#121
 5,416     Langhus     0
Da vil du trenge en blandeventil ("shunt") på den kretsen som sørger for at maks-temp er f.eks 30 grader, samt ha et blandebatteri som takler forskjellig tempratur på tilførsel (og fremdeles gir samme tempratur ut).
Signatur

   #122
 10,486     Akershus     0
En enkel esbe-ventil og et par loddinger, så er man i boks.
Signatur
   #123
 5,416     Langhus     0
Joa, men jeg tror kostnaden med ekstra jobb og ekstra deler gjør at dette ikke er lønnsomt.
Du trenger også en ekstra slynge i tanken for å hente ut varme..
For dusjen blir jo energiregnskapet ikke veldig forskjellig. Forvarming av kaldtvann til tanktempratur (eventuellt shuntet ned), eller forvarming av varmtvann til tanktempratur
Signatur
   #124
 10,486     Akershus     0
økonomien i det hele er vel relativt tvilsom uansett, slike prosjekter handler i mine øyne mest om å se hvilke muligheter som finnes, og hva man kan få til med relativt enkle midler.

Med forvarming av kaldtvannet, vil man kunne bruke vesentlig mindre varmtvann, og uansett hvordan man snur og vender på det, så vil dette systemet kun greie å forvarme varmtvannet til et visst punkt, resten må varmes opp med el.kolben i varmtvannstanken. Greier man å få inn kaldtvann med 30C i stedet for 10C, så vil forbruket av varmtvann nærmest stoppe opp, og det lille som brukes har man også gleden av å få forvarmet.
Signatur
   #125
 5,416     Langhus     0
joa, men da har du også tappet tilsvarende energi ut av tanken, slik at varmtvann i samme perioden må varmes ekstra
Signatur
   #126
 10,486     Akershus     0

joa, men da har du også tappet tilsvarende energi ut av tanken, slik at varmtvann i samme perioden må varmes ekstra


Noe kaldere vil den jo selvsagt bli, men hele poenget må jo være å trekke mest mulig varme ut av tanken.
Signatur
  (trådstarter)
   #127
 2,342     Trondheim     0

En ting jeg tenkte på.. For å utnytte solvarmen best mulig, er det et poeng med å lav temperatur ut til fangeren som mulig. Såvidt jeg kan skjønne, bruker du bare fangeren til å varme en tank, som igjen forvarmer vann inn i varmtvannsberederen.

Ville det vært en idé å også forvarme kaldtvann til dusjen gjennom solfangertanken?

Bruker du varmtvann til oppvaskmaskinen?

Å forvarme kv til dusj er foreslått tidligere i tråden, og vil gi mer besparelse gjennom at varmvann slipper å inn i vv-bereder å varmes til 70 for så å kjøles til 50 før det kommer til dusj for å bli 40. Utfordring er om varmelageret blir over 40, da dusjer man i for varmt vann.
Ja, oppvaskmaskinen bruker varmvann.
Signatur

   #128
 10,486     Akershus     0
Har du oppvaskmaskin som er laget for både varmt og kaldt vann inn?
Signatur
  (trådstarter)
   #129
 2,342     Trondheim     0

Har du oppvaskmaskin som er laget for både varmt og kaldt vann inn?

Nei. Jeg oppdaget faktisk ikke (Har ikke tenkt på det) at det var varmvann inn på oppvaskmaskin før nå i dette "prosjektet". Siden 98 da jeg hadde rørlegger i hus for å renoverer vannrør (Rør i rør) og bad har det vært varmvann rett på oppvaskmaskin. Blandebatteri som rørlegger satte inn med eget uttak til oppvaskmaskin har kun en utgang, og det er rett fra varmvannet viser det seg. Har fungert OK i alle år.
Signatur
  (trådstarter)
   #130
 2,342     Trondheim     0

Har du gjort noen beregninger på mest "optimal" vanngjennomstrømming i fangeren ? Tenker på f.eks. avstanden mellom slangene, og vannhastighet i forhold til arealet på fangeren. Sitter å funderer på forholdstall mellom menge vann/hastighet/energiopptak/areal.... Mye vann, enten gjennom høy hastighet på gjennomstrømmingen, eller tett i mellom slangene vil vel holde teperaturen i fangeren noe lavere, mens lite vann = høyere temperatur på vannet ut fra fanger... En eller annen plass i det regnestykket skal man vel finne den mest effektive fangeren, men hvordan ? Kanskje det er noe man bare må prøve seg frem til, eller er det mulig å kalkulere på papiret ?
Har for eks. lurt på om en fanger laget med en stor rørdimensjon frem til fangeren, f.eks. 22 mm. så en fordelerstokk som sender dette ut på 3-4 korte sløyfer i 10 mm. kobber i selve fangeren, og samles tilbake i en samlestokk for retur.
Egentlig ett veldig morsomt område og drive grunnforskning på :)
Stå på med konseptet ditt. I'm a follower  ;D


Har ikke forsket på dette, og regnet på det med optimering. Derimot regnet på utfallet av det jeg nå sitter med mellom fingrene. Men, når du først spør så kan jeg forøke meg på å forklare noe ut fra det jeg (tror) jeg vet. Som du er inne på er lavest mulig temp faktor for å trekke ut mest mulig varme. Det hele blir et kompromiss av mange faktorer. Jeg vil tro at det i design av en sli solfanger kan være greit å velge rørdimensjoner som fører til laminær strømning i rørføringer til og fra fanger, men turbulent strømning i fanger. Så er det en hel drøss av andre faktorer. Gi meg noen data, så kan vi begynne å regne på det.



Signatur