148    2    0  

Dimensjonering av festesystem for solceller?

 92     Lillehammer     0
Jeg har kjøpt en pall med Longi paneler på ca 2094x1038mm, og tenkte at det skulle holde med to rader med skinner pr panel. Senere snakket jeg med en montør hos Solcellespesialisten, og han sa at i Lillehammer bruker dem tre rader med skinner, og krok på hver takstol. Om jeg sparer noen kroker på den midterste raden med skinner blir det likevel ca 132 kroker. Andre jeg har fått tilbud fra bruker bare to rader, bla Vikensol. De har K2 monteringssystem, og beregnet 88 kroker på 28 paneler. Vet ikke om dette er kraftigere enn IBC Topfix, men det er jo stor forskjell. Fikk også et tilbud fra Sverige der de beregnet 48 kroker på 24 paneler. Van der Valk festesystem.  Så mye tyder vel på at shit inn medfører shit out? Eller overdimensjonerer Solcellespesialisten en god del? Kan skjønne at de tar godt i når de skal stå ansvarlig for en montasje. 

Jeg kunne ha kjøpt mere festemateriell for å være sikker, men nå er dilemmaet at de er fri for Mammut S+ krokene hos Solcellespesialisten. Det finnes Mammut XL kroker på lager, som visstnok kan monteres med større avstand. Men tåler de å stå på annenhver takstol? De koster ca 100,- kr mere pr krok. Finner foreløpig ingen andre som selger Topfix 200 direkte  til sluttbruker. Beregnet selvsagt også feil antall midtklemmer, som dem også er fri for, grr... Så enten kjøpe et annet festesystem, om det finnes å få kjøpt, og sende tilbake det jeg har fått, eller montere så langt jeg kommer?

   #1
 4 192     0
Den riktige måten å finne ut dette på er å bruke IBC sin software for dimensjonering - men den koster penger og solcellespesialisten var ikke veldig behjelpelig da jeg spurte dem.

Så ville vurdert å bruke de 2500 eller noe eller se om du finner noen med sw du kan betale for å gjøre jobben.
  (trådstarter)
   #2
 92     Lillehammer     0
Når jeg titter rundt på hus som har solcellepaneler rundt her er det gjerne bare to skinner, og gjerne større avstand enn 60cm mellom krokene. Montert av forskjellige firma. Det får meg til å tro at at enten er programvaren lite verdt, eller så brukes den feil. Nærmeste nabo har flatere tak, to skinner pr rad solceller, og kun ytterst er det brukt krok på hver takstol. Panelene er litt kortere enn mine. Montert av Solcellekraft (tror jeg det var..). Vet ikke hvilket festesystem som er brukt der, men det ser ikke kraftigere ut enn IBC Topfix 200.