5,583    9    0  

Gjere klart for solceller - men vente med å kjøpe det

 1,943     0
Vi er interessert i solceller, men av diverse årsaker skal vi ikkje ha det nå. Ein av grunnane er at taket ikkje har ideel takvinkel og himmelretning. Vi prøver å vere litt framsynt, og tenker som så at det kan jo hende teknologien vil utvikle seg til vår fordel, og det kan bli aktuelt i framtida (min makker har allereie funne informasjon om at meir effektive solceller vil komme i nærmaste framtid, så det er vel ikkje heilt utenkelig).

Derfor er vi interesserte i å legge klart det ein måtte trenge av "ledningar" frå tak og ned til teknisk. Grunnen til at vi vil gjere det nå er at vi skal ha lavenergibygg, og det er ein fordel om ein kan sleppe å lage hol i huset seinare.

Er det nokon som veit kva det er vi må legge? Er dette utstyr vi får frå elektrikar, eller er det eigne ting for solceller? Dersom det siste er tilfelle så er det kanskje lurast å berre sørge for at det er eit egna trekkerøyr frå taket og ned i kjellaren (teknisk). Er dette eit "hol" (som jo må tettast på ein måte), som kan ligge under ei av takplatene?

Dette har eg INGEN peil på, så "enlighten me please".

bno
   #1
 2     Enebolig Mariero Stavanger     0
Hei,
Er i ferd med forprosjektering av enebolig og selv om vi har bestemt oss for bergvarmepumpe og infrastruktur til solfangere har også dette som du nevner vært del av planene. Så da er vi to som søker denne type info. Tanken har streifet oss om det du nevner ville være tilstrekkelig i tillegg til at utviklingen går fort i denne sammenheng og da er kanskje det å legger klar røropplegg til et teknisk rom også mulignes aktuell for relevante vegger i så måte.
   #4
 5,415     Langhus     0
Lavere spenning gir mer strøm, hvis du skal ta ut like mye effekt.

Mer strøm gir større tap i ledningene (som i så fall må dimensjoneres større)


Energimessig sett ser det vel ikke ut til at solceller kan konkurrere mot vannvarming på lang tid ennå (når det gjelder evnen til å hente energi fra sola)...
Signatur
   #5
 248     Ringerike     0
Har du ett 12v anlegg blir det som menge har på hytter, da ken du ikke koble til vanlige apperater som brukes i hjemmet.
Har du ett 230v må du ha en Solcelleinverter som kobles opp mot sikkringskapet, her må du ingå avtale med netteier siden solcelleanlegget forsyner overskuddstrøm ut på nettet ved lavt forbruk i boligen.
Dette er et relativt dyrt anlegg siden solcelleplatene er rimelig dyre. ett anlegg på rundt 5kw ligger på rundt 200000,-
  (trådstarter)
   #6
 1,943     0
Vel, det er det siste vi er interessert i, så då får vi berre begynne å spare da...  :-\

For å ikkje utelukke muligheten for dette er det greit å få lagt holet når huset blir bygd. Er det da snakk om berre eit røyr som ein kan benytte seg av ved eit seinare høve?
   #7
 1,015     Revetal     0
Den beste klargjøring man kan gjøre for solceller er å sørge for at boligen bruker minst mulig elektrisitet. Da må man være svært bevisst på at alt som har med varme og varmtvann å gjøre ikke hentes fra elektrisitet. Det betyr at varmekilder må være solvarme og bio, varmepumper vil bruke altfor mye så det er tabu. Deretter bør alt lys være LED. Komfyr på gass eller ved, sol/bio-oppvarmet vann til vaskemaskin og oppvaskmaskin. Velge de mest energivennlige husholdningsapparatene. Deretter må man være svært bevisst på bruk av alt elektrisk. Skru av alt man ikke bruker. la maten bli kjølig før den settes i kjøleskap, tine mat i god tid i kjøleskap etc etc etc.

Da er det fullt mulig å ikke bruke mer enn 2-3000 kwt/år, dvs 5-8kwt/dag. Da skal det ikke så stort solcelleareal og batteripakke til for å dekke resten, og i kombinasjon med ei lita vindmølle som gir strøm da det er dårlig vær enda bedre. Et lite aggregat som nødstrøm og dere er selvforsynte :)

Solceller kommer til å bli bedre og rimeligere etterhvert, men rimeligst er de panelene man ikke behøver :D


Signatur

   #8
 3,997     Oppland     0
Med mindre de finner ut at det er materialer som er billigere og bedre enn dagens så tror jeg ikke det blir nevneverdig billigere med det første i allefall.

Dagens moderne panel har en virkningsgrad på 15%, altså ca 100-150W/m2 på dagtid under optimale forhold. Du trenger ca 10m2 bare for å produsere 1000kWh i året, det er ikke mye strøm.
REC har vel nettopp satt ny rekord med 17%, en forbedring av tidligere rekord med 1%, husker ikke hvor gammel denne var, men en del år var det. Utviklingen her er på ingen måte veldig stor.
De må finne nye og bedre materialer å bruke, dette gir store utviklingskostnader som igjen skal dekkes inn, så jeg har ikke tro på at solcellepanel vil bli lønsomme her på berget de første 10-20årene.
Om strømprisen fyker til himmels, og boligene har passivstandard, da begynner vi å kunne nærme oss lønnsomhet her i landet.

Så jeg for min del slo de fra meg nesten umiddelbart, og så heller over på solfangeranlegg.
Der er det i allefall lønnsomhet om du planlegger litt.
De har en virkningsgrad på 60-90%, altså 4-6ganger bedre enn solceller.
et 10m2 panel vil gi deg 4-6000kWh pr år, noe som ofte dekker all oppvarming sommerstid, og gir et godt tilskudd høst og vår.

Hadde vi bodd nærmere ekvator med jevnere solgang hele året og mye mindre forbruk hadde det kanskje kunne forsvares, men for Nordmenn ser jeg ikke noe lønnsomhet overhodet, om vi ser bort i fra helt spesielle prosjekter, som hytter uten strømlinje og "miljøprosjekter".
Tom
   #9
 1,545     Sørlandet     0
Solceller er ikke regningssvarende hvis man har tilgang til strøm fra e-verket.

Jeg hadde et 95W panel fra AlternativEnergi.no i Grimstad. pris drøye 5000 kroner. Det var et av markedets mest effektive med 170W/m² inkl. ramme og tomrommet mellom cellene. 17% virkningsgrad ved 1000W/m² solinnstråling. Ikke veldig imponerende.

Et 95W panel gir 95W når solinnstrålingen er 1000W/m² vinkelrett på panelet og forutsatt at panelet ikke er varmere enn, om jeg husker riktig, 40 grader.

1000W/m² har man i Sør-Norge rundt St.Hans, og da bare i et par timer midt på dagen.

Hva betyr dette? Det betyr at med et solcelleanlegg med en viss oppgitt effekt, får man i snitt halv effekten fordelt på halve døgnet. Omregnet til full effekt, får man full effekt i 6 timer og null effekt i 18 timer. Om sommeren, vel å merke. Om vinteren er effekten noe nær null.

Det stopper ikke her. Skal du ha halv effekt av påstemplet verdi i 12 soltimer, må man ha paneler som følger solens bane og vinkel over horisonten. Ligger solcellepanelene fastmontert på et skrått tak, kan man på ny halvere effekten. Da har vi 3 timer pr. døgn med full effekt - når det er sol, vel å merke. 100 soldager i året, hvorav 60 av disse i sommerhalvåret? Halvparten av halvparten av halvparten ganger med noen få soldager blir veldig lite effekt pr. år.

Den effekten man til slutt får kan man mate til en batteribank som så er koblet til en inverter som produserer 230V. Solcellepaneler produserer alltid likestrøm, men det man trenger er 230V vekselstrøm. Batteribanker koster penger og har begrenset levetid og har tap i opplading utlading.

Alternativet er å koble panelene til en inverter som kobles mot e-verkets nett for å selge overskuddsstrømmen. Det er dyrt og krever tillatelse og overskuddsstrøm skal man se lenge etter. Da er det bedre å slå av anlegget/la være å ta ut effekt når det ikke finnes nok effektbehov i huset.


Uansett hvordan man snur og vender på dette, blir det et gedigent tapsprosjekt. Det lureste man kan gjøre er å glemme hele ideen. Dette er for fritidsbåter og hytter uten 230V strøm.

Dette er ille, mye, mye verre enn de fleste kan forestille seg. 50 kroner pr. kWh? kanskje ikke, men billig blir det slett ikke.

Lyst til å se hva solinnstrålingen er akkurat nå:

http://met.hia.no

Velg "Solar last 24 hours".

Langt opp til 1000W/m² selv om dagen i dag har vært en strålende dag uten en sky på himmelen.

Et 5000W solcelleanlegg til 250.000 kroner hadde i dag produsert strøm for ei drøy krone, men i dag var altså en veldig god og solrik dag.



Signatur