6,533    8    0  

Frekvensstyrt sirkulasjonpumpe til solfanger

 62     Søgne     0
Hei

Er det noen som har tips til en sirkulasjonspumpe som kan styrs med frekvens eller PWM??
Skal bruke denne til en PLS og solfanger?

   #1
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
De fleste slike som blir brukt i slike anlegg fungerer sannsynligvis som enfase asynkronmotorer med hjelpevikling (har ikke studert dem i nøyere ettersyn). MAO så kan de styrers av en frekvensomformer.

Du kan nok også regulere dem ved å justere spenningsnivå og kun det (triac), men da regulerer du på momentkurven til motoren og dermed kan du få ustabil operasjon siden de har noe som kalles sadelmoment.

Flere slike pumper ser jeg har trinnvis regulering av hastighet.

Alternativt kan du bruke en billig pumpe basert på en liten trefase asynkronmotor med rustfritt pumpehus. Det selges billig flere steder (hydroforpumpe). De kan enkelt reguleres av en frekvensomformer for en rimelig penge, med alle de tilkoblingsmuligheter de har (modbus, profibus, iec61850, 0-20mA osv)
   #3
 4,110     Akershus (Follo)     0

De fleste slike som blir brukt i slike anlegg fungerer sannsynligvis som enfase asynkronmotorer med hjelpevikling (har ikke studert dem i nøyere ettersyn). MAO så kan de styrers av en frekvensomformer.

Har du en link til en slik frekvensomformer?
Det har jeg vært på jakt etter lenge.
Signatur
   #5
 4,110     Akershus (Follo)     0
Mulig jeg er litt treg i dag, men der finner jeg bare VFD for 3-fase motorer.
Har du et typenummer for den som kan brukes på 1-fase m. hjelpevikling?
Jeg har funnet kun en slik hittil, og da kun solgt i USA.
Signatur
   #6
 1,015     Revetal     0
Hastighetsregulering av solfangere er en veldig fordel, og vi har gjort det på alle anlegg med både "normale" pumper og "moderne" pumper.

Alle solstyringene, fra de enkle til de mest avanserte har dette integrert som standard, og her finnes mer info: http://sorel.ws/index.php?id=494&L=3
Signatur
   #7
 40     Nord-Trøndelag     0
Husk på at våtløpere i utgangspunktet ikke kan frekvensstyres med standard ekstern frekvensomformer da det kan bli overslag i viklinger.

Bruk pumpe som har integrert turtallstyring. Feks Grundfos MAGNA serie.
Den har mulighet til å styre hastighet med 0-10 Volt signal.

   #8
 1,015     Revetal     0
Dette er riktig, og jeg forstår meg altfor dårlig på hva og hvordan reléene som kan modulere standardpumpene fungerer rent teknisk, men det har fungert helt smertefritt på samtlige solvarmeanlegg vi har levert. Om det fungerer like godt på samtlige pumper vet jeg ikke, men de Wilo- og Grundfospumpene vi har brukt har aldri gitt noen problemer.

Samme prinsipp bruker vi også mot vedovner med vannkappe for å sikre høy og jevn temperatur i disse når det fyres, og da helt automatisk ift hvor hardt det fyres. Det er svært merkbart hvor mye bedre og renere forbrenningen blir.

Tidligere var minste anbefalte modulering ned til 50%, men de nye reléne i siste kontrollerserie kan modulere 30-100%

De mer avanserte pumpene som styres med 0-10V gir selvsagt ennå bedre regulering, men den enkle varianten er en rimelig og effektiv løsning for mange.
Signatur