, men med langt mindre flow og omrøring som resultat.

En videre konsekvens er at shunten aldri (mot gulvvarme) vil passere midtstilling slik at vannet i toppen av tanken dermed får stå helt i ro.

VP får mindre flow gjennom sin varmeveksler og klarer lettere å gi innstilt temperatur. Når den er oppnådd går også VP langt roligere og mer økonomisk.

En av våre installatører er på vei til Discoverer for å koble om dette, så iløpet av morgendagen burde kjøkkensjefen ha fått varmere vann igjen Smile
Signatur
   #6
 5,725     0
Høres fornuftig ut.
Reknar med at vp. & vp sirkulasjonspumpa stoppar når innstillt temp. er oppnådd?
Men når dette er kobla mot shunt, vil jo meir og meir av vatnet fra vp. gå inn på tanken etterkvart som shunt stenger. På eit eller anna tidspunkt burde vp. stoppa.

Har du litt info og pris på denne varmepumpa Bettum?
Fann den ikkje på nettsidene.

(ser ut som Bettum har eit fast søk liggande inne på sidene, så snart han er nevnt, er han på plass.....)

  (trådstarter)
   #8
 60     Stavagner     0

En av våre installatører er på vei til Discoverer for å koble om dette, så iløpet av morgendagen burde kjøkkensjefen ha fått varmere vann igjen :)


Høres veldig bra ut.  Smile -det er kaldt å ligge i hundehuset nå om dagen..  Wink
Signatur
   #9
 1,015     Revetal     0

Høres fornuftig ut.
Reknar med at vp. & vp sirkulasjonspumpa stoppar når innstillt temp. er oppnådd?
Men når dette er kobla mot shunt, vil jo meir og meir av vatnet fra vp. gå inn på tanken etterkvart som shunt stenger. På eit eller anna tidspunkt burde vp. stoppa.

Har du litt info og pris på denne varmepumpa Bettum?
Fann den ikkje på nettsidene.

(ser ut som Bettum har eit fast søk liggande inne på sidene, så snart han er nevnt, er han på plass.....)


Ja stemmer, men denne gangen var det søkeordene "ligge i hundehuset" som slo alram :D

VP stopper når det er oppnådd ønsket temperatur ja, eller etter f.eks tidsinnstillinger.

Har ikke oppdatert sidene med alt vi nå har av produkter og løsninger, og mye av dette tilbyr vi også til kunder som endel av en totaltpakke. Dette gjelder VP, radiatorer, gulvvarmepakker og annet VVS-utstyr vi tilbyr til veldig gunstige priser. Dette er heller ikke noe vi har kontinuerlig på lager slik som solfangere, akkumulatortanker, pumpegrupper, rør etc men tilbyr likevel mest som en service.

Luft-Vann-Varmepumpene er hhv 6 og 9kW og veiledende priser på disse er 29850,- og 39000,-
Mer info på leverandørens nettsider: www.energysave.se
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 60     Stavagner     0
Da har "pipe-leggeren" vært her og koblet om rørene til/fra vp..
Ting ser ut til å funke veldig mye bedre nå.. -Tipp-topp faktisk!!

Godt og varmt i topp tank og god temp i gulv..

Eneste jeg lurer på er innstillingen på vp.. Står på 50C nå (telefonsamtalen m Bettum ble brutt før jeg fikk svar.. Laughing, vil ikke dette "brenne" vp fortere?? -Er det ikke bedre og kjøre den på lavere temp?

(Slapp hundehuset i natt Grin)
Signatur