(trådstarter)
   #82
 2,342     Trondheim     0

Gjelder det hele året eller er det sesongvariasjon?


Midt på sommeren er det noe tidligere sol. I november vil solen stå lavere og en furulund rett i sør vil skygge for. Men, en solfanger av proff type vendt slik min er ville i den perioden ha produsert usle 8 kWh i de tre månedene nov, des og jan, så lite å gråte over.


Huset er 2 etasjer, rekkehus. Taket har ikke skygge av noe som helst, så en solfanger på taket ville være perfekt. Dog heller taket 5 grader mot nord, men vakumrør på taket i et stativ satt opp mot sør på riktig vinkel ville har perfekte driftsforhold. Skal alvorlig tenke gjennom det.

Av tabell over ser du at august bare gir 78% av de midterste sommermånedene, og jo i hovedsak fordi solen går ned tidligere, og ligge lavere på himmelen.
Signatur
  (trådstarter)
   #83
 2,342     Trondheim     0

Hvor fikk du tak i rørslyngene? Hva med å bruke en eller flere sånne for å veksle varmen mellom solfanger og tanken, i stedet for å bruke vannet direkte?


Litt usikker på hvilke rørslynger du sikter til. De av kobber kjøpte jeg på Ebay, og de ligger i vannet som varmes av solfanger, Gjennom de går kaldvannet som løpet til vv-beredr samt shunt som speer ut varmvannet til 50 grader når det tappes varmvann.

Det er få dager igjen til at jeg har en komplett årsstatistikk for strømforbruk og utetemperatur. September er for perioden 19 september og ut måneden.



Solfanger kom mer eller mindre i gang 1 august. Leste av forbruk på varmepumpe i dag, og den har vært i drift enkelte dager på sen kveld nå i august, og brukt 25 kW/h i august. I juli ingen ting.
At vi så og si har samme strømforbruk i august og ikke vært bortreist på ferie, kjørt litt varmepumpe for å varme, brukt mer lys fordi det nå er mørkere enn i juli, må kunne tilskrives solvarmepanelet og forvarmingen av vannet inn til vv-bereder. En sak jeg kom til å tenke på er at det rommet som varmelager står i i kjeller er rett under badet som har elektriske varmekabler. At rommet der nå jevnt over er varmere enn før pga varme som kommer fra varmelageret, vil måtte ha betydning for hvor mye kablene i badegulvet må fyre også.

Har spekulert på designet av metallplater for å legge over rørene i fanger for å øke andel av direkte overført varme. Designet gir seg nok litt selv, men tenkte på om det kunne være idè å få vridd det som blir "kjøleribbene" slik at flaten peker mer mot sør.

Signatur
   #84
 5,111     Sørnorge     0
Har du regnet på hvor mye av innstrålt effekt fangeren klarer å fange?
  (trådstarter)
   #85
 2,342     Trondheim     0
Ut fra data for innstråling i Steinkjer midt i august, tiden solen faktisk belyser fanger, og en grov korreksjon av at den vender 25 grader vest, har jeg beregnet at brutto inngang i august er 14,3 kWh (3,57/m2)
Gjennomsnittlig brutto effekt 1,9 kW.
Ser ut til at, fra redusert strømforbruk og effektmålinger, at virkningsgrad ligger på rundt 33%, når temperatur på vannet som går i rørene er under 30 grader. Så er det dager som i dag, med tett skydekke, og nesten regn. Temperatur i fanger sniker seg av og til over 30 grader, og systemet starter. Men varer ikke lenge.


Har også "derivert" temperaturendringen i varmelageret for å finne effektendringen. På denne måten å regne ut effekt ser det ut til at den i perioder tilfører opp mot 1,5 kw rundt kl 14:00. Ser også at tapping av varme har trekt ut nesten 2.5 kW, og sikkert mer siden det er treghet i registeringen (Føler ligger et stykke fra coilene)




Signatur
   #86
 5,111     Sørnorge     0
33% tyder på at det finnes et godt forbedringspotensial i fangeren. Hvordan står det til med tankene om å bytte til alu-rør og plater i den?
  (trådstarter)
   #87
 2,342     Trondheim     0

33% tyder på at det finnes et godt forbedringspotensial i fangeren. Hvordan står det til med tankene om å bytte til alu-rør og plater i den?


Ikke tenkt på rør, da kostnaden til å føye de sammen blir "stor"
Derimot, idag bestilt meg 2 stk 1x2m aluplate på 0.7mm. Får de på fredag.
Forslag til utforming av de, og måte å feste de til PEX på tas mot med takk.

Med 100% virkningsgrad skulle jeg få ut +60 grader på et fat, eller +30 på begge fatene som utgjør varmelageret. Kanskje Alu plater som kollektorplate dobler varmeuttaket. I så fall blir jeg ikke bare fornøyd, med storfornøyd.


Siste redigering: Tuesday, August 30, 2011 4:57:19 PM av dkt850
Signatur

   #88
 5,111     Sørnorge     0
Vet ikke hvor tett du har fått rørene. På blidet kan det se ut som de ligger litt over hverandre. Det beste er nok å legge rørene med minst mulig kryssing og mest mulig kontaktflate medmetallet. Hvis du har muligheten til å forme metallet litt rundt røret kan det være en fordel. Det kan kanskje løses med å legge platene på en gressplen, rørene oppå og en plate av tre over rørene og noe tungt på toppen. F.eks kjøre over med en bil. Da burde platene la seg forme litt etter røren. Mulig at du må ha rørene fulle av vann for at de ikke skal skades av tyngden. Når du har fått rørenes avtrykk i plata kan de limes fast med silikon. Antagelig bør du unngå å lime i noen av rørbendene slik at rør og metall får muligheten til å utvide seg forskjellig.

Det blir nødvendigvis en demontering fra taket for å få bilen over.
   #90
 5,111     Sørnorge     0
De har vel så dype spor at de skygger for den direkte strålingen inn på rørene dersom ikke sola står vinkelrett på?