(trådstarter)
   #31
 2,342     Trondheim     0
Solfanger holder på å inta sin endelige form.



I dag har det vært regn så og si hele dagen, med temperatur på maks 16 grader ute. Temperatur i varmemagasin har sunket til like under 20 grader. Og jaggu har ikke solfanger startet opp. Ser på temperatur logget av USB-termometer at den har "ladet" tre ganger mellom klokken 11:54 og 14:00. Den hevet temperatyren med ca 2,5 grader, som tilsvarer usel 0.5 kWh. Men med det elendige været som er nå, så må man ta alle ører som sankes inn med åpne armer.

I morgen (Onsdag 10/8-11) ser varslet lovende ut, det er meldt blå himmel fra ca kl 11:00, og i 5-7 timer deretter. Det blir virkelig første dag den får vist hva den duger til.


Solfanger har vært i delvis drift i en uke, været elendig, men noe har den gitt. Strømforbruket siste uke er i snitt gått ned 3 kWh, som er 8% reduksjon. Jeg må tolke som inntjening av av solvarme og bedre isolering av varmelageret. Totalt 21 kWh, ikke stort, men så har det regnet nok til å produsere 21 kWh i døgnet om det sto en turbin i taknedløpet.

Til løsning av utfordrigen med høy temperatur på vannet inn på bereder som vil gi skoldende utløp har jeg fått fatt på en termostatventil som kan reguleres mellom 35-65 grader utløp. Skal få montert den om en par uker når coiler økes fra 15 til 45 meter.
Signatur

   #32
 282     0


Netto økte energien med 1,1 kWh. Det ser ut til at uttaket til forvarming under bad/dusj har tatt ut tilsvarende 1.5 grader, eller 0,33 kWh. Da kan jeg strekke meg til å si at den har gitt 1,43 kWh.



Det interessante da er jo hvor mye strøm sirkulasjonspumpen har brukt i løpet av en dag? Blir det noe netto overskudd på dager med lite varme ?

   #33
 5,416     Langhus     0
Normal størrelse Sirkulasjonspumpe trekker +/- 50W, og den vil kun gå når styringa sier at tempraturforskjellen er over ett gitt nivå.

Ser ut som pumpa gikk en 3 timers tid - aka 150 W...
"Cop" på 10 Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #34
 2,342     Trondheim     0
Været ble langt fra klar himmel og sol som meldt i går.
Ble mer dette:




PC som logger med USB-termometer restartet seg selv etter en sikkerhetsoppdattering, så jeg fikk kun logget fram til ca kl 16:00.
I løpet av 5.5 timer steg temperatur med 8.8 grader. Det er skoleferie enda, så det er folk hjemme som tapper varmvann. Hvor mye det eventuelt har tatt ut er ukjent.

Netto er det tilført 1,85 kWh, snitteffekt 335W. I periden fra kl 12:07 til 12:37 må det ha vært tilnærmet klar himmel, der steg temperatur med 1,57 grad, som tilsvarer en effekt på nær 700W. Det er oppløftende, solen står da i sør mens panel vende 25 grader vinkel mot vest.

I dag fått isolert mer av rørene som går ute, samt lagt isbjørnpapp som vindsperre under glava i fanger. Bør øke virkningsgrad noe.

Solstyringen trekker 3W, og sirkulasjonspumpen 40W. Solstyringen trekker dermed neste 30kWh/år. Sirkulasjonspumpen trekker om en sier 8 timer lading om dag 0,32 kW time.
Startpunkt for å kjøre i gang sirkulasjon bør derfor være der fanger gir 40W.

Temperaturforløpet logget i dag før PC restartet:


Er jeg heldig, får jeg montert inn ekstra 30 meter coil allerede til helgen. Da får jeg tatt ut mer forvarming, samtidig forventer jeg at temperatur nederst i varmelager vil synke mer enn i dag, slik at solfanger han starte på tidligere.




Signatur
  (trådstarter)
   #35
 2,342     Trondheim     0

Normal størrelse Sirkulasjonspumpe trekker +/- 50W, og den vil kun gå når styringa sier at tempraturforskjellen er over ett gitt nivå.

Ser ut som pumpa gikk en 3 timers tid - aka 150 W...
"Cop" på 10 :)


Ja, effektmåler viser at pumpen (Julas sirkulasjonspumpe) trekker 40W på laveste fart. Solstyringen 3W. I dag ser det ut til at COP har vært opp i hele 17.

Signatur
  (trådstarter)
   #36
 2,342     Trondheim     0


Hva hvis vannet hadde vært sort og brukt en polykarbonat (drivhusglass med kanaler) plate og la vannet renne igjennom kanalene i denne, hvordan ville det fungert?



En shuntventil eter forvarmespiralen  ?  Forbruksvanet kommer direkta fra forvarmingen og ut til krana, mens shunten bare sper på med varmvann fra VVB opp til ønsket temperatur ?

Hadde ikke noe sånt kunne mikkes i sammen ?


Det blir løsningen. Skal få det montert i helgen. Shunt "termostatventil" heter http://www.vvs-boden.se/esbe-blandningsventil-serie-30-lr-15-p-438.html


Signatur
   #37
 282     0


Har brukt litt "leftover" til varmepanelet. Hadde 30 meter PEX 20mm liggende, verdi ca 275,-.
På Jula kjøpte jeg PEX-koblinger til ca 160,-
På OBS-bygg en rull 10cm glava, 298,- og 16 meter 36x148 til 340,-
På Biltema, 3 bokser sort matt motorlakk, 210,-
På Felleskjøpet, 4 plater polycarbonat 612x1880, 1475,-

Samlet kostnad 2460,-

Solfanger er på 4m2, og blir stående i 25 grader vinkel vestvendt. Det er ikke optimal plassering, men må bli slik grunnet boden den blir tak til.

Fra ASV-solar sitt regneark tilsier det årsproduksjon på 1754 kWh. Men i Trondheim er det vell 15% mindre solinnstråling enn Oslo, så da er jeg nede på 1500 kWh. Korrigert for 10% tap grunnet ikke prikkfri konstruksjon og kun tidsstyring på vannkretsen, skulle kapasiteten være på ca 1350 kWh.



Dersom man hadde laget en skikkelig stor solfanger som dette - på f.eks. 40m2 så kunne man ha samlet mye varme også om vinteren. Spesielt med en varmepumpe som tillegg.

Pris på ca. 30.000,- er jo ikke avskrekkende - men man får vel ikke tilskudd fra enova med egenbygging tenker jeg.

Med 13.500,- kWh pr. år blir det jo ikke mer enn 2-3 års nedbetalingstid heller... (må jo ha tank, styring m.m. da - så litt ekstra kommer det jo i tillegg..

Dersom man integrerer den i taket ved renovasjon/omlegging så sparer man jo også takstein - noe som med skifertak som jeg har fort blir 30-40k med legging og det hele for 40m2 - så da går regnestykket i pluss faktisk. Gratis solvarmer på taket!

  (trådstarter)
   #38
 2,342     Trondheim     0
Det løsnet heller ikke i dag med været, før litt ut på ettermiddagen, men da passerer solen en bjørk hos nabo, og så hushjørnet.
Startet å lade kl 10, topp temperatur i tank kl 16:23, deretter ladet men temp sank (Brukte varmvann). Netto tilført fra laveste til høyeste temp var 1.4 kWh.

Jeg tror fanger leverer mer, for med skolebarn hjemme enda som dusjer på dagen etc, tas det ut energi mens solfanger lader. Det er derfor vanskelig å verifisere hva solfanger egentlig evner ved å se på diff mellom laveste og høyste temperatur i tanken.
Studerer jeg temperaturendringene over et intervall på 15 mintter, får jeg f.eks i dag ut følgende effektendring  for varmelageret.


Ser der at temperaturstigning har vist en tilført effekt over 15 minutter på 1,5 kW. Likeså at det ca kl 15:00 har vært uttak på opp mot 2 kW. Det må betyr at den yter ca 1.5kW, og om det var 6 timer med klart vær så skulle den makte å få ut 9 kWh, savært grovt regnet. Måtte det bare komme en god dag!

En lykkelig dag ut over været ble det like fullt, for de to ekstra 15m kobbercoil kom i dag.



De er nå innstallert. For å øke virkningsgraden på solfanger, fikk jeg idèen å legge inngangen på de to nye coilene i va 75 cm 20mm PEX. Jeg boret hull i en T-kopling, og strakk hver start av coil gjennom hullet i T-løpet, videre gjennom hver sin tamp av PEX. Rørene blir helt i bunn av tanken, og sirkulasjonspumpen trekke vannet ut til solfanger gjennom denne rør-i-rørveksleren. Når det tappes varmvann samtidig med at det lades, blir det svært kaldt vann som kommer til solvarmepanelet. Det jeg ikke fikk til var å få føler til solsyringen inne i T-koblingen. Jeg får montere føler så nær en av coilenes inngang i bunnen som mulig, så den kjenner raskt av at det er kald vann i sugeledningen.
Tok et bilde av denne rør-i-rør kontruksjonen, før det hele gikk ned i fat 1 på varmelageret.


Har nå 45 meter med forvarmingscoil. Det er 3x15m paralellkoblet. Shunt må monteres i morgen, for nå er det nok nær 60 grader i varmvannet som kommer ut.

Blir spennende å se i morgen hvor mye Vv-bereder vil trekke i morgen. Snitt har så langt vært med 1 coil 13-14 kWh per døgn (Før noe som helst forvarming, var det 16,5kWh).





Signatur
  (trådstarter)
   #39
 2,342     Trondheim     0
En bra dag for solvarme i dag.

Netto økte varmelager 1,9 kWh. En annen sak er at strømmåler på vv-bereder viser at den har trekt 11 kWh i dag. Det er 3 mindre enn tidligere. Med andre ord er det kommet til 4,9 kWh.

Det er er vist varmetap fra varmelager. Temperatur synker gjennom natten tilsvarende 70W. Det er nok enda større når temperatur nærmer seg 10 grader mer enn omgivelsene. 70W gjennom døgnet er nesten 1.7 kWh, eller 0,7 kWh de timene den lader. 
Slår jeg dette sammen, blir det brutto 7,5 kWh levert fra solfanger.

Signatur
   #40
 5,111     Sørnorge     0
Blir spennende å se hvordan fangeren vil oppføre seg utover høsten. Kanskje et isolerende vindu på toppen vil kunne bidra til å holde effekten oppe når utetemp synker?