6,886    16    0  

Hvilke systemer/leverandører blir anbefalt ?

 80     Vestlandet     0
Er i markedet for å komplettere varmeanlegget med solfangere.

Det store spørmålet er om det er noen leverandører/systemer som utpeker seg som noe mer gunstig enn andre ?

Har plass til store solfangere, opp mot 7,5 x 3,6 meter, så økonomi kontra effektivitet er bra.

Ser at flere her inne har fra Bettum. Har sett på ASV sine, resten av systemet mitt er 10 år gammelt fra Solarnor og fungerer veldig bra. Har også vedfyr kjele som jobber inn mot varmemagasinet og tenker og på luft-vann varmepumpe for bruk om vinteren.


Spørsmålet er rett og slett - hvilke forhandlere gir mest value for money ???

   #1
 5,725     0
hehe, det er ein diskusjon som har gått lenge her inne, ingen "seierherre" så langt.
Det jo mange faktorer som spelar inn på kva som er det beste anlegget for deg.
Kvar planlegg du å montera solfangarane (vegg/tak/frittståande) , kva årsdekningsgrad ynskjer du å oppnå, korleis skal dei integrerast med dei eksisterande.
Har du Solarnor idag er vel dei "drain-back" og utan frostvæske, og planlegg du å bruke samme styringa/pumper er platesolfangarar kanskje det enklaste.
Men som sagt, mange faktorar å ta hensyn til.
Rørsolfangere gir ein del meir effekt pr. m2, men er også dyrare pr. m2, så reknestykke er ikkje så veldig enkelt.
Platesolfangarar er enklere å intergrere i tak/vegg.
  (trådstarter)
   #2
 80     Vestlandet     0
Har laget en garasje som allerede ble designet med 45º takvinkel for å montere solfangere på.
Taket er solid, med 18 mm plater og belagt med shingel for å få det flatt og fint. Tanken er å legge fangerene så lavt nedpå dette som mulig (om nødvendig på lekter) og så dekke inn rundt fangerene så de blir mest mulig integrert i taket.

Tanken er å ha en separat tank i garasjen, så ca. 15 meter rør bort til Solarnor tanken. I garasjen er det og vannrør.
Det vil vel gjerne være fornuftig å ha en form for frostvæske i rørene mellom hus og garasje, da disse må isoleres og graves ned.
Om det er fornuftig å kjøre samme vannet i begge tankene, eller en form for varmeveksler, vet jeg ikke, det er en av de tekniske løsningene jeg må se på.


Lokasjon er ca. 30 km i luftlinje nord-vest fra Bergen og vi har betydelig færre regndager og mer sol enn inne i bergen, pga at skyene blåser rett over de lave øyene der vi bor.
Men - det er ganske værhardt her ute og det blåser endel, men svært mye mildt klima også på vinteren.
   #3
 5,415     Langhus     0
Vi har valgt Bettum. Nå er bare rørene opp til taket delvis montert pr nå så bruker-erfaringer har jeg ikke.

Vi valgte rør fra bettum på grunn av "bang for the bucks" faktoren og fordi vår husbygger var skeptisk til eventuelle kondensproblemer/lekasjer ved bruk av integrert solfanger. Om det faktisk er/kan bli et kondensproblem skal jeg ikke diskutere, men det føles litt kjekt å ha solfanger-anlegget på "utsiden" av taket, selv om jeg synes integrerte solfangere "ser" bedre ut.
Signatur
   #5
 40     Horten     0
Jeg har valgt Bettum Solvarme pga så mye hjelp og råd når jeg skulle montere alt selv.

Får ca 16kWh per skyfrie dag nå i slutten av september.

   #6
 130     Møre     0
og hvor mye får du pr solfrie dag? når det er overskyet? Er egentlig det som er mest intresant da stort sett alle er enige at solfanger er effektive når det er sol... Så hvis noen kan gi meg ett svar på hvor mye en solfanger gir på en overskyet dag så hadde det vært fint, og utetemp den dagen.
   #7
 40     Horten     0
Nå har det bare vært fine dager den siste uka, men det er meldt dårlig vær fremover. Kanskje skikkelig Møre-vær? Skal heller oppdatere innlegget mitt da.

   #8
 40     Horten     0

Så hvis noen kan gi meg ett svar på hvor mye en solfanger gir på en overskyet dag så hadde det vært fint, og utetemp den dagen.

Oki doki. Da var 3 dager med skyet vær over. Så i oktobervær med ca 10°C ute og jevnt skydekke er produksjonen totalt lik 0kWh. Har fremdeles 30°C i tanken (som bare brukes til forrvarming av varmtvann nå), men det skal likevel bli greit med sol i morgen.

Med jevnt skydekke så mener jeg jevnt skydekke med eller uten nedbør, uten noen gløtt av sol.

Men dette var vel egentlig ikke oppsiktsvekkende resultat.
Siste redigering: Monday, October 4, 2010 9:29:38 AM av LotharLux
   #9
 1,043     Akershus     0
Jula har lansert solfangere. Ikke peiling på hvor bra de er, men billige er de i hvert fall.
   #10
 1,015     Revetal     0

og hvor mye får du pr solfrie dag? når det er overskyet? Er egentlig det som er mest intresant da stort sett alle er enige at solfanger er effektive når det er sol... Så hvis noen kan gi meg ett svar på hvor mye en solfanger gir på en overskyet dag så hadde det vært fint, og utetemp den dagen.


På skyfrie dager er det ikke bare solfangernes evne til å produsere varme som teller, det er vel så viktig at resten av systemet er optimalt. "Solfritt" er også veldig variabelt da tykkelsen på selve skydekket kan variere veldig. Det tykke skydekket eller tåka utover senhøsten slipper svært lite igjennom, men ellers kan solfangerne ofte gi mange kWt også i skyet vær.

Det som er viktig er at temperaturene det jobbes mot er så lave som mulig, så en godt skiktet tank er veldig avgjørende. Forbruksvann skal også varmes opp fra 5-10 grader, så kan solfangerne jobbe mot dette vil det likevel bli mange driftstimer på pumpen til solfangerne. Dårlig skikting eller for små volum vil ofte sørge for at det ikke er noe ekstravarme fra taket å hente. Selve systemet kan derfor redusere selv de beste solfangernes potensielle utbytte med opptil 50%.

Maks Solfangertemperatur i skyet vær er som regel 20-50 grader så temperatur i bunnen av akkumulatortanken det jobbes mot bør være maks 10-30 grader på overskyede dager for å få nok temperaturdifferanse til at pumpen får mange driftstimer.
Signatur