(trådstarter)
   #301
 2,319     Trondheim     0
BUMP:

I dag gjenoppstod vakumrørene fra vinterdvalen, med fattige 1 kWtr netto inn på akktank. Ikke verst i -3 grader ute, sterk vinn, og solen i "kamp" med noen furuer i sør. God start på solvarmeåret 2015.
Signatur

   #302
 1,596     0
Fabelaktig! Har foreløpig ikke sluttført montasje av utstyr i teknisk rom på mitt anlegg, men har 10 grader turtemp tappevann inn på systemet - og fikk 35 ut i dag. Noe usikker på hvor stor flow'en er, men det er ihvertfall en viss funksjon i anlegget. Smile

16m2 med platefangere integrert i skifertak, 45' mot sør sør-øst. Ingenting som skygger for panelene.
  (trådstarter)
   #303
 2,319     Trondheim     0
Misunner deg den fri sikt og 45 grader vinkel.
Her tall fra et anlegg litt mer nord for meg, med plan fanger:
http://www.tekniskenyheter.no/index.php/artikler/produktnyheter/10-solenergi/370-har-produsert-7-680-kwh-i-2014
Dine 16m2 skulle på samme sted gi ca 4200kWt.
Skal se om jeg blir flinkere i år med holde liv i hjemmesiden for "nordsol-fanger"

www.nordsol.eu
Signatur
   #304
 1,596     0
Ja, det blir spennende å se hvor stor produksjonen blir den dagen dette blir idriftsatt. Jeg har nok regnet med en større produksjon, men her vi nok praktisk erfaring bety svært mye mer enn kalkulert produksjon. Utfordringen blir jo å få en god dT til enhver tid - spesielt sommerstid.

Har handlet 4 brukte Sensus Pollucom E som kobles opp mot Loxone/KNX for monitorering av både produksjon og forbruk, samt regulering av sirkulasjonspumpe og styring av "dumpventil" mm. Disse fant jeg billig på eBay - byttes vel årlig i Tyskland.

Har så langt installert 3 oppvaskmaskiner med separat varmvannsinntak, samt planer om å få mest mulig av energibruken over på vannbåren energi - ettervarming på ventilasjonsanlegg, samt resten av apparaturen som varmer opp kaldvann. Har installert en Effecta 750l tank med direktevarming av tappevann tilsvarende Dalatanken, samt rundt 240m2 med vannbåren varme fordelt på to shuntgrupper. Om vi ikke blir "selvforsynte" fra solenergi, så blir det ihvertfall et godt bidrag.

Prosjektet går i sakte tempo, da jeg forsøker å gjøre mest mulig selv. Så både disponibel tid og ikke minst disponible midler er begrenset, men brikkene faller vel på plass etterhvert. Nå er ihvertfall svært mye "hardware" på plass...

  (trådstarter)
   #305
 2,319     Trondheim     0
Ja, det blir spennende å se hvor stor produksjonen blir den dagen dette blir idriftsatt. J...................................
Prosjektet går i sakte tempo, da jeg forsøker å gjøre mest mulig selv. Så både disponibel tid og ikke minst disponible midler er begrenset, men brikkene faller vel på plass etterhvert. Nå er ihvertfall svært mye "hardware" på plass...

Solvarme er "DUPLOLEGO" for godt voksne menn. Masse "brikker" som samles sammen, monteres og så stelles med!
Signatur
  (trådstarter)
   #306
 2,319     Trondheim     0
BUMP 2016

I løpet av vinter har et vakumrør punktert. Tuppen nedert var brekt av. Byttet det med et av de to ekstra som fulgte med da jeg kjøpte de 60 rørene.
Senvinter vært elendig med tanke på solvarme, mye snøvær, og overskyet. Har til nå ikke fått inn hva mars i fjor alene ga. Et rør defekt gjør det ikke bedre, men 1/60 er ikke store tapet. Noe ga det kanskje like vell.
I dag noe sol, og med sol gir det 1600W.
Akkumulator kommer seg over de 30 som gulvvarme til vinterstuen bygget i fjor sommer får av turtemperatur, så det blir godt og lunt der nå.
Da gjenstår det bare å se hva sesong 4 gir.
Signatur
  (trådstarter)
   #307
 2,319     Trondheim     0
Vært litt sløv med å følge med hvordan varmeproduksjonen går nå med gulvvarme tilkoblet.
Men, riktig nok som det er vist og forklart av mer erfarne brukere/selgere enn meg, så øker produksjonen av solvarme når det blir tilgjengelig kjøligere vann.
Nå i dag med klar sol, kl 14:00, solen 45 grader over horisonten avgis 4,4 kW. Det er gode 1 kW mer enn tidligere.
Grunnen er at det er under 30 grader vann ved oppstart (Altså kjøligere start enn før), det kommer kjølig vann fra gulvvarmen, som gir lavere varmetap enn før under produksjon.
Før gulvvarme tilkoblet ble det kl 14:00 på en solrik dag kanskje 70 grader i tanken, og på taket over 80 i vakumrørmanifolden.
Nå er det 60 i systemet, og 40 i akktank.
Totalt i år er det kommet inn 1050 kWt, rekord. Ennå er det mer enn en uke igjen av mai, og høyeste akkumulerte produksjon ut mai til nå har vært 980kWt. Med det fine været meldt fremover kan det godt bli 20 kWt/døgn i snitt, og da akk ut mai noe rundt 1250kWt.
Signatur