(trådstarter)
   #331
 2,337     Trondheim     0
Fanger er ikke tett, det regner "gjennom" den. I dag endelig opphold såpass at jeg kunne ut uten å bli våt for å gjøre et forsøk på å tette. Hadde en sprayboks med matt motorlakk, så benyttet muligheten å flikke på litt på kollektorvingene jeg monterte forrige høst.
I og med at pexrørene vender i hver ende av fanger har jeg ikke vinger der. Der fanges det meste av varmen kun gjennom varmeovergang mellom luften og PEX-slagene.
Tok bilde av hvordan det ser ut:

1/3 av fangerarealet har de her vingene.
Jeg fant den her NASA siden: http://eosweb.larc.nasa.gov/cgi-bin/sse/register.cgi

I den er det masse interressante data. Solinstrålingen i Trondheim for 2004 (En av 22 år de har lagret) viser litt over 5 kWh/m2 på en horisontal flate.


Det fremgår også at gjennomsnittlit NOON effekt i juli er 460W/m2.
Den her Felleskjøpfangeren har gitt 3-4 kWh/døgn nå i juli. Arealet er 3.8m2.
Fra NASA er 100% energimengde for det arealet 20kWh /døgn. Min vestvendte Felleskjøpfanger med noe avkortet solinngang grunnet nabos hushjørne har 20% utnyttelse av innstrålingen.

ASV-solar sitt regneark sier at en av deres fangere på samme areal og plassering vil gi 300kWh i Juli. Det er 50% av NASA tallene. Korrigerer jeg grovt med at solen går rundt hushjørnet og der er 10% tapt tid, så er Felleskjøpfanger 50% av Proff fanger.

Kanskje ikke så ille?

Hva vil skje om jeg bytter PEX med Aluminiusrør, og får på kollektorplater i hver ende?

Har forsøkt å regne på det. Varmegjennomgangstallet på PEX er 0,37, mot alu 207.
For å overføre eksempelvis 700W på de 30 meter rør som er i fanger holder rørene ca 3 grader høyere overflatetemperatur enn vannet som strømmer gjennom. Med alurør med 2mm vegg vil det nesten ikke være tempdifferanse.

Så, samme energi skal kunne tas ut med 3 grader kaldere fanger?
Signatur

   #332
 3,210     Vestlandet     0
Får du bukket aluminiumsrørene greit da? Er det ikke letter å jobbe med kopper?
   #333
 5,111     Sørnorge     0
Bend til alurør er vel relativt dyrt i forhold til det prosjektet ditt?
For ikke å nærme deg prisen av kjøpe-fanger er du avhengig av å bøye rørene selv. Hvor gjennomførbart er det?

Jeg innbiller meg at du taper endel på å ha aluplatene over røra i stedenfor under.

I en eller annen post tidligere i tråden linket jeg til en norsk side som har logget solinnstråling hvert 10. minutt over mange år på en rekke målestasjoner rundt i landet. Der kan du spesifisere datointervall og få excelfil med alle målingene i tidsrommet. Med de dataene kan du sammenligne direkte med dine egne målinger som samme tider.
(Mener å huske at datoene kom i engelsk format, så du må stille om pc'n i control panel->regional settings til engelsk format før du åpner excel, så slipper du å tenke på datokonvertering.)
  (trådstarter)
   #334
 2,337     Trondheim     0
Petterg
Hei. Lett gjennom tråden men finner ikke 10 minutterlinken du sikter til.
Kan være du har den i en annen tråd, Kan det være den som skoler etc har lagt til data i, eller den til meteorologiskt institutt eller hva det var.
Uansett, begge har jeg lastet ned data fra. Samme hvilken veg jeg regner så ender virkningsgrad opp på rundt 30%.
Det med aluminumsrør tror jeg bare jeg må la ligge, selv om det frister. Men å tenke er nesten gratis, så hvordan ville PEX-kobling jeg har brukt virke på dette lavtrykksanlegget mot alu-rør? De har en O-ring som tetter, og skulle vell virke like greit mot et aluminiumsrør?

En rettelse i forhold til siste post, areal som IKKE har "kollektorvinger" er 1/3 av fanger.
Signatur
  (trådstarter)
   #336
 2,337     Trondheim     0
Ok. Den har jeg vært i og lastet ned data fra, men det kan ha kommet inn nye data siden nå er et pr tilbake.
Signatur
  (trådstarter)
   #337
 2,337     Trondheim     0

Ok. Den har jeg vært i og lastet ned data fra, men det kan ha kommet inn nye data siden nå er et pr tilbake.

I Namdalen har de fortsatt datalogging. Lastet ned data for juli, summerte så hvor mye innstrålingen på 3.8m2 for tidspunktene min fanger lader. (maks 9 timer).
Da får jeg 325 kWh innstråling tilgjengelig på en horisontal flate på 3,8m2.

Varmtvannsberederen vår har brukt omlag 4kWh/døgn mindre enn før forvarming/solvarme ble montert, altås 120kWh nå i juli. Virkningsgraden blir da 120/325=37%.

Altså, saker og ting henger sammen, Felleskjøpfanger har kanskje noe over 30% virkningsgrad.
Signatur

  (trådstarter)
   #338
 2,337     Trondheim     0

Jeg innbiller meg at du taper endel på å ha aluplatene over røra i stedenfor under.

Ferdig med tettejobb jeg påbegynte. Bygget meg en ramme som jeg har festet PolyCarbonatplatene til, som gjør at jeg  (Om nødvendig) får åpnet fanger med å ta av rammen, og ikke løsne polycarbonatplatene.
Samtidig fjernet jeg de aluplatene jeg hadde liggende løse i hver ende over rørene, så der er den som før jeg la inn kollektorplater.
Men kollektorplatene/vingene ligger løse over rørene i de sonene med "vinger".
I morgen og fredag er det pene varsel, så da får den prøvd seg igjen.

Men petterg, det er et problem at kollektorvingene bare ligger løse ned på PEX. PEX er ikke helt snorrett, og radius varierer slik at det blir en spalte luft mellom aluplaten og røret. Å påføre varmeførende pasta koster kanskje flesk.
Men, en idè. Varmegjennomgangstallet for PEX røret er 0,37, og varmegjennomgangstallet for aluminum er 207 W/mK. Luften mellom aluvingene og PEX har 0,02 eller der omkring, så elendig varmeoverføring. Men, silikon har faktisk hele 149 W/mK som varmegjennomgangstall. Da er det fristende å "bytte" luftspalten mellom PEX og Aluvingen med silikon som har en varmegjennnomgang som er langt bedre. Fristende å rett og slett lime vingene på rørene.
Signatur
   #339
 5,111     Sørnorge     0
Hvorfor ikke bare vippe aluplatene på undersiden av rørene? Da vil direktevirkende sol varme opp oversiden av rørene, og alu varme undersiden. Du vil da oppnå dobbelt varmeoverføringsareal.
(Alurør hadde selvsagt vært bedre. Kobberrør kanskje mer overkommelig, men da blir vel også korrosjon mellom aluplater og kobberrør.
  (trådstarter)
   #340
 2,337     Trondheim     0
Det med aluminium under og direkte sol på pex ovenfra ville blitt bedre tenker jeg også. Men avstanden mellom rør og kolektorplate vil jeg ha problem med. Den blir større. Nå har jeg fryktelig lyst til å rett og slett lime Alu til pex med silikon. Regnet på det. Om det nå er en spalte på bare 0.5 mm med luft mellom pex og plate vil det om det i stedet var silikon der bli en fordobling av varmegjennomgangen. Den er jo en prøvekanin så hvorfor ikke gjøre den noe bedre med enkle midler. Kunne snudd vingene og limt de til fra undetsiden. Da må jeg lakke igjen og det vil jeg ikke bruke mer penger på. To rimelig like varme dager nå. Limer i kveld, og så ser jeg hvordan effekten blir i morgen gitt været holder seg.
Signatur