7,705    20    0  

Front til solfanger?

 279     Haugeby     0
Hva er brukede? kan jeg bruke feks. et 2 lags vindu? mulig å få polycarbonat plater til å dekke hele taket å få det tett.

Tenkte å sette opp et 1/2 tak og inntegrere solfaner,taket kan jeg bygge opptil 10m langt og 2-3m utover.Sola vil stå Rett på kl 12 på dagen..

Tenkte å lage opplegget selvdrenerende med pex rør siden det er billigere enn kobber og jeg har så stort areal til rådighet..
Hva vil være optimal vinkel ,bor i haugesund.

Planen var å setter opp 2x6/8 og isolerer mellom disse,vinduk og panel på undersiden,vindduk for tak over isolasjonen og får muligens tak i noen alu plater gratis ,legger x antall selvdrenerende pex sløyfer oppå alu platene,maler det svart og mont.front oppå dette..

Høres dette greit ut?

Har plass til opptil 3000 liter isolert varmelager.

Skal forvarme forbruksvann og et basseng til å begynne med..

  (trådstarter)
   #2
 279     Haugeby     0
Var ikke helt det svaret jeg var ute etter,skal bruker minst mulig penger på dette prosjektet..
   #3
 2     Flekkefjord     0
For å få mest mulig ut av solvarme er det viktig å
sette sammen de rette komponentene,spesielt valg av akumulatortank.
Det koster ikke noe å snakke med de jeg nevnte.
   #4
 5,111     Sørnorge     0
Du kan helt sikkert dekke hele taket med polykarbonat. 2-lags vinduer isolerer bedre, veier mer, og slipper igjennom mindre lys. I sum blir det vekt og monteringsvennlighet som styrer valget, dermed vil jeg tro du havner på polykarbonat.

Du må selvsagt ha et tett undertak, og du må ha lufting over dette før du kan tenke solfanger. Platesolfangerens største problem er varmetap. Du må altså få tettet og isolert best mulig. I praksis vil det si at over undertaket må du ha luftespalte som kan transportere vegg fukt fra husets innside.
Så må du ha en vind/fuktsperre som hindrer kondens i å komme inn i fangeren.
Så et lag med isolasjon
Så noe varmetransporterende materiale som gir rørene dine større solfangerflate (f.eks aluplater, kanskje alufolie funker også?)
så rør
og glass/polykarbonat

I forhold til vinkling, spørs det når på året du vil den skal virke. 80grader vinkling er best i desember. 40 grader best i juli. 55-60 grader gir antagelig best årsvirkningsgrad.

Med så stor flate som du får, vil jeg tro at du får altfor god virkning om sommeren. Hvor skal du gjøre av all varmen? Jeg tror du er best tjent med en lavere virkningsgrad om sommeren, selv om det også gir lavere årsvirkningsgrad. Du trenger da vinkel et sted mellom 70 og 80 grader (avhengig av areal og varmebehov om sommeren). Du har vel en sørvegg uten vinduer du kan bruke til formålet?
   #5
 2,337     Trondheim     0
Ser ut som du har plan om å bygge noe som ligner en slik jeg laget meg. http://www.byggebolig.no/index.php/topic,30136.0/all.html

Det med kondens er viktig å få kontroll på, få solfanger tett så den holder seg kondensfri.

53 grader ser ut til å være den optimale vinkel for ditt vedkommende: http://www.skjolberg.com/innstraling.htm

Bygger du 30 kvadrat får du midtpå sommeren et snitt på innstrålt energimengde på 180 kWh/dag. Med 50% virkningsgrad er du på 90 kWh/dag. På rene soldager vil du kunne ha omlag 180kWh ut av fanger. På en eller annen måte kan den synes å være vell stor, men et basseng tar nok unna en hel del om det er på noen m3.

Erfaring fra min fanger er at kollektorplater som overfører varmen den fanger til PEX er viktig.

Signatur
  (trådstarter)
   #6
 279     Haugeby     0
Nå skal jeg ikke ha noe rom under taket,det skal kun være et tak som jeg kan sitte i skyggen og se utover plenen vist det skulle være veldig varmt en dag  ;
Blir nok brukt til å ha div. redskap innunder taket,feks plenklipper o.l

Har en hel vegg på ca 8 m uten vinduer mot sør til disp.

Så jeg ser for meg at selve taket er en del av solfangeren men med en vinkel på ca. 50 grader så ser jeg at det ikke kan bli noe tak ut av det..

Nå MÅ jeg ikke bygge fangeren 30m2,er det jeg har mulighet for,bygger ikke noe større enn jeg trenger.

Bassenget er på 12m3

   #7
 2,337     Trondheim     0
Du bruker sikkert vv som et gjennomsnitt, rundt 12-16 kWh/døgn. Da skulle 8m2 fanger være OK, gir snitt 12 kWh/døgn med 50% virkningsgrad.
Så bassenget, er ikke tommelfingerregel det at likt areal solfanger som fritt bassengareal?.
12 m3 på 1 meter dybde gir 12m2.
Så, fanger du bygger skulle da bli på 8+12=20m2? Areal over det får du kanskje ikke gjort deg spesielt nytte av.


Signatur

   #8
 5,111     Sørnorge     0
En fanger vil jo fungere også på flatt tak, bare at du da har størst virkning 22. juni, og ingen virkning i sommerhalvåret. Rådet må jo bli at hvis du ikke skal ha vegg på sørsiden av taket ditt, så lag taket så bratt du kan, og få heller en lavere effekt enn ingen effekt. Prisen pr m2 blir jo langt mindre når du bygger selv enn om du skulle kjøpt en ferdig løsning.
   #9
 1,015     Revetal     0
Hele vitsen med en solfanger er å få mest mulig innstråling, deretter absorbere dette, varmeoverføre, unngå tap, og ta vare på/utnytte solvarmen.

Da taper du først ca 20% på polycarbonat
Du taper  ca 20% til på varmestrålingstap fra din sortmalte plate når du kommer opp i litt god lunk.
Du har en varmeoverføringsevne til pexrør som blir rene sorgen sammenlignet med kobber.

Derfor er det ingen solfangere i hele verden i kommersielt salg som er bygget slik, med unntak av lignende plastmodeller til nettopp basseng. Disse er til gjengjeld veldig billige.

bruk like gjerne alle 20-30kvm du har tilgjengelig for klarer du mer enn 150-200kwt/år/m2 så har du i tilfelle vært ekstremt heldig med været.

Sommerstid til basseng og forvarming av varmtvann vil det selsagt funke helt ok, men hvor mye billigere det blir totalt sett ift noe som kunne gitt deg varme nesten hele året?

Men som svar på hovedspørsmålet i tråden; bruk glass!
Signatur
   #10
 5,111     Sørnorge     0
Bettum, hvor mye tap har vakumfangerene dine? Avstanden mellom rørene gjør vel sitt til at fanget lys utgjør så vidt over halvparten av innstrålet areal, også kommer tap igjennom glass og heatpipeoverføringen i tillegg. Det blir fort mye tap med den løsningen også. Rørenes store fortrinn ligger vel i isolasjonsevnen som gjør varmetapet vesentlig mindre, særlig når temperaturforskjellen mellom vann og uteluft er stor?