223,417    404    7  

En enkel solfanger

 2,326     Trondheim     0
Vegg i vegg med nabo skal jeg bygge en ved-/lagringsbod. Siden den nødvendigvis må ha et tak, har jeg valgt å lage det som solfanger.
Fra før har jeg laget en underkjøling på min luft/luft varmepumpe som lager varmt vann til et lager på ca 400 liter. Når jeg har varmelager, sirkulasjonspumpe og coil til forvarming av varmvannet, blir solpanelet svært marginal kostnad.
Har brukt litt "leftover" til varmepanelet. Hadde 30 meter PEX 20mm liggende, verdi ca 275,-.
På Jula kjøpte jeg PEX-koblinger til ca 160,-
På OBS-bygg en rull 10cm glava, 298,- og 16 meter 36x148 til 340,-
På Biltema, 3 bokser sort matt motorlakk, 210,-
På Felleskjøpet, 4 plater polycarbonat 612x1880, 1475,-

Samlet kostnad 2460,-

Solfanger er på 4m2, og blir stående i 25 grader vinkel vestvendt. Det er ikke optimal plassering, men må bli slik grunnet boden den blir tak til.

Fra ASV-solar sitt regneark tilsier det årsproduksjon på 1754 kWh. Men i Trondheim er det vell 15% mindre solinnstråling enn Oslo, så da er jeg nede på 1500 kWh. Korrigert for 10% tap grunnet ikke prikkfri konstruksjon og kun tidsstyring på vannkretsen, skulle kapasiteten være på ca 1350 kWh.

Nedbetaling på 2 år vil bety en energipris på 0,91.

Skal jeg tro på yr.no blir det sol de neste to dagene. Mangler litt rørisolasjon så det blir litt tap før alt er helt på plass., men det må bli netto tilført energi til varmelageret. Får se hvor mye det vil heve vannet.
Har en USB-temperaturføler som logger temperatur, så får laget litt grafer for å se hvordan den yter gjennom dagen..Signatur

  (trådstarter)
   #1
 2,326     Trondheim     0
Solfangers midlertidige plasseringen er slik at den får ca 1/3 skygge. Det blir det bedring på når den kommer opp som taket den er tiltenkt å være.
Ut fra logget temperatur og kun 2/3 sol på panelet har det gjennom 5 timer i dag svingt mellom 175 til 375W/m2 effekt. Fanger er fortsatt ikke helt tett, så noe varmetap har den på undersiden, samt 4 meter rør fra fanger er uisolert ute i det fri.

Er fornøyd med resultatet så langt. Strekker tiden til, får jeg plassert fanger på tiltenkt plass i løpet av uken, og dermed full effekt uten potensiale for skygge.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 2,326     Trondheim     0

Har en USB-temperaturføler som logger temperatur, så får laget litt grafer for å se hvordan den yter gjennom dagen...

Kjøpt hvor?Ebay: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=300568769048&ssPageName=STRK:MEWNX:IT
Signatur
   #4
 282     0
HVa slags programvare bruker du til å logge temp?

Kunne vært interessant om man kunne hatt en WEB side på en PC/Server i huset så man kunne logget inn og fulgt med f.eks. 4-5 temp.følere i huset...

Kanskje trådløse/ethernett følere også...

:)
   #5
 417     Troms     0
Tommelen opp  Smile slike prosjekter synes jeg er gøy å lese om. Hold oss oppdatert. Har også selv lurt litt på hardware / software for å måle temp på veske inn, temp på veske ut, og gjennomstrømmning, og så dermed få ut tilført energi. 2sånne følere som du har + elektronisk flowmeter (det finnes vel? ) og litt kreativ excelprogrammering så er man kanskje i mål.
Signatur
   #7
 653     0
Det er alltid gøy å lese om andres hjemmesnekkeri-prosjekter! ;D Jeg ønsker også mer detaljer om selve konstruksjonen av solfangeren. Det er litt vanskelig å se hvordan du har lagt rørene. Ligger de i parallell? Er hele kassen svart innvendig?

Bilder forteller ofte veldig mye!
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 2,326     Trondheim     0
Det er morsomt med positiv og engasjert tilbakemelding.
I dag har det vært skyet vært frem til ca kl 12. Deretter sol med litt disig på himmelen. Jeg kom hjem fra jobb rundt kl 16, og fikk trekt solfanger mer ut i solen.
Det er 30 meter 20mm PEX i fanger, med ca 10 cm avstand. Under de er det 10cm glava, sprayet med biltemas matte motorlakk. (Ser at det godt kunne vært mer dekning av sort)
Lagt ved bilder tatt i da, samt graf på logget temperatur på tanken som vannet fra fanger strømmer ut i og som coil til forvarming av vv-vannet ligger i. Føler har jeg kilt inn mellom to rør på coil, og en ser når det er tappet varmvann, da synker temp.
Akkumulatoren jeg har på 380 liter er to oljefat satt i en ramme av tre foret med sikringduk om det blir lekkasje fra fatene.
Jeg har en solstyring men den er foreløpig ikke koblet opp annet enn med føler i ene tanken, og ute på min varmepumpes retur fra innedel.
Vannet for akkumulator går slik:
Tank 2 => Pumpe => Viftekonvektor kjeller => Solfanger => "Veksler" kondensat varmepumpe => Tank 1

Mellom tank1 og tank 2 er det kun hevertprinsipp. (Skal lage en skisse på kretsløpet)

Har bestilt en USB-føler til, og da kan jeg logge mer inn og uttemperaturer. Volumstrømmen er konstant 2,7 l/min.

Klokken 17 kom temperatur i fanger opp i over 65 grader, mens den lå flatt.
Ser at jeg nok bør anskaffe meg en sirkulasjonpumpe til, og la solfanger blir styrt av solstyringen jeg har,  (Kjøpte den også på eBay), for å få maksimalt ut av solfanger.

Forsøkt å laste opp flere bilder, men får feilmelding. Bruker serving.com og linker bilder dit:
Den kinesiske softwaren som følger USB-templogger lystrer ikke kalibrering (Bugg?)  Den viser 1.8 grader for lav temperatur.

Siste redigering: Monday, August 1, 2011 7:39:35 PM av dkt850
Signatur
   #9
 247     Trondheim     0
Dette var morro lesing, fyll på med mere info og bilder!

(kommer gjerne å ser på solfangeren din live  Smile )
  (trådstarter)
   #10
 2,326     Trondheim     0
Laget en prinsippskisse av systemet:For å høste mer av solvarmer må jeg få koblet opp styrepanelet jeg har. Det er for mye "ustyrlig" tap av av varme nå på sommeren gjennom viftekonvektor. Likeså blir det uheldig å sende vannet gjennom solfanger på natten når jeg må ha varmepumpen i gang.
Så, det blir en tur til Jula for å kjøpe sirkulasjonspumpe.
Signatur