#61
 3,997     Oppland     0
Nja..
10% mindre solenergi målt på en horisontalt plan.
Når du vinkler solfangerene oppveier du noe av denne forskjellen, så 5% mindre er nok nærmere sannheten enn 10%.
Så noe mer forskjell, men likevel er det etter min mening overaskende bra.


  (trådstarter)
   #63
 2,338     Trondheim     0

Jeg regner med at du for lengst har vært innom her og tittet for inspirasjon:

http://www.builditsolarblog.com/
http://www.builditsolar.com/

Selv om anlegget du har bygget ikke er optimalt så gir det nok godt tilskudd over tid.  :)
Hadde vært topp om du fortsatte å oppdatere utover høsten og vinteren! "Felleskjøpet" løsning er attraktivt..


Hei.
De linkene har jeg slumpet innom, men som du ser av "Felleskjøpet_fanger" så har jeg ikke hentet stort derfra.
Jeg kan rapportere ut over høsten. I november og desember blir det nok ikke stor å berette om, med mindre jeg har fått frostskader (På fanger).

De her USB-termometerne har noen geniale funksjoner. Software på begge kan settes opp med å sende mail på temperatur, avlest, max, min, gjennomsnit. Det morsomme med den føler som har enkel termometert er at den kan logge seg på MSN. Ved å bli venn med termometeret, så kan man sende melding "1" til den, og den svarer med momentan, MIN, MAX og Average. Til nå har den føleren vært på innløpet til tank, men jeg kan legge den ut i solfanger. De som vil kan da bli venn med xyzæøå_on_water(at)hotmail.com, og følge med på hva temperatur er i fanger.  Kunne det være noe? (Riktig navn legger jeg ut om det noe respons å ha denne muligheten). Noen 100% 7-24 stabil løsning kan ikke garanteres, PC brukes av og til til noe annet nyttig.

I dag har det ikke vært laget en eneste Watt. Det ser mørk ut for de neste dagene:

Men det var litt energi igjen i varmelager fra i går, så strømforbruket i dag ser også ut til å ende opp godt under snitt de siste 10 døgn.


Siste redigering: Monday, August 15, 2011 8:34:09 PM av dkt850
Signatur
  (trådstarter)
   #64
 2,338     Trondheim     0
Solfangers påvirkning på energiforbruket.

Har ført statistikk over energiforbruket det siste året, for å se hva varmepumpen jeg skaffet påvirket energiforbruket. I de data finnes mye nyttig grunndata for å se hva det neste året bringer for resultat av en solfanger.

Jeg har laget et ET-diagram for huset basert på det siste året (Mangler en måned nå). Av det ser man at huset lineært har et behov av 92,5W/K. Det er en "knekk" i dataene over og under fysepunktet, og for den med spesielt godt øye for data og tall ser at det er en egen "sky" med datapunkter like over null grader. Det er der varmepumpen har behov av mer energi til aviising enn ellers.

Med solfanger i drift bør det blir en eller annen endring i disse data. Vi vil det neste året som hustand være lik siste året, eneste unntak er solfanger og min hjemmesnekrede underkjøling av varmepumpen.


Signatur
  (trådstarter)
   #65
 2,338     Trondheim     0
Siste døgnene har vært med rekordnedbør her i traktene, så lite med solvarme. Endelig rundt kl 16:00 i dag lettet være litt, og da tikket solfanger i gang igjen. Det var bra skydekke, og 12 grader, men temperatur steg til 26 grader i fanger. I varmelager var vannet nå 16 grader etter to døgn uten varme tilført. Sirkulasjonen gitt ca 2.5 time, og av tempøkning ble det ikke mer enn 0.25 kWh.
Skal vi tro yr.no, så kommer det to neste dagene til å blir bedre:


Nå har jeg statistikk for 5 representative døgn hva gjelder forbruket på vv-bereder. Forbruket ser slik ut:


Det er 25% reduksjon i forhold til hvordan jeg hadde det med en coil, ingen solvarme og ingen shunt, og 40% reduksjon før noen som helst forvarming. Døgnforbruket av strøm er om jeg sammenligner siste uke med uken forut redusert med 8%. Naturlig vis vil de 8% blir mindre når det absolutte forbruket øker utover vinteren med kaldere være og mindre solvarme.

Konklusjonen er åpenbar og ikke uventet eller ny, forvarming av kaldvannet til vv-bereder med solvarme reduserer strømforbruket. Alle som kan bør alvorlig vurdere muligheten å anvende solen til å varme vann, selv i Norge.




Signatur
   #66
 10,486     Akershus     0
Stilig prosjekt. Jeg er kjempefan av gjør-det-selv-løsninger, så dette er absolutt interessant.

Det er artig å se hva du får til med relativt rimelige mikkemus-løsninger.

En kontroller som starter / stopper pumpa i forhold til temperatur i tank og fanger bør ikke koste mange kroner i komponenter hos elfa / ebay.


Hvis jeg skjønner solfangeren din rett, så vil solstrålene i hovedsak treffe den svartmalte glavaen, som varmer opp luften, som igjen varmer opp rørene, som varmer vannet? Noe sol vil treffe rørene direkte, men det blir ganske lite, siden hoveddelen av solen treffer glava.
Dette gjør vel igjen at hele greia er ganske følsom på temperaturen i lufta, og den vil i praksis bli ubrukelig når utetemperaturen faller? Ville det ikke vært vesentlig bedre å redusere mengden luft i kassa til et absolutt minimum, bruke isolert glass, og la solstrålene varme direkte, f.eks. ved å bruke svartmalte varmefordelingsplater som leder varmen rett inn i rør?

Jeg husker ikke helt hva de heter i farta, men på ebay.de finnes det flust av målere som er laget for fjernvarme. Disse leser av flow, samt temperatur ut og inn. Da kan du se eksakt hvor mange kw(h) fangeren din produserer. Når jeg en gang i fremtiden får meg vedovn med vannkappe, skal jeg prøve å få installert en sånn, så jeg kan fyre mest mulig effektivt.
Signatur
  (trådstarter)
   #67
 2,338     Trondheim     0


En kontroller som starter / stopper pumpa i forhold til temperatur i tank og fanger bør ikke koste mange kroner i komponenter hos elfa / ebay.

Hvis jeg skjønner solfangeren din rett, så vil solstrålene i hovedsak treffe den svartmalte glavaen, som varmer opp luften, som igjen varmer opp rørene, som varmer vannet? Noe sol vil treffe rørene direkte, men det blir ganske lite, siden hoveddelen av solen treffer glava.


Hei Frodes

Blitt lang tråd dette, så du har sikkert ikke sett at jeg fikk montert slik solstyring, som starter når temp i fanger er over temp i varmlager.
For å bedre varmeoverføringen kunne jeg nok ha anvendt 1000,- mer for å få økt effekten, men da vill det kreve enda et år ekstra for nedbetaling.
Jeg har regnet litt på det hele med varme etc etc, og det synes som teori og faktiske tall faller sammen etter hvert. Varmegjennnomgangstall er kjent for polykarbonatglasset, glava og treverket. Jeg har regnet på hvor mye effekt som tilføres solfanger som funksjon av tempetur og varmegjennomgang i kassen,
Det hele ser ut til å være slik:



Når fanger holder 80 grader, er varmetapet i balanse med solvarmen som tilføres, og er da ca 1100W. På det beste har jeg fått ut rundt 750W med sikkerhet.
Dominerende for varmetapet er polycarbonatplatene, som står for 85% av tapet.
En kollektorplate for å fange mer energi på lavere fangertemperatur vil øke virkingsgraden, men jeg ser (mener jeg) av tallene jeg har regnet ut at det er fint lite å hente ut.
Mereffekten blir lite i forhold til det jeg måtte benytte av penger for å øke virkningsgraden.
I dag meget overskyet. Utetemperatur 14 grader, solfanger ligger på 25, og siden varmelager er nede på 21 starter og stopper solstyringen med jevne mellomrom (Satt ned til lavest mulig delta_T, start på +3, stopp på +1)
9-10 grader høyere temp i fanger enn ute, betyr teoretisk inngang på 340W.
Signatur

   #68
 10,486     Akershus     0

Blitt lang tråd dette, så du har sikkert ikke sett at jeg fikk montert slik stolstyring, som starter når temp i fanger er over temp i varmlager.

Joda. Og at du ga 1500, og at de nå koster ca. 1000.

En kollektorplate for å fange med energi på lavere fangertemperatur vil øke virkingsgraden, men jeg ser (mener jeg seg) av tallene jeg har egnet ut at det e fint lite å hente ut.
Mereffekten blir lite i forhold til det jeg måtte benytte av penger for å øke virkningsgraden.I dag meget overskyet. Utetemperatur 14 grader, solfanger ligger på 25, og siden varmelager er nede på 21 starter og stopper solstyringen


Mulig, men jeg tror nok fortsatt at en mer direkte oppvarming hadde svart seg. Det er mulig det ikke gjør allverden forskjell når temperaturen ute er som nå, men etter som det blir kaldere, tror jeg forskjellen ville vært større. Med vakumrør tar man jo ut varme så snart sola skinner, nærmest uansett temperatur og årstid.
Signatur
   #69
 5,111     Sørnorge     0
Har folk noen formening om hvilken type glass som egner seg best for en solfanger? Bør det være tykt eller tynt? Ett eller flere lag? Laget av glass eller plast (eller andre materialer)? Bør overflaten være glatt eller ujevn? (f.eks kan det tenkes at en ujevn overflate gir mindre refleksjon) Med eller uten E-belegg? Med eller uten selvrensende belegg?

F.eks vil et trelags vindu med U=0,7 og selvrensende belegg holde bedre på varmen i fangeren og hindre skitt i å skygge for lyset, men den bremser vel kanskje oppvarmingen mye også? Tre lag gir jo bl.a. trippel refleksjon av lys ut fra fangeren.

Idealet ville jo vært et glass der alt lys slapp inn, ingen refleksjon av lys, alltid rent og lav U-verdi. Hvilket produkt kommer nærmest?
  (trådstarter)
   #70
 2,338     Trondheim     0
Får vell tenke på å lage noe som kan trees over rørene, for å trekke ut mer direkte varme. Har liggende 1m2 kobberplate fra gammelt av (Var en beskyttelse under vedovn). Kanskje kappe den i passende strimler, og lage halvmånede buer på radius 10mm for å legge over rørene. Blir som kjøleribber som trekker mer av varmen ut av luften i fanger, samtidig som ca 1m2 blir sort matt kobber. Lakkert matt sort på oversiden, ubehandlet under.

I dag bare regn, men noen korte øyeblikk med lading. Det vil bli bedre i morgen, om været blir som yr.no spår.

Signatur