8 676    13    1  

DIY: Buffertank av gamle varmtvannsberedere. Mulig og fornuftig?

 25     Østfold     0
Endelig har jeg kjøpt hus og solfangerne kan flyttes fra garasjen og opp på taket. En del av kjelleren er råkjeller, det vil si god plass. Jeg har derfor begynt å leke med tanken på å bruke gamle varmtvannsberedere som buffertank. Systemet er skissert på vedlagte tegning.

Planen er å bruke varmeveksler mot rørsløyfen som går til solfangerene, og det kan brukes en gjennomstrømningsvarmer mot bruksvannet (http://vvfs.dk/product_info.php?cPath=69&products_id=466). Det siste er med tanke på å eliminere all legionellafare, få en stabil temperatur på vannet og for å ikke måtte løfte temperaturen helt opp til 70 grader. Det er med andre ord et helt lukket system.

Tanken er at dersom tre tanker kobles i serie, vil dette gi en viss "skiktning". Styringen jeg har, gir meg mulighet til å sende vannet til to ulike temperatursoner (tank 3 eller 1 og 2). Tank 4 er den eksisterende varmtvannsberederen som brukes for å sørge for at det alltid er tilstrekkelig med varmt nok vann (tilsvarende øverste del av buffertank med varmekolbe)

Det eneste motargumentet jeg har kommet på så langt, er at det kan bli for høy strømningsmotstand i øverste uttaket på tankene. Videre aner jeg ikke hvordan jeg skal koble rørene på de store hullene der varmekolbene satt.

Hva tror dere? Er dette noe å gå for?  ???  Smile
DIY: Buffertank av gamle varmtvannsberedere. Mulig og fornuftig? - Solvarmetanker.png - SondreG

   #1
 2 177     Trondheim     0
Hvor stort fangerareal, altså hvor stor akkumulering trenger du?
Koblingen mellom tankene kan du gjøre på sikkerhetsventiluttakene, og så flytter sikkerhetsventil ut på rørsløyfen på T-kobling. Du trenger vell strangt tatt bare en sikkerhetsventil, alt henger sammen så samme trykk.

Har du en kalkyle på kostnad for dette?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 25     Østfold     0
Jeg har kjøpt 6x30 rør (58x1800mm). Jeg hadde opprinnelig tenkt til å bruke to av disse og selge de andre, men WAF'en stiger om jeg kobler på en badestamp/plaskebasseng og da bruker jeg fire (basseng er ikke vist på skissen, men styringen har kapasitet for en slik løsning). Og får jeg ikke solgt dem så har jeg plass til alle seks. Prisen var veldig hyggelig i forhold til norske priser.

Et par beregninger som er gjort for disse fangerne viste begge en årsproduksjon på rundt 3000 kWt ut på bruksvannet for 2 fangere (60 rør). Jeg har 28 (?) graders tak og har ikke fått gehør for å reise fangerne opp, så jeg får nok ikke helt denne produksjonen.

Gjennomstrømningsvarmeren er dyr, så en annen løsning kunne vært greit, men kobberspiraler er jo heller ikke billige. Gjennomstrømningsvarmer virker som en veldig sikker løsning med tanke på legionella og med tanke på at det vil være eneste punktet som har kontakt med det kommunale vannet.  Resten tenkte eg at jeg skulle skru selv som hobby. Om det blir veldig god produksjon, så har jeg eg har en gammel Klimanett i huset (disse forvokste blåseovnene med ventilasjonsrør til ventiler i de fleste rom, som har så populære en periode). På sikt kan jeg vurdere å koble en radiator inn på dette systemet

Jeg har fått en varmtvannsbereder på 287 liter gratis og går ut i fra at de andre også kan skaffe gratis. Jeg har ikke noe hastverk, så jeg prøver å skaffe delene så billig som mulig. Det er som sagt mer en hobby enn nødvendighet, så jeg får sette opp et regnskap etterhvert :-)

3x287liter blir 860 liter. Det høres vel rimelig fornuftig ut, særlig med tanke på at jeg kan styre det varmeste vannet til tank 3?
   #3
 334     Hordaland     0
Jeg har vært inne på en liknende ide med brukte vv tanker.  Jeg antar du ikke har tegnet inn sirkulasjons pumpen plasser på utgang av høyre tank som må være styrt av en flow giver som er plassert på vv forbruksvannet.  Det blir en utfordring å styre de tre sirkulasjons pumpene som systemet må ha,  optimalt.
   #4
 2 177     Trondheim     0
Hei.

180 rør er et spenstig anlegg.
3000kWt på 60 rør høres ut å være hva jeg selv har beregnet på mine 60 rør. De heller 30 grader.
Mitt system for lagring er i prinsipp likt med ditt, med unntak, jeg har to fat (tanker) og vv.bereder, og kjører kobberspiral i begge fat.
Du får mange meter kobberrør for de tusenlappene sentralen koster, så vurder det hele en gang til tenker jeg, men ser du får problem med å få de inn i de gamle vv-tankene.

Signatur
  (trådstarter)
   #5
 25     Østfold     0
Maksmekker: Gennomstrømningsvarmeren vil bli kjøpt ferdig med pumpe og styring. Jeg så på muligheten for å bygge den selv, men den må fungere ganske så optimalt for at det skal være noe vits. Ellers er det mye som ikke er tegnet inn ja.

dkt850: Supert at noen har tråkket opp løypa Smile. Jeg får tenke litt til. Ulempen med løsningen du har, er vel at temperaturen må heves til 70 grader i varmtvannsberederen på grunn av legionella. Da må det tilføres mer strøm de dagene det er lunket vann på tankene.
Jeg mener også å ha lest hos en som prøvde å bygge en rørvarmeveksler selv, at den fungerte dårlig så lenge rørene var glatte? Men det kan kanskje løses ved å legge et kobberbånd i røret for å få litt mer turbulens på vannet? Eller det holder kanskje at rørene ikke går rett frem (i motsetning til en rørvarmeveksler)?
180 rør blir det neppe. Utgangspunktet er 60, men trolig noen flere med tanke på stamp/basseng. Det koster meg 4500,- pr fanger, så det er ikke så ille.
   #6
 2 177     Trondheim     0

dkt850: Supert at noen har tråkket opp løypa Smile. Jeg får tenke litt til. Ulempen med løsningen du har, er vel at temperaturen må heves til 70 grader i varmtvannsberederen på grunn av legionella. Da må det tilføres mer strøm de dagene det er lunket vann på tankene.


Får ikke legionella. 2 x 15 m rørkveil i hvert fat. Omlag 3 liter i rørene. Tømmes så og si "100" ganger om dagen. Det er minst like mye "varmvann" i rør ellers rundt i huset som står stille.
Temperatur ut er bare 1-2 grader under topp på siste fatet, så varmeveksling OK.
Blandes ut til 50 grader, og går inn på en blandeventil fra vv-bereder for å kjøle ned vann fra den. Så lenge forvarmingen er 50 brukes ikke vann fra vv-bereder.
Har også koblet et blandebatteri på kaldvannet til dusj som står på 38 grader. Så lenge solvarme har skapt over 38 i akktank dusjer jeg i "kaldvann", dvs trekker ikke noe ut av vv-bereder.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 25     Østfold     0
Da har jeg lest gjennom trådene som handler om prosjektene til dkt850. Blandebatteri på kaldvannet til dusjen skulle jeg gjerne kopiert, men den muligheten har jeg ikke uten å bryte opp for mye.

De andre blandeventilene vil vel fungere som vedlagt tegning? Så et kanskje dumt spørsmål, men for å være sikker: Dersom det var ganske kaldt vann på tanken forrige gang man tappet vann, og deretter varmes vannet mye opp på en svært solrik dag, vil man da få noen sekunder med glohett vann? Eller er de konstruert for unngå dette?

DIY: Buffertank av gamle varmtvannsberedere. Mulig og fornuftig? - ventiloppsett1.png - SondreG

   #8
 2 177     Trondheim     0
Hei.

Du vil ikke får glodhett vann. De regulerer raskt, og samtidig vil det være slik at rørene/ventilen er romtemperert så det varme vannet avkjøles.
Jeg har så og si samme oppstilling som det du viser, og fungerer helt utmerket.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 25     Østfold     1

Mitt system for lagring er i prinsipp likt med ditt, med unntak, jeg har to fat (tanker) og vv.bereder, og kjører kobberspiral i begge fat.
Du får mange meter kobberrør for de tusenlappene sentralen koster, så vurder det hele en gang til tenker jeg, men ser du får problem med å få de inn i de gamle vv-tankene.

Et aldri så lite problem å få kobberspiraler inn i tankene ja  Smile . Jeg kunne skjøvet inn korrugerte rør (slike bøyelige stålrør i bølger). Det er vel dette som brukes i Wee-tankene, men med mindre noen har et genialt forslag for hvordan rørgjennomføringen skal gjøres, så dropper jeg det.
Alternativet er da å kappe toppen av tankene, og så lage et anlegg ganske likt dkt850 sitt. Sveising av så tynne plater med rustfritt stål er vanskelig mener jeg å ha hørt?
Men hvilke problemer kan oppstå med oksygen i vannet? Vil det da samle seg luft i "hevertrørene"? Blir det spesielle hensyn å ta i forhold til pumpe og varmeveksler?
DIY: Buffertank av gamle varmtvannsberedere. Mulig og fornuftig? - Solvarmetank_trykklos.png - SondreG
   #10
 2 177     Trondheim     0
Hei.
Jeg har hevert, og det fungerer OK nå på tredje året.
Eneste utfordring med åpen løsning er at det fordamper . Må etterfylle 2-3 ganger på året.
Hvilken langtidseffekt det er av at luft kommer lett til (oksygen) vet jeg ikke, men flere "proff" systemer som Catch og ASV har samme effekt i og med drain-back løsninger.

Med tre fat får du en god "skikting"- Første tiden kjørte jeg slik at det tappet fra det kalde og leverte til det varmeste fatet, med den bi-effekt at alt blandet seg mens det ladet. Med solstyringen til overs fra den enkle-fanger har jeg koblet slik at det kaldeste fatet lades til det er nådd temperaturen i toppen på fat 2 som er varmeste punktet. Har registrert at det kan være 14 grader i bunn av det kalde fatet og 30 i toppen av det, samtidig med 45 i toppen på det varmeste. I skrivende stund skinner solen, og det lades med 2,5 kW. 8)

Signatur