(trådstarter)
   #351
 2,342     Trondheim     0

Hvordan ville effekten blitt påvirket om du la alufolie på undersiden av rørene?
Jeg kom til å tenke på at hvis folien ligger inntil hele undersiden av rørene, og undersiden av aluplatene, vil de kanskje bidra til å øke varmeoverføringsflaten på rørene.
(Eller blir folien så tynn at det ikke har noen effekt?

Det vil nok virke som du sier, men også som du er inne på ha en marginal effekt. Jeg tenker da på hva jeg erfarer med den innpakkingen av aluminiumsfolie jeg har på vv-bereder. Etter jeg la den på, men desverre ikke hadde tålmodighet å vente med å legge mer isolasjon utenpå, stikker det frem alufolie. De er varme kun et kort stykke fra varmekilden, så kjløles fort ned. Jeg tolker det som at det transporteres lite varme.
Forøvrig i dag, rimelig kjølig, snart september, skyer nå og da og  det har tikket inn 2kWt. Nå holder solen på å gå så lavt at en furu på den her haugen sør for oss lager skygge akkurat nå på deler av fanger.
Etter siste tetteforsøk har den ikke kondensert på innsiden som den hadde tendesn til før. Det har virket positivt, naturlig vis.
Før i dag fant jeg en dansk side med noe informasjon om deres vakuumrør og effekt. Så av den at min fanger ligger i ytelse i tråd med et rack på 10-vakumrør, men da de rettet mot sør i optimal vinkel på solen. Hvis en slik solfanger var rettet mer vinkelrett på solen vil den ha ytet langt bedre er min oppfatning.

I og med at jeg nå har sett det her potensialet solvarme faktisk har, så har jeg jo fått den her tanken (Skrevet i annen tråd)  om "100-rørs" vakumsolfanger. 100 rør er i fornuften noe over behovet, og skaper et betydlig overskudd på sommeren som jeg nå må finne en god sikker løsning på hvordan jeg kan bli kvitt.

Når solsesongen er over har den gitt en plass mellom 600-700 kWt, noe under håpet. Dels kommer det av at det regnet gjennom den, og den kalde våren med rim på den til langt ut i mai. Det med å lime kollektorvingene til PEX med silikon gjorden den også bedre, slik at kanskje "100" kWt der kunne være samlet noe før.

Har en plan om å få fatt på noen "prøverør" (vakumrør) som jeg skal koble til den underkjølingskretsen jeg har ut på varmepumpen.
Tenkte å la det vannet som kommer fra viftekonvektor i kjeller og som går til å få varme vis underkjøling på varmepumpen til først å gå gjennom 10 vakumrør. Selv om det sent i vinter er skog i veine er solen så lav at den går under trekronenen og det er stammene som er skyggen. Noe sol kommer da til. Får da testet ut vakumrør i vinterforhold, og eventuelt effekten av de til å støtte opp en varmepumpens effekt. Jeg burde jo har brukt varmen til å varme på fordampersiden, men det blir aå mye teknisk "søl" med akkumulator, frostvæske og pumper og greier at jeg ikke gidder det.


Signatur

  (trådstarter)
   #352
 2,342     Trondheim     0
Vi er kommet godt ut i den tiden av året som en proff-fanger definitivt ville ute mer enn min "felleskjøpfanger". Slik som i dag er ser det ut til bli en "indirekte" strålingsdag som felleskjøpfanger fanger oppp, men som ikke skaper nok temp i den til at den starter. (Varmelager ca 32 grader grunnet superheat/underkjølingen på VP)

BRITAX, og du ser dette, hvor mye har dine 70 rør produsert i år til nå, og hva gir de for tiden i september? http://www.byggebolig.no/solenergi-solfangere/en-enkel-solfanger/msg396308/#msg396308
Signatur
  (trådstarter)
   #353
 2,342     Trondheim     0
Korrigert en masse tokige skrivefeil:

Vi er kommet godt ut i den tiden av året som en proff-fanger definitivt ville yte mer enn min "felleskjøpfanger". Dagen i dag ser ut til bli en "indirekte" strålingsdag som felleskjøpfanger ikke fanger opp. (Varmelager ca 32 grader grunnet superheat/underkjølingen på VP)

BRITAX, om du ser dette, hvor mye har dine 70 rør produsert i år til nå, og hva gir de for tiden i september? http://www.byggebolig.no/solenergi-solfangere/en-enkel-solfanger/msg396308/#msg396308
Signatur
   #354
 5,111     Sørnorge     0
Du har rett og slett problemet med at varmepumpa konkurrerer ut sol. Sola kunne nå sikkert ha forvarmet varmtvann til 25 grader, mens varmepumpa bare trengte å jobbe fra 25 til 34 grader (ville sikkert vært litt varmere om forbruksvannet lå litt varmere inn). Men fordi de er i samme tank må varmepumpa ta hele jobben fra 4 til 32.

Løsningen din må jo være å kunne endre på tank-oppsettet slik at sol varmer begge fat om sommeren. Pumpe varmer begge om vinteren. Og vår/høst varmer de ett hver. Så må kaldtvannet først gå igjennom det som varmes av sol før det går til det som varmes av pumpe.
   #355
 3,997     Oppland     0
Når solen er framme lader de med 2.5-3kW og 15-20kWh pr dag. Dette avhengig av temperatur i tanken og hvor mange timer sol det er. Har ikke sett noe tydelig endring i effekt gjennom sommeren (siden Mai).

Mener snittet i sommer har vært på ca 10kWh pr dag. Men så har det vært latterlig lite sol i sommer også, så temperaturen i tanken er sjelden over 50grader, høyeste målt var 74grader i hele tanken en uke det var sol 5 dager i strekk.
  (trådstarter)
   #356
 2,342     Trondheim     0

Du har rett og slett problemet med at varmepumpa konkurrerer ut sol. Sola kunne nå sikkert ha forvarmet varmtvann til 25 grader, mens varmepumpa bare trengte å jobbe fra 25 til 34 grader (ville sikkert vært litt varmere om forbruksvannet lå litt varmere inn). Men fordi de er i samme tank må varmepumpa ta hele jobben fra 4 til 32.

Løsningen din må jo være å kunne endre på tank-oppsettet slik at sol varmer begge fat om sommeren. Pumpe varmer begge om vinteren. Og vår/høst varmer de ett hver. Så må kaldtvannet først gå igjennom det som varmes av sol før det går til det som varmes av pumpe.

Jo, det er nok problemet. Bør flytte en eller to av coilene til fat 2, sammen med varmelagerføler som måles opp mot solfanger. Vannet hentes da fra fat 2 som underkjølingen gjør i dag, og leveres til fat 1.
Så har jeg det her vakumrørprojektet på gang til neste år. Da må jeg øke varmalagerkapasitet. Får glatt ned i kjeller en 600 liters plastkontianer. Har også en mulighet til å få laget meg en 500 liter rustfri bereder akkurat som jeg vil ha den.
Sikkert mange med gode forslag til hvordan en slik 500L bereder skulle vært. Jeg legger ut en oppgave på tråden for drainback vakumrør, og så får flere hoder starte (Om man vil da) på å designe en optimal tank for mine "100 rør" + felleskjøpfanger.
Signatur
  (trådstarter)
   #357
 2,342     Trondheim     0

En pen ettermiddag i dag. Solen går merkbart lavere nesten dag for dag, men en "uventet" effekt er at den titter under trekronene på furuskogen som har laget skygge nå i er periode.

Ble oppmerksom på at fanger tikket i gang etter klokken 15:00 en gang, men fikk ikke startet logging før nesten klokken 16:00. Kl 17:20 var det slutt, for nå er solen så lav når den er i vest at den går ned bak noen furuer enda lengre bort :-\.

Det er åpenbart at kollektorplatene lagt inn har effekt, for i løpet av litt over den timen jeg fikk logget økte varmelager med 0.4 kWh, som betyr tilført effekt på 300W i loggetiden nå godt ut i september, og så sent på dagen. I tillegg var det skygge av en trestamme glidende over fanger i fart med solen. (Sees på bildet)
Kan ikke annet enn å se frem til neste sommer, må bli bra det her Grin.

Forøvrig i dag akkurat ett år siden varmepumpe kom i hus, og fasit er 19.879 kWh siste år, som er 4441 kWh mindre enn gjennomsnittlig forbruk de 4 foregående årene.

Med solvarme får jeg håpe på opp mot 1000 mindre i bidrag fra den, høstet 0.40 i dag så 999.60 igjen :P

Målet 19/9-2012 må være at vi har brukt mindre enn 18.880 kWh.


Noen pene dager meldt nå, og fanger tikker inn energi med 2-300W alt etter skygge fra furuer og noen skyer.

Ser at jeg for vell et år tilbake hadde forventning om 18880 kWt forbruk den 19 september 2012, bygget på at felleskjøpfanger skulle gi sitt sammen med underkjølingen.
Fasit er at forbruket siste 12 måneder regnet fra 19/9 er 18.999 kWt, nesten 900kWt mindre.
For ikke å lure meg selv så har jeg sjekket yr.no og temperaturdata der. De viser at temperaturen siste året har vært 0.7 grader høyere i gjennomsnitt. Mitt ET-diagram fra siste året viser omlag 2,3 kWt/gradK/døgn. Bør derfor hensynta at jeg nok har "spart"
0,7*2,3*365 = 590 kWt pga "global oppvarming". Da står jeg igjen med 310kWt + at jeg i praksis siste året ikke fyrte med ved (Kjørte mer varmepumpe)  som pay-back på solfanger/underkjøling.

Signatur

  (trådstarter)
   #358
 2,342     Trondheim     0
Solvarme :D

Snart 1 oktober, og felleskjøpfanger maler på. Noen fine dager nå til vær å være, og når solen får tak i fanger under furukroner drar den i gang. Nå like før kl 16:00 holder fanger 34 grader, ute i skyggen er det 11 grader.
dT på 0,2, som tilsier 150W, ikke stort men såpass at det dekker inn sirkulasjonspumpen på 50W. Fanger vil i dag gi ca 1 kWt, blir ikke millionær, men mye moro for så lite synes jeg ::)

En enkel solfanger - idag.JPG - dkt850
Signatur
  (trådstarter)
   #360
 2,342     Trondheim     0
Kjempe høstvær. Kl 11 i dag er det knall sol, og solen er ikke bak de berømte furukronene, så når akkurat tak i fanger. 4 grader ute, og i fanger er det 20. Den produserer ikke da varmepumpen nå leverer varme slik at varmelager holder 30-32 grader (Den går på 660-700W på minste effektopptak)
Hadde jeg hatt et system med mer skikting ville fanger kanskje ha produsert varme, sikkert ikke stort men [sub]litt[/sub].
Utfordring: Badegulvet er "elektrifisert". Med "100-rørsolvarme" i huset er kanskje badegulvet (Ca 8-9m2) nøkkel for å få mer tilbake fra solenergien. Drøyt å hugge opp gulvet for det. Men kjellerommet under er der vv-bereder og varmelager er. Har lekt med tanken om jeg skal legge vannbåren i taket i kjeller, altså opp mot sponplatene som er gulvet i badet. Isolerer under der igjen. Fyrer jeg da vannbåren "takvarme" i kjelleren, så blir det bidrag til gulvvarme i badet slik at varmekabler drar mindre.
"Felleskjøpfanger" kl 11:00 i dag:
Signatur