1,810    67    14  

Forkrav som stilles for å montere solfangeranlegg

 33     0
Hei, Et uinnredet loft uten plankegulv og loftsluke m/nedtrekkbar stige. Er dette til hinder for å montere solfangeranlegg?

Jeg er interessert i å anskaffe en liten solfanger kun til oppvarming av tappevann. Noen her som vet om det først må bygges en loftsluke og legges et plankegulv på loftet?

Legg gjerne ved tips om type solfanger, som egner seg for det sørlige Vestland med lange, milde vintre, og som er kostnadseffektivt. Jeg har fundert på om det finnes solfangere for små varmtvannsberedere på 130 liter.

Som under normale omstendigheter ikke lønner seg, men strømprisene i Sør-Vest forblir ekstreme, derfor skal jeg gjøre kalkyler, og må da ta med bygging av loftsluke og plankegulv i regnestykket.

TBL
   #1
 360     Lørenskog     1
Vil anta at rør til solfangeranlegg og kabler til solcellepanel ikke føres inn igjennom taket? Vanskelig å unngå lekkasje?
Nøyaktig hvordan rør og kabler føres ned fra taket vet jeg ikke.
   #2
 1,962     Sandefjord     1
Vet ikke hvorfor en solfanger utvendig på taket, skulle utløse krav om loftsluke og gulv på loftet?
Men montør må selvfølgelig komme til og kunne jobbe/bevege seg rundt. Det skal jo trekkes noen rør, og lage noen gjennomføringer i tak/vegg/etasjeskillet etc.

Et bilde vil kunne gi bedre råd.
   #3
 2,342     Trondheim     1
Nei, ikke noe bygningsmessig som må til. Å montere slikt krever ikke mer enn å montere en takstige for feier som eksempel. Og det krever ikke takluker og annet.
Ville montert vakuumrørfanger. Er definitivt mest effektive.
Antall rør, eller panel det er mening å montere er ut av akkumulatortank, og 130 liter er ikke store volumet. En ramme med 20 rør er nok. Større fanger vil bare føre til overproduksjon, og være overdimensjonerende.
Se f.eks www.nordsol.eu



Signatur
  (trådstarter)
   #4
 33     0
Hei, takk for innspill. Etter at emnet ble opprettet, så har jeg fattet interesse for annet helt nytt som har kommet på markedet. Nemlig vertikal vindturbin på hustaket, og denne alternative energiproduksjonen skal jeg nå først studere nærmere, før solfanger vurderes.
En stillegående mini vertikal vindmølle beregnet for tak på boliger, se https://www.luvside.de/en/
   #5
 3,210     Vestlandet     1
Vertikalakslede turbiner er ikke noe nytt. Du får veldig lite ut av det på et hustak, i forhold til solceller (hvis det er ok solforhold). Det er rett og slett lite vind i de høydene, og den er typisk ganske turbulent.
  (trådstarter)
   #6
 33     0
Det er ikke tatt noen avgjørelse, jeg skal studere og beregne før anskaffelse. Hvert år blir det lansert nye og forbedrede utgaver av både solcellepanel, solfanger og vindturbiner. Med mønet på mitt tak som ståsted, har man fri sikt til åpent hav mot vest.
   #7
 2,342     Trondheim     1
Det er enkelt å regne på vind, det er kinetisk energi. Tetthet på luft er omtrent 1,2 kg/m3. Formel for kinetisk energi kan vi (1/2mv^2) etc. Gjennomsnittlig vindhastighet i Norge i 50 meter over bakken er 8 m/s, men på et husmøne er det nok selv helt ute ved kysten ikke mer enn 5. Maksimal virkningsgrad på en propell i vinden er 59% (Søk Betz's law). I tillegg er det tap i infrastukturen, dvs aksellager, inverter og ren motstand i ledninger. En kommer ut på omtrent 40% av energien i vinden.
Så, med en innretningen, propell eller slik vertikal turbin som dekker 1 m2 på taket vil det produseres:
0,5 * 1,2kg/m2 * 1m2 * 5m/s^3 * 40% =30 Watt. På ett år produseres da teoretisk 260kWh/m2.
Til sammenligning:
Et solcellepanel jeg har har produserer på et år omtrent 180 kWh/m2
Min termisk solfanger av vakumrør leverer 340 kWh/m2 brutto areal de dekker.

Oppsummert:
Ut av en m2 til husbruk, kan man rangere at:
- Termisk solfanger høster mest energi av solen, men merk, temrisk
- Vindturbin sanker mer elektrisk energi på en m2 enn solceller
- Solceller tar minst energi av de tre per m2

Men, solceller er nok mest anvendelig metode da termisk fangt er begrenset til hvor mye du bruker av varmvann, for min del 9m2. (400 liter akktank). Et tak på 30 m2 skjemmes ikke av å dekkes med solceller, men en vindtubin på taket som skulle tilsvare samme årsproduksjon som 30 m2 solceller vil være noe som stikker opp og må dekke 20 m2, en propell på mer enn 5 meter i diameter.
Skulle jeg produsert samme energi med vindtubin som mine 9m2 med termiske fangere vil det md 5m/s vind kreve en med diameter 4 meter.


Signatur

   #10
 3,210     Vestlandet     1
1000kWh per mnd er helt urealistisk med en sånn turbin. Se på regnestykket til dkt, det belyser det godt.