#341
 5,111     Sørnorge     0
Hvorfor blir avstanden mellom alu og pex større om du vipper platene opp-ned og stikker dem under rørene? Rørene får jo samme plassering, den flate delen av platene får omtrent samme plassering, den halvsirkelformede delen av platene har samme radius, og rørene har samme radius. Hvor kommer forskjellen, annet enn at noe alu blir skjult av rør, og den tilsvarende areal av pex blir eksponert.


  (trådstarter)
   #342
 2,337     Trondheim     0
Platene blir liggende på isolasjonen, og den har ikke styrke nok til å trykke platene opp mot PEX-rørene.
Jeg kunne som sagt limt de på mens de er snudd også, men da må jeg bruke en 100-lapp på lakk.
Jeg limer de på, ingen vei tilbake da, men jeg gjorde en test. Limte alu til en løs rørdel jeg hadde, og det er betydlig forskjell om det er silikon som varmebro enn om alu bare ligger mot røret. Får ut å lime snart.
Signatur
  (trådstarter)
   #343
 2,337     Trondheim     0
4 av de 6 "sonene" i fanger har de her kollektorvingene, som nå er limt til PEX med silikon. Jeg limte først på en vinge. Gikk ned i kjeller og tvangkjørte så solvarmekretsen som hadde 32 grader vann. La hånden på den silikonlimte vingen og over på en av de andre som bare ligger ned på røret. Det var langt varmere å ta på den silikonlimte fremfor en løs.
Limte derfor alle sammen på.
Det blir kjempeforhold for solvarme i dag. Var nesten slik i går, men sist dag det var slik var for nøyaktig en måned tilbake den 3/7. Jeg har data fra fra den dagen lagret.
Da sto solen på sitt høyeste mer enn 5 grader høyere enn den kommer seg opp på i dag. Litt trigonometri da sier at belyst areal er 9,8% mindre på toppeffekt i dag.
Jeg forventer at selv om solen nå går lavere, så skal fanger gi mer effekt enn før jeg limte vingene fast.
Blir spennende å se. Får regne litt i kveld når solen har fått gjort sitt.
   
En enkel solfanger - Potensial.jpg - dkt850
Signatur
   #344
 5,111     Sørnorge     0
Har du vurdert å gjøre fangeren lufttett og evt lage undertrykk i den?
  (trådstarter)
   #345
 2,337     Trondheim     0

Har du vurdert å gjøre fangeren lufttett og evt lage undertrykk i den?

Nei. Å få denne trekontruksjonen lufttett er en uoverkommelig oppgave.
Forøvrig, fanger tikket i gang ca kl 10:00 nå, og de siste 30 minutter har det ikke vært forbruk av varmvann og varmelager økt 1,13 grader. Det tilsier en effekt på 500W. Tror jeg aldri før har registrert det så tidlig på dagen, selv i pent solskinn. 
Signatur
   #346
 5,111     Sørnorge     0
Gratulerer med ny pers!
Lufttetting måtte nok vært gjort med utvendig plast, limt rundt polykarbonaten.

Jeg ser for meg at når lufta inni varmes opp nå, og lufta utvider seg, presses mye av denne lufta ut av fangeren, og det må jo være energi som ellers vill gått til vannvarming. Og ved nedkjøling trekkes luft inn, som sikkert inneholder endel fuktighet som senere blir til kondens
  (trådstarter)
   #347
 2,337     Trondheim     0
Yr.no-varselet sa at det skulle bli noe skyer, og det har det blitt nå. Får litt amputert forløp målt mot 3/7 og gårdagen, som hadde mindre skyer enn i dag på denne tiden.
Det med kondenssering "koster" nok litt ja.
Signatur

  (trådstarter)
   #348
 2,337     Trondheim     0
Silikon som lim og som "erstatning" av luft som varmebro har hatt en positiv effekt på virkningsgrad.
I og med at det forble et skydekke og disige forhold ut over gårdagen kom aldri de værfohold jeg håpet på for å kunne gjøre en god sammen mot 3/7. 
Det var en periode på formiddagen over to timer der lading var lik med den for 1 måned siden, og det altså med solen i en bane som går slik at det trignometrisk tilsier nær 10% mindre innstråling.
Vedlagt bilde viser solforholdene kl 14:00.
Drister meg til å si at silikonet ga minst +5% forbedring.
En enkel solfanger - 030812.JPG - dkt850
Signatur
  (trådstarter)
   #349
 2,337     Trondheim     0
Fangers bidrag:
Oppgjørets time er vell kommet eller passert også for fanger, den har vært i drift ett år men ikke levert energi mer enn 5-6 måneder.
Når jeg forsøker å finne ut av prestasjonen kan jeg se på hvordan varmvannsforbruket har vært. Det er åpenbart lavere enn uten forvarming.
Fra noe ut i september og godt ut i april tilførte varmepumpen via underkjølingen energi, men fra mai og til nå er det kun sol med svært få unntak som har vært kilden for reduksjonen av forbruket på vv-bereder. En plass mellom 400 og 500 kWt er levert, og det er jeg når jeg fornøy med alt tatt i betrakning.
Vedlagt graf viser forbruket på vv-bereder (Gjennomsnitt per døgn mellom hver stolpe) LAgt til en trendkurve som lager et fint "mønster" som lett kan tolkes. Midt på vinteren når varmepumpen har jobbet hardt er forbruket på bereder lavere enn tidlig høst og tidlig vår. Det kommer av at underkjølingen avgir mer varme jo hardere varmepumpen arbeider.
Fra mai ser man tydlig hvordan energiforbruket synker, og det uten varmepumpens bidrag.
Vakumrørsystem vil jeg tro skulle kunne ha forlenget sesongen betraktelig.
En enkel solfanger - forbruk.JPG - dkt850
Signatur
   #350
 5,111     Sørnorge     0
Hvordan ville effekten blitt påvirket om du la alufolie på undersiden av rørene?
Jeg kom til å tenke på at hvis folien ligger inntil hele undersiden av rørene, og undersiden av aluplatene, vil de kanskje bidra til å øke varmeoverføringsflaten på rørene.
(Eller blir folien så tynn at det ikke har noen effekt?