32,467    55    0  

Fått smaken av solenergi.

 2,326     Trondheim     0
Har fått smaken av solenergi etter to måneder med vakumrør på taket.

Vakumrørsystemet er avhengig av strøm. Styringen trekker fattige 3W, men når styringen finner ut av at det er tid for å samle solenergi så starter to sirkulasjonspumper  som trekker 85W.

Årlig forbruk som skal dekkes inn er omlag 450 kWt/år.

Strekkes det til en nedbetalingstid på 10 år så bør energisystemet ikke koste mer enn 4000-4500.
Noen med kjennskap til om det finnes noe slikt?
Signatur

HSt
   #1
 36,579     Lillestrøm kommune     0
Skal systemet også fungere som en UPS for deg så du ønsker batterifunksjon ?  Mht dimensjoneringen så trekker systemet 85W med sol på seg og solpanel leverer ikke mye hvis det ikke er sol det betyr at med større vinkelavhengighet på solpanel kontra vakuumrørene dine så må du sikker minst doble effekten fra solcellene. Med litt tap vil jeg tro du burde gått for et 250W panel, du får det fra Kina  :) 
  (trådstarter)
   #2
 2,326     Trondheim     0
HST, takk for tipset. Og Kina kontaktet.

Samme leverandør som på vakumrørene jeg har leverer (Selvfølgelig) solpaneler også.
Det gikk ikke mange minutter fra jeg forespurte, til jeg fikk svar på priser.
Kinamannen ville vite mer om soltimer og applikasjonene som skulle drives, jeg har sendt mer informasjon. Med de skulle han kunne "snekre" et system for meg.

Solceller er jeg mer grønn på enn hva jeg var da jeg startet med termisk solvarme. Og, nei, skal ikke starte som med termisk solvarme, å bygge egen solcelle etc etc.

Her må jeg trekke på ekspertisen som finnes.

250W panel skulle altså kunne rekke. Har tilbud på et 300W system, 500W og 2,7 kW system fra Kina. 2,7 kW er å glemme, det blir for stort. 300W og 500W skulle være gode alternativer.

Sirkulasjonspumpene er det greit å håndtere, for de skal jo gå når det er sol, og da lager solcellepanelet strøm.
Så kunne det være fint om jeg gikk opp et hakk, og fikk eksempelvis lagret elektisk energi som varmtvannbereder kunne bruke til å toppe opp varmen i den her ANTI-BAC funskjonen som vil måtte gå mask en gang i uken, samt holde temp i bereder på rundt 45.

Om det å kjøre vvb mot batteribanken på solceller blir for tøft, så har jeg vaskemakinen. Det skulle den kunne klare å drive.

Har sendt oppgaven til Kina, og så får vi se hva de kommer opp med.

Et spørsmål som kanskje noen vet svaret på, hvor mange kWt leverer et 300W system på året. (Trondheim har 1336,4 soltimer per år i snitt)?





Signatur
HSt
   #3
 36,579     Lillestrøm kommune     0
Glem de store effektene ut fra solcelle strøm systemene, det er så ekstremt mye mer effektivt å hente varme med vakuumrørene dine enn med dårlig virkningsgrad fra solcellene og så prøve å lage effekt fra batteribanken. Hvis du tenker nærmest "direktedrift" av pumpene (du har sol når du får mye energi fra vakuumrørene) så må du ha nok til å holde pumpene i gang når en tett sky går forbi og spenningen faller fra solcellepanelene.  Egentlig så tror jeg at det ville være lønnsomt å levere overskudd direkte til strømnettet og hente det tilbake derifra, men er ikke sikker på hva denne modulen vil koste deg.

Hvis du benytter batteribank så kan du jo ta med i betraktning at har du mye ladning så vet du at du alltid har forbruk så du trenger ikke å dimensjonere inn 85W forbruket i mottaket på batteristasjonen din (du må håndtere strømmengden, men trenger ikke å beregne denne inn i kapasiteten på batteribanken).

Ellers er jeg spent på om du får med deg rotasjon på solpanelet  Smile vi har en manuell løsning på hytta og har hentet inn ca dobbel lademengde ut av solpanelet ved å rotere panelet 2-3 ganger i løpet av døgnet.

Følger du linken under så finner du litt mer informasjon om et anlegg nede i Lørenskog, det er mye større så det er bare å sette i gang  ;)

http://www.solenergi.no/solkraft-lorenskog/



  (trådstarter)
   #4
 2,326     Trondheim     0
HST, atter takk.

Lørenskoganlegget langt over "Pipa". De er litt gode i markesføring, snakker om Megavattimer, men 4500 kWt/år for å betale 100.000 er helt på styr. Det dekker ikke rentekostnaden på investeringen.

Følgesystem er ikke med på tilbudet fra Kina, og jeg innser at å skaffe system som fyrer av i verste fall en 10 kWt på 5 timer vil være uhensiktemessig dyrt.

Da er det kun det å kjøre pumpene. Der har jeg utelatt at jeg faktisk har en pumpe til i regnestykket. Det er sirkulasjonspumpen til underkjølingen på varmepumpen. Den trekker 40W, og kunne vært driftet av solcelleanlegget også på høst/vinter/vår.
Jeg har fyrt den i gang i september, og holdt den i gang til fyringesongen er over, rundt 17 mai.

Den pumpen alene trekke omlag 1 kWt/døgnet, i opp mot 8 måneder. Det er 240 kWh.
Så er det sirkulasjonspumpene på solfanger som kanskje vil gå 3500 timer. Det er 350 kwh. Totalt da rundt 600 kWh i året bare på pumper!

Fant denne linken for beregning av årsutbytte: http://www.ppam.se/Berakna
300W systemet er 2,56 m2, og vil gi 286 kWt. Det blir for lite, kan kanskje makte pumpene som går til solvarme.

Økonomien i dette? Den er på "vaklende grunn". Strømkostnaden er på omlag 80 øre for perioden, og da har jeg  280 kroner/år å betale ned panelene på.

Om jeg legger tilside halve for å dekke rente på investeringen, så må ikke anlegget koste mer enn 4000,- Det kan jeg allerede si, det gjør det!

Et følgesystem koster også noe, men det kan virkelig lønne seg om det ikke koster skjorta og en får doblet output. Da kan det bli økonomi i det også.





Signatur
   #5
 15     0
Mener jeg leste om en som hadde en gammel UPS som backup strøm til sitt solfanger system her et sted (kanskje det var deg?)

Isåfall kan du jo "oppgradere" batteribanken på UPSen, jeg mener å ha fått med meg at batteribanken burde være 3 x det du skal bruke den til. Dette har vel noe med at batteriene egentlig aldri skal under 50% kapasitet (noen 70% og noen typer opptil 80%). Hvis pumpen skal kjøre 12 timer sammenhengende på di lengste dagene så tar vi:
87W x 12timer x 3 =  3132W

Hvis vi tar høyde for at UPSen er 24V så trenger vi da en batteripakke på:
3132W / 24V = 130,5 Ah

Da skal du kun trenge paneler til å dekke dette, en lade regulator samt batteripakken. Når det gjelder output, så er min erfaring med oppsett mot Vest at jeg får ut ca. 70% på det meste av det panelene er oppgitt til. Så et 300W panel vil gi maks 300W x 0,7 = 210W

Problemet er at UPS invertere ikke er designet for å kjøre kontinuerlig, så jeg er ikke sikker på hvor godt det vil fungere i praksis. Tror ikke jeg ville anbefalt det. Det finnes grid-tie invertere  på 100W som kanskje ville  vært et bedre alternativ, da disse er designet for å kjøres kontinuerlig :)

Hvis du vil levere strøm direkte til strømnettetet så hente det tilbake derfra blir systemet fort kostbart, da invertere som gjør dette er veldig dyre. Det er ikke anbefalt å stikke en 100W grid-tie inverter inn i strømnettet. Invertere som brukes på PV systemer har som regel en del sikkerhetsfunksjoner bygget inn osv. F.eks hvis det skal gjøres en jobb på strømnettet og strømmen kuttes, så skal inverteren slå seg av. Slik at han som jobber på strømnettet ikke skal få seg en uhyggelig overraskelse :)

Min erfaring er at i småskala anlegg så er det best å bruke batteribank. Går du oppover i skala, 2kw og oppover, er det best å bruke en inverter direkte mot strømnettet.
  (trådstarter)
   #6
 2,326     Trondheim     0
Hei Kimnor

Jeg har ikke noe UPS system fra før.

Pumpene er std 220V med tre mulige hastighetstrinn, som trekker ca 40, 50 eller 60W alt etter hastighet.

Har lest meg opp litt på solceller, og så langt "skuffet" over kost/ytelsesfaktor.
Skal det være mening i å introdusere solceller for min del, så må det være noe pay-back i det. Og der "sliter".

Fant dette: http://gisatnrel.nrel.gov/PVWatts_Viewer/index.html

Et 500W system vil knapt spare 200 kroner i strømkostnad/år. De 200,- dekker ikke rentekostnaden på investeringen!



Signatur
  (trådstarter)
   #7
 2,326     Trondheim     0
Kunne ikke la være, men lot det ikke ta overhånd. Solcellepanel kjøpt.

Klarte å begrense meg, så kjøpte ikke noe stort.

100W panel og en 20A MPPT lader. Tørrbatterier og en inverter 220V har jeg liggende.

Brukes til? Vet ikke, men et formål kan være å lade batteripakke til EL-sykkel jeg har. "Sykle" til og fra jobb på solenergi må jo være svært politisk korrekt.

Kan kanskje klare å drifte en del apparater som bruker eliminatorer, stua er "full" av slike.

- Trådløs nettverksrouter
- Husalarmen (Har batteribackup innebygget)
- TV-decoder
- Trådløse hustelefoner

Har også noe LED-lys i stua. Men spørs på den mørke årstiden.

Leveres om to tre uker, og settes opp på 1-2-3.  Wink
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 2,326     Trondheim     0

Kunne ikke la være, men lot det ikke ta overhånd. Solcellepanel kjøpt.
Klarte å begrense meg, så kjøpte ikke noe stort.
100W panel og en 20A MPPT lader. Tørrbatterier og en inverter 220V har jeg liggende.
............
Leveres om to tre uker, og settes opp på 1-2-3.  ;)


Kinamann sender med Fedex, og av trackingnummer er det her allerede på tirsdag. Hvordan det for $18 er mulig å sende noe på så kort tid fra Kina hjem til meg i Trondheim er for meg en gåte. Men ikke viktig, morsomst blir det å få i gang panelet.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 2,326     Trondheim     0
Mens jeg venter på solpanel etc så lest meg opp litt.

En enkel og grei intro har Clas Ohlson : http://www.clasohlson.com/medias/sys_master/9057186119710.pdf

Mitt system er på tre dager kommet seg til Tyskland:
-  8/08/2013  -  Thursday
10:09 am Arrived at FedEx location KOELN DE
4:56 am               Departed FedEx location GUANGZHOU CN

Oppdatert leveringsdato er torsdag, så tre dager fra Kina til Tyskland, og så en uke fra Tyskland til Trondhiem. Montering neste helg  Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 2,326     Trondheim     0

Hvis du benytter batteribank så kan du jo ta med i betraktning at har du mye ladning så vet du at du alltid har forbruk så du trenger ikke å dimensjonere inn 85W forbruket i mottaket på batteristasjonen din (du må håndtere strømmengden, men trenger ikke å beregne denne inn i kapasiteten på batteribanken).


En tanke da, kan det være OK å sette en C-TEK batterilader på Timer som topplader batteri på natten?

For, etter en studie av potensialet virker eneste fornuftige off-grid løsnig være å drifte solstyring og pumper med solceller, og fristende å koble til sirkulasjonspumpen (40W) til konvektor i kjeller også som går 24/7 i kalde årstiden.

Og da, for å sikre tilgjengelighet på strøm, ha en batterilader som topper batteriene på natten?

Vil det gå å sette C-TEK lader slik som på "tegningen", eller blir det noe merkelig som skjer?




Fått smaken av solenergi. - Grid_backup_solstrom.jpg - dkt850
Signatur