#71
 249     0
Angående hvitevarer så står det spesifikt beskrevet i manualen dersom de takler forvarmet vann. Dette skulle jeg ha sjekket før jeg trakk opp rør, for jeg la tre rør til vaskerom og to til kjøkken. Det viser seg at vaskemaskinen min ikke vil ha forvarmet vann, mens oppvaskmaskinen svært gjerne tar imot netopp det. Helbom med andre ord, og nei, jeg vil ikke sette oppvaskmaskin i vaskerom og motsatt :-p

Solfanger i vakumrør har et par svakheter som bør belyses. De dekker ikke like stort areal (gliper mellom rørene gjør at de dekker ca 70% av flaten), som etter hva jeg kan lese meg til omtrent oppveier fordelen med varmetap. De er også dårligere til å smelte snø. En mørk overflate like under et tynt lag med snø gir deg snøsmelting på solrike vinter og vårdager, denne effekten er tilnærmet borte med vakumrør. I tillegg har jeg lest om løsninger som kjører varmtvann i rørene for å smelte snøen slik at solen kan utnyttes, dette lar seg knapt gjøre med vakumrør.
Det største problemet med vakumrør er egentlig sommeren. Plater avkjøles av luften også om sommeren, og det er langt mindre sjanse for at vannet koker enn om man bruker vakumrør. Tømmer man et vakumrør-anlegg for vann så blir det svinvarmt, så det er ikke anbefalt. Det beste man gjør da er å pumpe varmen ned i en brønn, eller brenner den bort med en viftekonvektor utendørs, men ett eller annet sted må varmen gå. Har lest om noen som kjører mineralolje i vakumanlegg. Det kan oppnås mangfoldig hundre grader, og koking av vann til en dampturbin går helt greit, men det er neppe en billig løsning. Dessuten er vakumrør vanskeligere å holde rene for skit som stopper solstrålene, begynner de å lekke så er de svært lite effektive, og de har kortere forventet levetid enn alle andre løsninger. Sist men ikke minst så koster det endel. Har sjekket priser overalt, inkludert direkte fra fabrikk i Kina, og prismessig får man mye større areal for samme pengene med andre løsninger. Det skal svært mange solrike dager med kraftig kulde og vind til før vakumrør forsvarer seg. Nå har jeg bare gjort løse beregninger basert på den kunnskap jeg har om temaet, så det er godt mulig jeg tar feil, men isåfall vil jeg ha god dokumentasjon før jeg faller for den fristelsen.

   #72
 3,997     Oppland     0
Problemet her i norge er bare det at når det ligger snø over fangerene er det så kaldt at de plane solfangerene ikke klarer produsere noe som helst..
Du løser snøproblemet best ved å vinkle solfangerene opp fra taket.
En annen ting er at vakuumrør solfangere faktisk har bedre virkningsgrad når solen inne står 90grader på fangeren, men beste virkningsgrad ligger ved ca 40grader.

Koking er ikke et problem.
Dimensjoner med stor ekspansjonstank så det er dimensjonert til å takle koking i fangeren, slik er det hos meg. Her stopper sirkulasjonspumpen om det blir over 120grader i fangeren og lar det koke.

At levetiden skal være kortere får stå for din regning, jeg har ikke sett noe til dette.
Nye rør koster under 100kr stk, så det er ikke en voldsom investering å bytte ut.

Jeg foreslår at du leser blandt annet denne masteroppgaven om solfangere, så ser du også at det er forventet større utbytte av vakumrørsolfangere på 165m2 kontra platesolfangere på 250m2(!!)

Legger ved bilde av solens innstrålingsvinkel og virkningsgrad på 3 forskjellige panel, blå kurve er vakumrør, rød er plan solfanger.
For nærmere forklaring se NTNU masteroppgaven.

Greit å opplyse om at dette er beregninger for NORSKE forhold ikke lab forhold eller tysk klima.
  (trådstarter)
   #73
 2,344     Trondheim     0
Jeg har hatt bakhulsdreven og forhjulsdreven bil, endte opp med 4x4. Så er det "100" ulike 4x4 også, så det blir nesten umulig å sammenligne 1:1.

Det hele er nok snakk om kompromisser. Faktiske arealer ledig til solvarme, volumet tilgjengelig for varmelager mm.

Et viktig moment må være levetidsprofitt. Hvor mye får du igjen fra det som er lagt inn? Jeg har ikke svaret, men slik forsøker vi allefall å se på investeringer i næringslivet. Dog ender gjerne diskusjonen opp i hvilke faktorer som skal telle (husleie per m2 eller m3 f.eks?) når det er snakk om slikt.

Tilbake til min enkle solfanger. Pent høstvær nå, noe dis. Oppdaget at en av "sonene" lekker vann (regn) Byttet alle skruer med takplateskruer m/gummipaktning, skulle selvfølgelig ha benyttet det fra dag en, men fant ikke skruepakken _(Litt ivrig). Nå er det tett i alle fall.

Klokken er 13 nå, og varmelager økt 5 grader, ca 1.2 kWh (Med en dusj av 12-åring) som har tapet noe effekt. Ser at solen er kommet lavere på himmel nå de siste 3 uker, skygge fra furuer stående i sør kryper farlig nær vedboden. Litt ut i september kan jeg risikere å ha de på fanger noen timer, uheldig vis.

På badet har vi elektriske kabler, og badet skade ikke med en renovering. Blir ikke før om noen år, men da skal det bli vannbåren solvarme i gulvet. Badet er 8,6m2, og trekker da trolig 500W? Når vi har vært på ferie har jeg slått av badegulvet, og ser ut til at det på sommer trekker 5-8 kWh/døgn, på vinter sikkert mer.
Tror jeg går for vakumrør, og plasserer de på taket (Flatt tak uten skygge av noe som helst). Bør få absolutt maksimalt ut av de der.
Signatur
Høst av teori satt ut i praksis.
   #74
 3,997     Oppland     0
Solfangerannlegget mitt har forventet levetid på 25-30år, og 5-7000kWh i året.
Det skulle tilsi 125-210.000kWh over levetiden. det er 2-3ganger mer enn investeringskostnaden ved en snittpris på 1kr/kWh gjennom alle årene.
Så det blir ikke et tapsprosjekt i allefall ;)

Vakuumrør har så mange fordeler at det er ikke til å stikke under en stol at det nok er det beste for vårt kalde klima.
  (trådstarter)
   #75
 2,344     Trondheim     0
Britax, takk for å spore meg til masteroppgaven. Mye å lese. Mest av interesse var data for Trondheim, og at mai juni juli er 15 til 20% bedre enn august, som jeg nå får erfaring fra. Derfor, spent på hvordan det blir til neste år, om anlegget overlever vinteren :-\.
I dag har det vært en god dag, ble overskyet litt tidlig, så stopp rundt kl 17:00. Bruk av varmvann fra ca 13:00. Netto tilført 1,7 kWh. Det er dusjet, og kjørt oppvaskmaskin som normalt på en feriedag i dag, og vv-bereder kun trekt 6 kWh. Litt av dagen igjen i dag for bruk av varmvann, men god margin til de 8 den i snitt har anvendt etter intro av solvarme, og godt under de 13.5 før solvarme!. Drister meg til å si at dagens produksjon har vært rundt 6-7 kWh.

Kjørte opp sirkulasjonspumpen til trinn 2. Er vesentlig større væskestrøm der enn de 6l/min trinn 1 er på. Det skaper masse røre i fat 1, så det blir samme temperatur i topp som bunn. Rundt kl 14 var det knall sol, og fangersensor viste 42 grader. Jeg stoppet sirkulasjonen en periode, og fanger økte raskt til 53 grader. Hadde ikke råd å se på det, så satte i gang pumpen igjen. Da sank solfangertemperatur med 10 grader igjen, så de 30 meter med PEX trekker godt ut med varme.
Jeg skal kjøre pumpen på trinn 2 fremover, men øke setpunkt for start/stop med 1 grad.


Signatur
Høst av teori satt ut i praksis.
  (trådstarter)
   #76
 2,344     Trondheim     0
Snart en måned med solfanger "Felleskjøpet".

I dag en pen dag, og netto tilført 1.8kWh til varmelager. Vv.bereder forbrukt 11kWh, som mot "normalt" er 5 under hva vi hadde uten noen som helst forvarming.

Vv-bereder har mot like mange dager i mai uten solfanger, som dager med solfanger i august dradd 32% mindre energi. Det er i sum 117 kWh, som må være energi fra solvarme.
Ut over det har temperatur i kjeller jevnt over vært noe høyere enn normalt, men det har jeg ikke noen mulighet til å dokumenter "dimensjonen" på.

Signatur
Høst av teori satt ut i praksis.
   #77
 10,486     Akershus     0
Kan det være at noen dusjer litt kortere, siden man er mer obs på forbruket av varmtvann? Det er mange variabler som kan spille inn.

Det du burde hatt, er noen sånne : http://cgi.ebay.de/Qn-1-5-SENSUS-POLLUCOM-E-Warmezahler-Warmemengenzahler-/290593027114?pt=Messger%C3%A4te&hash=item43a8b1b42a#ht_1633wt_845

Disse kan du hekte på rørene, og en sensor på inngående og utgående for å måle flow og temperaturendring. På den måten kan du f.eks. se hvor mange kwh du henter ut av varmtvannstanken.


Hvor fikk du tak i rørslyngene? Hva med å bruke en eller flere sånne for å veksle varmen mellom solfanger og tanken, i stedet for å bruke vannet direkte?
Signatur
Prøver å gjøre det skikkelig med en gang.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal.      Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere. 

  (trådstarter)
   #78
 2,344     Trondheim     0
Mange variable, men en variabel som trekker opp er at huset får mer og mer beviste tennåringer, som definitivt ikke reduserer dusjetid.

I dag en pen dag igjen, varmelager endte på 30.2 grader. Nå fremover kommer det skygge fra noen furuer ikke langt unna ca kl 14, så taper noe der.

Kunne vært OK å sett volumet på varmvann, men får holde for øyeblikket å drifte anlegg og se på totalforbruk av el. PÅ solfylte dager er det helt klart lavere elforbruk, slik som de siste to gøgn med sol og fint vær, som da i snitt ligger på 28 kWh/døgn. Snitt i august er 34,1 kWh, og da har vi enkelte dager kjørt varmepumpen. I juli var vi på ferietur så vi brukte over flere dager kun 9 kWh/døgn og endte på  33,2 kWh i snitt. Juni 36,2 kwh/døgn i snitt.
Solvarmepanelet har helt klart virket inn inn på strømforbruket, men å eksakt peke på hvor mye kan jeg ikke.

September er det forsatt mulig å få ut litt varme, men da må jeg begynne å fyre varmepumpe, som også vil komme til lage varmvann. Å skille ut hva som er sol og hva som er VP er ikke mulig. Varmepumpen ble installert og satt i drift 19 september i fjor. Ut september benyttet vi 634 kWh forrige år, og snitttemperatur var 7.4 grader over de dagene. Skal godt gjøres å få til samme forhold i år, men med forvarmet vann fra VP (COP ca 2.5) eller sol og ellers rimelig samme utetemp bør vi ha minst 50 kWh mindre.
Signatur
Høst av teori satt ut i praksis.
T2T
   #79
 156     0
Har du sol hele dagen?

Jeg bor slik til at på svarteste vinteren har vi ikke sol pga fjell, og sola kommer ikke før godt utpå morgenen på sommeren. Til gjengjeld har jeg kveldssol helt til den dupper ned i havet..

  (trådstarter)
   #80
 2,344     Trondheim     0

Har du sol hele dagen?

Jeg bor slik til at på svarteste vinteren har vi ikke sol pga fjell, og sola kommer ikke før godt utpå morgenen på sommeren. Til gjengjeld har jeg kveldssol helt til den dupper ned i havet..


Solen når ikke fanger før ca kl 10:00 pga 25 grader helning mot vest. Etter kl 18:00 er solen pasert bak hjørnet på hus til nabo. Så maksimal tid er 8 timer med direkte sol på hele fanger.
Signatur
Høst av teori satt ut i praksis.