#11
 2     0
Følger opp denne - vi har fått tilbud fra Otovo og solcellekraft as om paneler på taket, og lurer på om noen har noen erfaring med selskapene eller har noen formeninger om tilbudene?

Fra Otovo:
34 paneler, 400W, FuturaSun FU400M Silk Plus All Black
1 x Growatt MID 12KTL3 - XL
4 Optimerere (?)
10 års systemgaranti, totalanlegg da på 13.2 kWh

Fra Solcellekraft:
27 paneler, 410W, Centro Energy CE 410
Uspesifisert inverter
Ingen optimerere listet i tilbud
12 års garanti på panel, ish 11kWh

Otovo er riktignok ~30% dyrere, men kan kvalitet/merkenavn veie opp og være verdt å betale litt ekstra for (er jo også størrelsesforskjell i anlegget, men Otovo er jo allikevel dyrere...)

HSt
   #12
 31 913     Lillestrøm kommune     2
Er det skygge noe sted så er vel optimizer for å jevne ut mellom paneler, skygge på et panel i serie med andre blokkerer all ytelse fra alle panelene.
   #13
 3 014     Vestlandet     1
Ville hvertfall sjekka opp hvilken inverter det er før du går for Solcellekraft.

Har du noe som kaster skygge på taket, som gjør at otovo har tatt med fire optimisere?
   #14
 2     0
Tusen takk for svar!

Ja, opplegget er basert på to takflater hvorav det ene ligger litt "under" det andre, slik at det utover dagen vil få litt skygge på seg. Er det noen store forskjeller i kvalitet på panelene man burde tenke på?
   #15
 3 014     Vestlandet     1
Det vet jeg ikke noe om - kjenner ikke disse produsentene eller panelene. Tror de er ganske like i egenskaper (det ene yter mer pr areal, men det har ikke noe å si så lenge du har nok takareal).
   #16
 1 315     1
En del solanlegg-eiere skryter av at de som plusskunder har solgt så og så mange tusen kilowatt-timer tilbake til kraftverket - men det angis alltid i kilowatt-timer. Ikke i kroner og øre. Tilhøreren skal tro at antallet kWt kan multipliseres med spotmarked-strømprisen i dag, rundt 1,30 + moms på Østlandet, for å vise hva du kan tjene på strømsalg, men det er ihvertfall feil!

Hvorfor er det feil? Er det ikke slik det fungerer?
Tibber har følgende tilbakekjøpsavtale: 1kr/kWh inntil 1000kWh, deretter spot. Man kan også velge å bruke spotpris hele året, men da får du selvfølgelig ikke 1kr for de første 1000 hvis spotprisen er lavere.


Det stemmer, det er akkurat slik det fungerer. Man får spot-pris eks. mva timesmålt for all eksport (om man ikke har en fastprisavtale på 100 øre for 5000kWh som du nevner eller Midt Energi sin på 110 øre for 8000 kWh).