#11
 2,342     Trondheim     0
Her er kilder, se selv for å finne ut årsproduksjon etc. Jeg tror det er 1000 kWh pr mnd.

https://www.youtube.com/watch?v=IFKfMG8kgSs

https://www.luvside.de/en/

Hei,
Litt reverse engineering: For å få ut 1000 kWh/måned, i en måned med 31 dager, kreves det en kontinuerlig effekt på 1344Watt, for enkelhets skyld 1,3 kW.
Eksempel Luvside turbin:
Ser at de har tre modeller, 1,5, en 3 og en 5. Ser og at dette tallet 1,5 samsvarer med turbinens nominelle effekt, 1.5kw. Slik sett, nominelt gir den faktisk 1,5 x 24 x 31 = 1116 kWh/ måned.
Det er da vel og merke om det blåser 15 m/s 24/7. Og det gjør det ingen steder i Norge.

Du ser at rotor dekker 5,6 m2. Brukes beregningen jeg viste til i forrige post, er det omtrent 11,3 kW effekt i 15 m/s luft som beveger seg over 5,6 m2. Dvs, virkningsgraden på turbinen er 13%, det hentes 1,5kW ut av 11,3 kW.
Det står også at start er på 3 m/s, og med 13% virkningsgrad betyr det at den leverer 12 Watt som minimum.

Så for å oppsummere, om det blåser 15 m/s kontinuerlig året gjennom, så vil en slik tubin som er 4 meter høy og 1,4 meter i diameter, gi 1000 kWh/mnd
Blåser det de 5 m/s jeg tenker du har på mønet som snitt i året, vil den gi omtrent 480 kWh på året. Kjedelig, men fysikken lyver aldri.

Konklusjon:
Dette er grunnen til at de vindturbiner vi har er propeller, på høye søyler, så en kommer et nivå på minst 50 meter over bakken hvor det i snitt blåser 8 m/s i Norge.

Litt morsomt:  Ikke langt fra der jeg bor, i Selbu, er det nylig bygget en vindpark med 21 turbiner. https://tronderenergi.no/vind/stokkfjellet
Diameter på rotor er 136m, navet 112m over bakken. Installert effekt, nominell er 4200kW per turbin. Regner man bakover med de formler jeg har vist til/brukt, og bruker 50% virkningsgrad for disse turbiner, så får man ut at det må blåse 8 m/s på Stokkfjellet for å gi den nominelle effekten. Presis som det altså gjør i snitt i Norge.



Forkrav som stilles for å montere solfangeranlegg - vindrotor.jpg - dkt850
Signatur

  (trådstarter)
   #12
 33     0
Det er et interessant regnestykke. Vindmøller av tradisjonell utforming er mer effektive, men de lager også støy. En vertikal vindturbin er mer stillegående. Det er meningen at toppen på vindturbinen skal befinne seg 10 meter over bakken.
Disse høyt kvalifiserte innleggene vil komme godt med underveis i prosjektet. Men vær klar over at trådstarter ikke har kompetanse til å diskutere for eller mot visse typer energiproduksjon. For å ta det første først, så skal jeg måle nøyaktig hva vindhastigheten er på det stedet som er spesifisert.
   #13
 2,342     Trondheim     0
Hei. Mål vindhastigheten, eller du kan benytte deg av data som allerede er samlet globalt. NASA har en database der du kan hente ut så og alt. Den er skapt bl.a for å beregne fornybar energi.
Den har solinstråling, og vind. Du finner data for vind på både 10 og 50 meter høyde. Gjennomsnitt, min og maks. 
Adressen er: https://power.larc.nasa.gov/data-access-viewer/
Tok ut data for der jeg bor, litt utenfor sentrum av Trondheim, og for den nevnte vindparken i Selbu.
Vinparken i Selbu hadde omtrent 7 m/s i snitt for 2021. Jeg regnet 8, men siden tubinene står på over 100 meter høyde er det nok 8 m/s og ikke 7 i snitt der.

10 meter høyde der jeg bor i "lavlandet" blir det et snitt på 2,85 m/s, med snitt på maks vind 3,8 m/s. Som f.eks den LS Double Helix 1,5 som først begynner å produsere strøm på 3 m/s ville det blitt lite produsert. På 50 meter er det 1,6 m/s mer vind i gjennomsnitt der jeg bor.

Kan nevne at jeg har driftet solvarmepanel i 10 år, og når jeg sammenligner produksjonen målt på den mot data jeg får ut fra NASA så stemmer det på en prikk. Ikke så merkelig egentlig med en teknologien som er anvendt for å samle dataene. Jeg vil tro det samme vil gjelde for vinddata.

Legger med graf for vindhastigheten for mitt bosted (2021):




Forkrav som stilles for å montere solfangeranlegg - vindhastighet.jpg - dkt850
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 33     0
Nå har jeg fått et svar på den henviste nettsiden. Tidligere har jeg lett etter tilsvarende data og historikk på norsk værmelding, men uten hell.
Forkrav som stilles for å montere solfangeranlegg - NASAvind.JPG - Astrid Kaardal Halleraker
  (trådstarter)
   #15
 33     0
Posisjonen på kartet er
59,76786
5,18740


Kom gjerne med kommentarer, jeg lar fornuften styre valget av type energiproduksjon. Det er så mange vindmøller eller -turbiner å velge mellom. Solcellepanel vil gi størst utbytte på Sør- og Østlandet, hevdes det. Om vinteren når dere har snø, så har vi her vinterstormer m/regn.
   #16
 1,078     Rogaland     1
Et godt tips er å kjøpe en rimelig vindmåler, som du setter opp der du ønsker turbinen da slipper du å gjette.

https://www.clasohlson.com/no/Trådløs-værstasjon-med-USB,-Cotech/p/36-7959
Signatur
  (trådstarter)
   #17
 33     0
Hei, det er så inspirerende å få innspill. Nå når jeg vet omtrent hva gjennomsnittlig vindhastighet er, så gir det et datagrunnlag for beregninger. Men leverandøren sier uttrykkelig i sin sjekkliste-før-kjøp, at vinden må måles helt nøyaktig, lokalt.
Forkrav som stilles for å montere solfangeranlegg - sjekklistevindturbin.JPG - Astrid Kaardal Halleraker
Så, hva sier dkt850 i Selbu? De amerikanske dataene på grafs form ovenfor, er vindforholdene gunstig nok til at det vil kunne lønne seg å anskaffe en vindturbin?

  (trådstarter)
   #18
 33     0
Thundr sa "Et godt tips er å kjøpe en rimelig vindmåler", da vil jeg svare at denne utgiften til vindmåler er liten og nærmest ubetydelig, i forhold til stangen som skal 10 m opp fra bakkeplanet. Men det må være en vindmåler med tre kopper som snurrer rundt, det er det anemometer betyr.
  (trådstarter)
   #20
 33     0
For øvrig: nå har dette temaet vokst seg stort. Jeg må samle kunnskapene og starte det som et prosjekt. Har spurt denne nettsiden om å opprette en undergruppe kalt Vindkraft, på Energi og varme. Fordi dette prosjektet vil ta tid, og bli enda større, som det trengs en ny, frisk tråd for.