10,236    12    0  

Erfaringer med høyeffektive solfangere?

 120     Gjøvik     0
Jeg er veldig fascinert av solvarme, og vurderer å installere vacuum-solfanger. Men jeg lurer på hvor lang ut på høsten man kan forvente å få noe varme av solfangeren.

Er det noen her som har erfaring med slike høgeffektive fangere? Skulle gjerne hatt et varighetsdiagram eller en årsprofil eller noe slikt. Noen som vet om noen slike?

Noen som vet hva som er "best of the best" av slike solfangere? Tenker da på solfangere som kan fungere lang ut på høsten/våren.

HSt
   #1
 37,804     Lillestrøm kommune     0
Du finner Bettum på forumet her, han forhandler vakuumrør fangere som er de beste. Du kan forvente å ha varme fra mars-okt/nov, du finner flere eiere av hans anlegg også her på forumet.
Med vakuumrør så har du varme hvis du har sol på rørene nesten uavhengig av utetemperaturen.
  (trådstarter)
   #2
 120     Gjøvik     0
Takk for tips, har kontaktet ham.

PS. Er det noen som har erfaring med sesonglager for solvarme, slik at man kan unytte varmen også på vinteren? Ser at det er forsøkt på Ljan skole i Oslo, men hadde vært morsomt om det er noen som har forsøkt det på litt mindre skala.
   #3
 3,210     Vestlandet     0
Og husk at forventet årsutbytte også avhenger av hvor du bor...
   #4
 247     Trondheim     0
Sesonglagring av solvarme og mindre skala er to veldig interesanne tema, som desverre går dårlig sammen. Med dagens  kjennskap til varmelagring så må man opp i vesentlig størrelse på lageret for å kunne bruke solvarmen vinters tid. Søker du litt på forumet så finner du endel info om det. Sandlager under huset hvor en varmepumpe henter ut energien vinterstid er det som "gjelder" , har jeg lest... 😊
  (trådstarter)
   #5
 120     Gjøvik     0
Sandlager under huset hvor en varmepumpe henter ut energien vinterstid er det som "gjelder" , har jeg lest... 😊


Prøvd å lete litt rundt her på forumet uten å finne de helt gode trådene om slike sandlagre. Kasnkje jeg søker på feil ord og uttrykk. Har du mulighet å gi meg noen linker til relevante tråder?
   #6
 1,231     Bergen     0
Sakser fra http://www.fornybar.no/andre-teknologier/lagring-av-termisk-energi/varmelagring-i-grunnen

"Å bruke grunnen som energilager er relativt ukomplisert. Det er imidlertid forbundet med tap, ettersom varmelageret i undergrunnen vil spre seg til omliggende områder. Slike lagre må derfor være meget store (flere 10 000 m3) for at varmetapet skal bli akseptabelt. Dette kan forklares ved at varmetapet er proporsjonalt med overflaten til lageret. Volumet øker raskere (tredje potens) enn overflaten (annen potens), og det spesifikke varmetapet (W/m3) blir dermed mindre desto større volum lageret har. Anleggene må derfor knyttes til store varmebehov, for eksempel et fjernvarmeanlegg."
HSt
   #7
 37,804     Lillestrøm kommune     0
Jeg vet det var et hus i Oslo som hadde en stor kulesteinfylling under huset som ble varmet opp med luft på sommeren og hentet ut på vinteren.  Problemene var muggvekst så langt jeg husker (og at de derfor stengte av denne løsningen).

For Bettum så er mine månedsdata fra en bruker i Oslo, jeg var innom under "soldagene" som ble arrangert i fjor.


HCF
   #8
 106     0

PS. Er det noen som har erfaring med sesonglager for solvarme, slik at man kan unytte varmen også på vinteren? Ser at det er forsøkt på Ljan skole i Oslo, men hadde vært morsomt om det er noen som har forsøkt det på litt mindre skala.

Du kan sirkulere overskudd ned i borehull eller rørsløyfer under bakken på sommertid og hente varmen opp igjen vha. en VP på vinteren. Dette forutsetter stabile grunnforhold (ingen drift).
Signatur