6,946    18    18  

Erfaring med solcellepanel

 1     0
Hei alle sammen. Jeg er veldig interessert i å høre om deres erfaring med solcellepanel. Jeg kommer nok til å kjøpe et ferdig montert solcellepanel fra noen som er veletablert på det norske markedet, noen som har tips eller erfaring fra forhandlere i Norge.

   #1
 2,069     klippdalen     4
gudene veit hvor du bor, men det gir ingen økonomisk mening Smile men er artig da, om ikke anna Smile.

hadde jeg hatt penger i overflod så hadde jeg selv kommet til å brukt penger på denslags i dette mørke landet vi bor i, bare fordi det er gøy
   #2
 3,595     1
"Gøy" er en ikke-økonomisk grunn til å vurdere solplaneler (og vi kan vel ha lyst til å ha det litt gøy selv om vi ikke nødvendigvis har overflod av penger ...). Det finnes andre ikke-økonomiske grunner.

For eksempel hvis du bor i et område der strømmen ikke er helt stabil: Det er utrolig praktisk å ha lavvolt LED-lys direkte på solpanel-batteriene når du skal finne fystrikkene for å få tent opp i vedovnen, eller få ungene i seng.

Hvis du har fjorten tolv-volt nettadaptere liggende rundt på stuegolvet for alt fra USB-huber, bærbare radioer, dekorlamper, eksterne PC-disker, alarmsystemer, værstasjoner, ... så er det en velsignelse å bli kvitt de idiotiske boksene, og kunne trekke en enkel ledning direkte fra et apparat til en liten kontakt i veggen.

En praktisk side, som også er økonomisk: Trenger du å gjøre endringer på kabel-opplegget, for eksempel for å sette opp ei ny lampe, kan du gjøre det selv, uten å bestille en elektriker til jobben.

Men hvis interessen er vekket av de høye strømprisene vi har hatt i høst, som et forsøk på å ta innersvingen på strømregninga, da er det lett å kjøre i grøfta. Du legger ikke solpaneler på taket med tanke på energiproduksjonen. Det som alltid var uaktuelt å kjøre på batteri, er uaktuelt å flytte fra lysnett til solstrøm med mål om å spare penger.

Rett nok kan en del nordmenn, inkludert noen her på BB, legge fram store tall for hvor mye strøm de har klart å produsere. Det er andre store tall som det ikke er like lett å få dem til å legge fram: Hva det hele har kostet, i direkte økonomisk utlegg og i egeninnsats for å bygge hele anlegget. Det hender du får se enkelte tall, men da er det som regel fratrukket Enova-støtte, og i næringssammenheng kan det også være andre tilskudd fra f.eks. kommunen - men det spiller ingen rolle for totalregnskapet hvem som betaler regningen. (Du kunne jo presentere halvparten av det reeelle beløpet, fordi den andre halvdelen ble betalt av ektefellen...)

Spør du så om hvordan utgiftene fordelte seg, f.eks. mellom materialkostnader og installasjonskostnader, får du gjerne vite at installasjonen ikke kostet særlig; det gjorde anleggseieren selv på fritiden. Kanskje noen hundre arbeidstimer. Så vil du vite fordeling av materiellbudsjettet, men batteriene er ikke tatt med fordi det regnes som forbruksmateriell, ikke investering. Kanskje heller ikke vekselretteren er med, fordi den er knyttet til rollen som plusskunde, og står utenfor selve sol-anlegget. Kabler og slikt var kanskje noe som eieren satt igjen etter et tidligere prosjekt, så det var det ikke nødvendig å kjøpe.

En del solanlegg-eiere skryter av at de som plusskunder har solgt så og så mange tusen kilowatt-timer tilbake til kraftverket - men det angis alltid i kilowatt-timer. Ikke i kroner og øre. Tilhøreren skal tro at antallet kWt kan multipliseres med spotmarked-strømprisen i dag, rundt 1,30 + moms på Østlandet, for å vise hva du kan tjene på strømsalg, men det er ihvertfall feil!

Det har aldri vært aktuelt for meg å undersøke plusskunde-detaljer, så hvis noen med slike avtaler kan fortelle hvor mye de har fått netto betalt for hvor mye strøm over året.

Jeg setter det litt på spissen, men det er er rundt regnet komplett umulig å få noen privat solkraftverk-eier til å presentere et komplett kostnadsregnskap, med egne og andres utgifter, hva arbeidet har kostet i ubetalte arbeidstimer, og en oversikt over når de har solgt hvor mye strøm til hvilken pris, til fradrag i regnskapet, og hvor mange kWt eieren selv har brukt. Mitt stalltips er at du må regne ut fra at solpanelene har en levetid på tretti år for at du skal få dekket investeringskostnadene, etter den kWt-prisen Østlandet har hatt i høst. Smile
   #3
 3,595     1
Priser på solpaneler: Jeg fant et super-tilbud da jeg var på leting etter noe annet nede i kjelleren: Smile


Erfaring med solcellepanel - 17a639de6ecd40ccbd8553e43227e906.jpg - AntonJohansen

Fra USD 27,72 til USD 89,90 pr watt - eller helt ned til USD 27,64/watt, men da kommer transportkostnader ("T.C.C") i tillegg.

Dette er fra høstkatalogen 1977 til Edmund Scientific, som på den tiden var en av de største postordrefirmaene i USA for all slags komponenter for folk som ville bygge sitt eget. Masse vekt på linser, prismer og annet optisk (det var det de ble grunnlagt på), men også masse annet. De hadde endel komplette produkter, men absolutt overvekt på komponenter.

Det har skjedd noe med prisene på 44 år!

Virkningsgraden har også blitt bedre, men langt fra like mye. Panelene vist ovenfor har virkningsgrad på 7-8%, på panel-nivå - de sløser bort masse areal mellom cellene! Edmund anno 1977 selger også enkelt-solceller med 14,7% virkningsgrad (til en pris på USD 105/W - 0,38 watt for USD 39,95). De hevder at effekten er angitt ved solinnstråling på 1000 W/kvadratmeter (dvs. de spesifiserer det som 100 mW/cm2), ved 25 C - litt pussig å se amerikanere bruke metriske mål og Celsius-skala, særlig i 1977, men de gjør nå det.

Selv om vi i dag kan få kjøpt solpaneler som kryper over 20-tallet, er fortsatt det meste som selges i underkant av 20% virkningsgrad. Jeg var overrasket over at de beste i handelen - ikke i laboratoriet - lå såpass høyt som 14,7% for 44 år siden.


HSt
   #4
 37,748     Lillestrøm kommune     1
Glem lavvolt med mye paneler må levere overskudd til nett for å unngå batterier. Svært lite utstyr er spesifisert til å gå på uregulert 12V batterier så kjøpe 12V adaptere til keal sin løsning er bare tull
   #5
 496     Søgne     2
Det skal noe til å for å få det til å lønne seg å investere 100 000 ++ i solcelleutstyr..

Man kan umulig vite strømprisene 20 år frem i tiden. Bare se på forskjellen på de høye prisene i år i forhold til de lave prisene i fjor!

Hvis man investerer mye i solceller, men beholder alt det gamle elekttiske utstyr og oppvarming.. Så vil man fremdeles ha et høyt forbruk, og stort sett trenge mye strøm fra nettet. Men om man heller investerer i energivennlig utstyr og oppvarming, samt gjør noe med "huset" som feks bedre isolering, bedre vinduer, ventilasjon med gjennvinning, varmepumpe osv, så kan man ofte spare mer effektivt på den måten.

Solcelleleverandørene bruker ofte bare Antatt høy strømpris og lav rente i beregningene.. Noe som kan endre seg med tiden. Og gjøre at det ikke blir lønnsomt..
Mye av problemet er og at man produserer mye strøm på sommeren mens man trenger lite strøm, samt at man produserer lite strøm om vinteren når man trenger mye strøm..

Jeg hadde og i tankene å sette opp stort anlegg på taket.. Men pusset heller opp og investere i varmepumpe og ventilasjon. Mye mer behagelig luft og innetemperatur nå.. Så glad jeg ikke investerte i solceller..

Selv om det skulle lønne segmed solceller etter ca 15-20 år, så har man ofte ikke så lang garanti på utstyret.. Og ofte faller effekten mer og mer.. Så da må man begynne på nye investeringer..
Signatur
   #6
 5,432     Akershus     2
Det er tidlig å se hvordan de 2 nye og megakraftige utenlandskablene vil spille inn over år. Mulig vi kan tjene på de innimellom, men stort sett tror jeg de vil bidra til svindyr strøm for nordmenn i sør. Merk at 2020 var et eksepsjonelt år, uten særlig sammenligning. Man bør se til de foregående år for å se hvilke gjennomsnittspriser vi har hatt og deretter legge til utenlandskabel-faktoren. Personlig er jeg ikke mye i tvil hvor dette bærer for oss sørpå. Smell opp solcellepaneler, jo før jo heller.

Selvsagt bør man etterisolere huset også, ja takk begge deler, sa Ole Brumm.
   #7
 1,674     1
Skaff pipe og vedovner, og stor bensinkanne og fryser som går på gass, eller noe i den stilen.
Fra aviser,
https://www.oa.no/strom-og-renteokning-gir-dobbel-smell-for-husholdningene-forbrukerokonom-er-bekymret/s/5-35-1401894
https://www.nettavisen.no/okonomi/hvis-norge-rammes-av-stromkrise-slar-en-kriseplan-inn-den-er-hemmelig/s/5-95-289414?fbclid=IwAR3bidH9wKD9lVK9AhqeMPQHODhF_QoFUi7J6UnFPYZg85kVe4Fxd-Z99uU

Virker som skremsler, men vær forberedt, magasinfylling er på 64 % sånn ca. men jeg klarer ikke finne ut om NVE kjører på landsgjennomsnittet, det er ganske fullt i magasinene i nord, og da må vi regne med å være ned på 20-tallet i sør, og de kjører full eksport.
"Vattenkraft
16503 MW

Total produktion
17910 MW

Total förbrukning
13211 MW

Exporterar
4699 MW".

Dette er meget god nettside, norske tallene er fra NVE.
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/?fbclid=IwAR2iyk9_6wDy6SaXgA-2JOPvyjpdif88zBBuvDdU0oBV5RFBfQaTS8WQyhI

Går det mot tomt i magasinene har de ingen plan B, da er vi avhengig av Tyskland/EU som sliter selv med strømmangel, Tyskland har gått over i kullkraft igjen, vinden produserer der mellom 1.95 og 6.5 % av installert effekt, dvs i praksis ingenting. Da er vi tilbake i naturhusholdninger.


   #8
 303     Vestfold     0
En del solanlegg-eiere skryter av at de som plusskunder har solgt så og så mange tusen kilowatt-timer tilbake til kraftverket - men det angis alltid i kilowatt-timer. Ikke i kroner og øre. Tilhøreren skal tro at antallet kWt kan multipliseres med spotmarked-strømprisen i dag, rundt 1,30 + moms på Østlandet, for å vise hva du kan tjene på strømsalg, men det er ihvertfall feil!

Hvorfor er det feil? Er det ikke slik det fungerer?
Tibber har følgende tilbakekjøpsavtale: 1kr/kWh inntil 1000kWh, deretter spot. Man kan også velge å bruke spotpris hele året, men da får du selvfølgelig ikke 1kr for de første 1000 hvis spotprisen er lavere.
   #9
 77     0
Det er sikkert veldig fristende å lukte på solceller nå i disse tider med høye strømpriser.

Har ikke regnet på dette selv,men har ett 48V 7kwh lithium ion 230v anlegg på hytta,dette lades av ca 1000watt med paneler.
Dette anlegget leverer strøm til lys/lading og ett kombiskap.Oppvarming av varmtvann/all matlaging og oppvarming av hytta er gass og ved.

Mann kan i teorien lett kjøpe seg ett anlegg som kan levere nok strøm til lys i en bolig,da alle lysene idag er Led og bruker minimalt med strøm,men det er ikke her pengene renner avsted.
Det er når du skal varme opp forbruksvann og vaske klær og lage middag kwh rusler av gårde.,kanskje noen har en El-bil på lur også.

Skal man da dekke allt dette på en enebolig på ca 200kvm som bruker 20 000kwh i året,noe som jeg tror er ganske så gjennomsnittlig,blir dette en meget dyr pakke.

Selve panelene er det billigste å kjøpe,disse har falt veldig i pris,ta en titt på strømløs.no

Det som koster er batteriene og en stor inverter +++

20 000 kwh / 365= 54kwh døgn

Siden du ikke kan tappe batteriene helt ned (tar stor skade av dette) må du minimum ha en Lithium batteripakke på ca 80kwh,er du ikke sikker på att det blir sol neste dag,ja da er det bare å multiplisere 80 med hvor mange døgn du vill ha i reserve med tanke på regnfulle dager uten sol.

Uten att jeg har belegg å mene noe om dette,vil jeg tro du må ha en plass mellom 100-200kwh med batterier skal dette ha noe for seg,kanskje det dobbelte?

Etter ett raskt søk på nettet får du en 48V 9,6 kwt batteripakke til 71 000,-
Fant også en pakke på 48V 7kwh til 22 000,-
Må også ha stor inverter 5000w - 10000w disse starter fra 20 000,- og opp mot 30-40k....blir fort penger av sånt.

100 kwh batteri med en 10000w inverter.
Billigst 334 000,- (kun batterier og inverter)
Dyrest sky is the limit

Så kommer alt det andre....Innstalasjon,paneler,kabler,grid inverter for å koble seg opp mot strømnettet osv...

Som nevnt lengre oppe har jeg ikke regnet på dette særlig nøye,så mine nummer kan sikkert slaktes av mange,kanskje en 100 kwh pakke er større en det som normalt blit innstalert i ett bolighus?
Men,min personlige erfaring med mitt annlegg på hytta vil dette bli alt for dyrt,selv om du gjør alt arbeidet selv, men for en hobby Smile